Gezonde snacks voor het slapengaan

Gezonde snacks voor het slapengaan Uit tal van onderzoeken is gebleken dat eten voor het slapengaan helemaal niet gezond is. Toch moeten we dit misschien wel nuanceren. Sommige snacks en etenswaren zorgen ervoor dat de hersenen tot rust komen waardoor we veel beter kunnen slapen. Het blijkt dus dat je gerust nog iets mag eten net voor je naar bed gaat. Uiteraard is het hier heel belangrijk dat je nadenkt over wat je eet en uit welke voedingsstoffen je snack bestaat. Ga dus niet onbezonnen te werk als je thuiskomt en een kleine honger wil stillen. Goede nachtrust staat garant voor een hogere levenskwaliteit. Dat weet iedereen. Denk maar aan een morgen wanneer je niet uit je bed geraakt. Je moet je heel de dag door alle taken heen sleuren en je denkt vooral aan het moment dat je je in de zetel kan ploffen of in je bed kan kruipen. Het kan ook helemaal anders. Wanneer je uitgeslapen bent, zit je vol energie en kijk je helemaal niet op tegen al dat werk. Je kunt snel verschillende taken afhandelen en je voelt je fit en gezond.

Goed bed en degelijke matras

Wat zeker belangrijk is voor een goede nachtrust, is een goed bed en een degelijke matras. Dit is een basis waar je gerust wat geld in mag investeren. Je zult het je nooit beklagen dat je minstens 1000 euro hebt neergeteld voor een matras op jouw maat. Voor sommige mensen moet dit een harde matras zijn, anderen opteren voor een zachte. Laat je voldoende informeren en maak geen overhaaste beslissing.

Donker en verlucht

Ventilatie is een belangrijk gegeven in een slaapkamer. Zet daarom voldoende je raam open. In de zomer kan je venster altijd openblijven, in koudere periodes sluit je het beter een paar uur voor het slapen gaan af. Uiteraard hou je hier ook weer rekening met je eigen wensen. Ook bij vriesweer is het aan te raden om je raam toch even open te zetten. Zo verdwijnen alle onaangename geurtjes en is er toch eventjes een toevoer van verse lucht geweest.
Zorg er ook altijd voor dat je kamer voldoende verduisterd kan worden. Sommige mensen hebben het liever pikdonker, anderen houden niet van dat opgesloten gevoel. Toch is het belangrijk dat er wat voor het raam hangt indien er geen rolluiken zijn. Anders ben je gegarandeerd wakker bij het opstaan van de zon en ben je tegen dat de wekker afgaat veel minder uitgerust dan iemand met een verduisterde kamer.

Snacks voor het slapengaan

Met honger gaan slapen is eigenlijk ook geen optie. Naast een goed bed, een degelijke matras, een verluchte en verduisterde kamer is het ook belangrijk dat je niet met een lege maag naar bed gaat. Dit kan je nachtrust zodanig verstoren dat je helemaal niet kan slapen. Het tegenovergestelde is dan ook weer niet goed. Een zware maaltijd zorgt voor spijsverteringsproblemen waardoor je je heel ongemakkelijk gaat voelen. Rustig slapen is dan ook geen optie. Kies dus bij deze een middenweg. Ga voor een snack die voor rust in je lichaam zorgt en waardoor jij veel gemakkelijker de slaap zal kunnen vatten.

Zuivelproducten

Zuivelproducten als melk en yoghurt zijn rijk aan calcium. Deze bouwstof zorgt voor rust in de zenuwvezels en dus ook voor die in je hoofd. Op die manier ga je je minder gestresseerd voelen en kun je makkelijker in slaap vallen.

Vis

De meeste vissoorten bevatten vitamine B6. Ook dit is bevorderlijk voor je slaap.

Bananen

In bananen zit er heel wat kalium en magnesium. Deze twee bouwstoffen zorgen ervoor dat de spieren gemakkelijker ontspannen. Je voelt je sneller relax en dan gaat het inslapen ook een pak vlotter.

Volkoren granen met weinig suiker

Suikers geven je een boost van energie en dat komt niet van pas als je wil gaan slapen. Toch zijn koolhydraten heel erg gezond en rustgevend. Kies dus voor de suikerloze varianten.

Groene bladgroenten

Net als zuivelproducten bevatten groene bladgroenten een grote hoeveelheid calcium. Kool en spinazie zijn dus ideale hongerstillers voor het slapen gaan.
© 2012 - 2024 Gietje711, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aantal calorieën in snacks uit de frituurAantal calorieën in snacks uit de frituurLekker, een snack nemen uit de frituur, zoals een bitterbal, frikadel of kroket. Hoeveel calorieën zitten er eigenlijk i…
Gezond: gezonde alternatieven voor 's avonds snackenGezond: gezonde alternatieven voor 's avonds snackenOnze gezondheid staat van alle kanten onder druk. Enerzijds hebben we te maken met luchtvervuiling uit auto's of fabriek…
20 gezonde en eenvoudige tussendoortjes en snacks20 gezonde en eenvoudige tussendoortjes en snacksIedereen die op zijn gewicht let of onder behandeling is van een diëtist kent dit probleem. Om af te vallen of om een ge…
Calorieën van ovensnacks en hetelucht friteusesCalorieën van ovensnacks en hetelucht friteusesNatuurlijk is het mogelijk om te kiezen voor een dieet zonder snacks uit de frituur, echter hoeft het af en toe snacken…

Huisdieren kunnen vaak de eenzaamheid verdrijvenHuisdieren kunnen vaak de eenzaamheid verdrijvenNu steeds meer mensen alleen wonen, wordt ook het aantal mensen dat zich eenzaam voelt groter. Daarbij gaat het niet all…
De risico’s van de kerncentrale in TihangeDe risico’s van de kerncentrale in TihangeDe kerncentrale van Tihange ligt ongeveer 40 km zuidelijk van de Nederlandse grens. Bij een calamiteit loopt een aanzien…
Bronnen en referenties
  • www.nieuwsblad.be
Gietje711 (128 artikelen)
Gepubliceerd: 22-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.