Kindje verkouden, verlichtingstips
Als je kind verkouden is, is dit natuurlijk heel erg vervelend. Vooral bij kinderen onder de drie jaar is een verkoudheid heel vervelend. Gewoonweg omdat ze niet begrijpen hoe ze zelf voor wat verlichting van de verkoudheid kunnen zorgen. Maar daar kom jij, als ouder, de reddende engel aan. Nou ja, reddende engel. De meeste kinderen vinden het vreselijk als er aan hun neus gezeten word. Vooral als deze schoon gemaakt moet worden of als er neusspray gespoten moet worden.
Hieronder vind je een aantal tips om de verkoudheid van je kind wat te verlichten, en ook tips om je kind minder over de rooie te laten gaan als er even schoongepoets moet worden.
Verkouden
Je komt bij je kind de slaapkamer binnen en het eerste wat je ziet aan je kind zijn grote snottebellen en waterige oogjes. De conclusie is al snel getrokken; je kindje is verkouden. Natuurlijk wil je er meteen alles aan doen om je kindje te helpen. Maar voordat je je kindje gaat helpen, is het belangrijk om te weten wat verkouden zijn is.
Wat is verkoudheid?
Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies. Dit slijmvlies bevind zich in de neus, keel en bijholten. Dus een verkoudheid zit niet alleen in de neus, maar ook in de keel en bijholten. Een verkoudheid herken je voornamelijk dat er veel slijm (snot) wordt geproduceerd door het slijmvlies. Dit komt door de ontsteking. Door het vele slijm kan het neusje van het kind verstopt raken. Maar ook kan het snot de keel in lekken. Het slijmvlies is geïrriteerd door de ontsteking. Hierdoor kan er in de keel of luchtpijp een hoestprikkel ontstaan en in de neus een niesprikkel. Als het keelslijmvlies ontstoken is, kan er keelpijn ontstaan. Bij een ontstekening aan de stembanden kan er heesheid ontstaan.
In sommige gevallen kan een verkoudheid oorpijn geven. Tussen het middenoor en de neus-keelholte loopt er een zogenaamde buis; de buis van Eustachius genaamd. Als deze buis voor langere tijd verstopt raakt, kan het vuil en slijm van het middenoor niet meer weg, en kan het middenoor gaan ontsteken. Ga bij twijfel altijd langs de huisarts, omdat een oorontsteking erg pijnlijk kan zijn.
Een bijholte ontsteking komt bij kleine kinderen zeer zelden voor. Dit komt omdat de bijholten van kleine kinderen nog niet volledig ontwikkeld zijn. Wel kunnen kleine kinderen tijdens een verkoudheid koorts krijgen.
Een virus is de veroorzaker van de verkoudheid. Een kind kan een aantal keren achter elkaar verkouden zijn. Dit komt omdat er vele verschillende verkoudheidsvirussen bestaan. Het immuumsysteem van een klein kind is nog niet optimaal en een verkoudheidsvirus is zeer bemettelijk. Het kan overgedragen worden via de lucht, handen, speelgoed en noem maar op. Maar ook als er veel mensen dicht op elkaar zitten (kinderdagverblijf) is een besmetting zo gebeurt. Je kind kan wel 10 keer per jaar verkouden zijn.
Verlichtings tips
Helaas is er vrij weinig tegen besmettingen van verkoudheidsvirussen te doen. Eigenlijk is het zelfs goed voor je kind. Het immuumsysteem wordt steeds sterker.
- Probeer extra irritatie van de slijmvliezen te voorkomen. Rook, bijvoorbeeld, kan ervoor zorgen dat een verkoudheid veel langer aanhoudt. Rook dus niet in ruimtes waar uw kind verblijft.
- Stomen kan verlichting geven. Stoom zorgt er voor dat het slijm dunner wordt en makkelijker het lichaam verlaat. maar het versnelt de genezing niet. Let goed op dat het kind zich niet aan de stoom brandt. Gebruik gewoon water zonder toevoegingen. Stomen bij kinderen kan in de badkamer of douche door de warmwaterkraan open te draaien en de stoom die ontstaat, in te laten ademen.
- Neusdruppels met zout kunnen ook verlichting geven. Druppels met een zogenaamde fysiologische zoutoplossing zijn bij de apotheek of drogist te kopen.
- Voor de nacht kan er een doorgesneden uit op een schoteltje naast het bed gelegd worden. De lucht van de ui zorgt er voor dat de slijmvliezen in de neus wat slinken en minder snot produceren.
- Smeer Luft (geen vaporub) op de borst, rug en hals. Dit kalmeert de hoestprikkel en verwijd de luchtwegen. Kinderen vinden het vaak heerlijk om ingesmeerd te worden.
- Gebruik vochtige doekjes voor het schoonmaken van de neus. Korstjes raken sneller los en er zal minder roodheid (irritatie) aan de neus ontstaan.
Helaas vind een kind het schoonmaken en sprayen van het neusje geen pretje. Vaak is huilen en gillen het resultaat. Doe dit dan 2x per dag zeer uitgebreid, in de ochtend en avond. Probeer de rest van de dag het te houden op alleen het neusje af te vegen. In de ochtend en avond even douchen of badderen weekt makkelijk alle korstjes los en wordt het neusje vaak goed schoon (gewoon even snel een paar keer de douche straal over gezichtje heen doen). Hardnekkigge korstjes met een hydrofielwashand verwijderen. Na een douche of badje is je kind vaak helemaal ontspannen. Probeer ook meteen na het douchen of badderen te sprayen. Door de ontspanning is een kind meestal veel toegankelijker. Doe het snel en zonder twijfel, dan is het zo gebeurt. Wordt niet boos en ga niet schreeuwen als het niet lukt, dit werk alleen maar in de tegenovergestelde richting. Als het sprayen echt niet lukt, laat je kind dan liggen en houd met een platte hand het voorhoofdje vast. Spray met de andere hand.
Genezing
Meestal is een verkoudheid met een week of twee wel weer over. Medicijnen zijn over het algemeen niet nodig. Bij koorts kan er eventueel een paracetamol gegeven worden. Om de hoestprikkel te verminderen, kan er eventueel een hoestdrankje (op dokters recept) gegeven worden. Antibiotica zal nooit gegeven worden tegen een verkoudheid. Een antibiotica werkt namelijk alleen tegen bacteriën en niet tegen virussen. Het is gewoon uitzieken.