Huisdieren kunnen vaak de eenzaamheid verdrijven

Huisdieren kunnen vaak de eenzaamheid verdrijven Nu steeds meer mensen alleen wonen, wordt ook het aantal mensen dat zich eenzaam voelt groter. Daarbij gaat het niet alleen om pensioengerechtigde ouderen, maar ook om jongere mensen die geen partner hebben, of na een scheiding weer alleen zijn. Een aantal mensen vindt het prettig om het leven in te richten naar eigen behoeften, maar niet iedereen is gelukkig met het alleen zijn, wat vaak daarmee gepaard gaat. Een huisdier nemen kan een goede oplossing zijn. Als u thuiskomt is er immers altijd iemand die u begroet en die blij is dat u er weer bent. Ook de stilte in huis wordt door huisdieren meestal verdreven. De keuze voor een dier moet echter verstandig zijn. Deze moet passen bij de mate van verzorging die u eraan wilt besteden.

Niet langer eenzaam en alleen

Voor die eenzaamheid kan een huisdier de oplossing zijn. Een huisdier kan de eenzaamheid verdrijven, maar dan moet de alleenstaande daar ook een band mee willen opbouwen en er goed voor willen zorgen. Bovendien is niet elk huisdier geschikt voor elke leeftijd. Iemand die dagelijks naar zijn werk moet, maar toch een hond in huis wil nemen, zal voor oppas en uitlaatmogelijkheden moeten zorgen, want voor een hond is het bijvoorbeeld niet prettig om de hele dag zonder gezelschap te zijn. Een oudere die slecht ter been is heeft vermoedelijk problemen met een grote hond die veel eet en veel beweging nodig heeft.

Het is ook leuk om voor een levend wezen te zorgen

De zorg voor een dier geeft weer energie. Voor wie niet meer hoeft te werken geeft de zorg voor een dier ook structuur aan de dag. Het dier moet immers ook op vaste tijden eten, drinken, uitgelaten worden en zijn of haar slaapplaats of kooi moet regelmatig schoongemaakt worden. Daarnaast heeft elk dier ook aandacht nodig. Een hond en een poes willen wel eens een aai of een knuffel en nemen hun eigen plaatsje in de woning in beslag.

Huisdieren kunnen de eenzaamheid verdrijven en geeft gezelligheid

Het is een bekend feit dat alleenstaanden minder praten. Zeker als ze al wat ouder zijn en er in de winter bijvoorbeeld teveel sneeuw ligt om buiten te kunnen komen. Sommige ouderen leven dan dagenlang in eenzaamheid en hebben alleen de telefoon, tv en de radio om de stilte te verdrijven. Als u huisdieren hebt, bent u echter niet langer meer moederziel alleen.

Gezelliger thuiskomen

U komt ís avonds of na een uitje, niet meer in een doodstil en leeg huis. U wordt verwelkomd door het gekwetter van uw zebravinkjes, de vrolijke piep of zang van uw kanarie, uw poes komt u tegemoet of uw hond komt enthousiast aanrennen. U praat ertegen, lacht meer en krijgt van uw huisdier zeker zoveel genegenheid en plezier terug als u erin steekt.

Huisdieren zoals een vogel, poes of hond moeten wel verzorgd worden

De een houdt van poezen, de ander van vogeltjes en de derde van honden of ook andere dieren. Het is belangrijk dat u een dier kiest dat u leuk vindt en waar u voor wilt zorgen. Daarnaast moet u ook de zorg voor dat dier van tevoren goed overdenken. Soms nemen mensen een dier in huis en merken pas in de weken daarna, welk werk dat met zich mee brengt. Er is een groot verschil in de verzorging van een vis, een vogel, of een hond of poes. Ook de kosten die daaraan verbonden zijn, kunnen mee of tegenvallen.

Werkzaamheden aan huisdieren

Een vogelkooi moet immers regelmatig schoongemaakt worden, anders zouden de vogels ziek kunnen worden. De kattenbak eveneens, want anders gaat het huis er in de loop van de tijd enorm naar ruiken. Honden moeten af en toe naar de kapper en moeten soms in bad, geborsteld, enzovoort. Houd dus rekening met het werk dat er aan het houden van een huisdier vast zit. Wie zelf niet erg mobiel is, moet daar bij het kiezen van een huisdier wel rekening mee houden.

Overdenk van tevoren ook de kosten

Vergeet ook niet de kosten van de dierenarts. Als dieren ouder worden krijgen ze immers, net als wij zelf, hier en daar gezondheidsproblemen. Het houden van huisdieren hoeft niet duur te zijn, maar kan dat soms wel worden. Wie een klein inkomen heeft doet er goed aan om dat van tevoren te berekenen. Een rashond kost bijvoorbeeld een aardig kapitaaltje. Daarnaast heeft een hond in het begin vaak een bench nodig, waar hij in kan als u even weg moet en hem niet mee kunt nemen. Behalve dat heeft de hond een mand nodig om in te slapen.

Vooral de kosten voor het hondenvoer kunnen flink uiteen lopen

Denk vooral ook aan het hondenvoer. Voor grote honden hebt u ook veel voer nodig. Een hond van een klein hondenras kost ook veel minder aan voer. Dat betekent dat u meer voedsel voor een groot dier in huis moet halen. Bent u niet sterk en hebt u geen auto, dan kunnen de uitgebreidere boodschappen soms wel een probleem zijn. Daarnaast moet voor alle honden hondenbelasting betaald worden. Tel alle kosten op en bekijk voordat u een hond aanschaft of uw beurs die kan dragen.

Vogels kunnen vrij gemakkelijk gehouden worden

Kanaries, zebravinkjes, parkietjes of een valkparkiet geven meestal geen problemen in het onderhoud. Ze kosten meestal in aanschaf niet al te veel en u hoeft er geen belasting voor te betalen, zoals voor honden. Zebravinkjes zijn in aanschaf al helemaal niet duur en kosten bijvoorbeeld nog geen tien euro. Hoe groter de vogel, des te meer kost deze. Daar komt nog bij dat er tevens een grotere kooi aangeschaft moet worden en er is ook meer voer nodig. Een grotere vogel leeft meestal wel langer dan een kleine vogel.

Valkparkieten kunnen heel gezellig zijn

Zo kan een valkparkiet wel 15 tot 20 jaar worden, terwijl een kanarie ongeveer 8 tot 10 jaar oud kan worden, uitzonderingen daargelaten. Zebravinkjes, die nog kleiner zijn dan een kanarie, worden meestal gemiddeld slechts zes tot 8 jaar oud. Het is verstandig om daar rekening mee te houden als u voor een van deze vogels zou kiezen.

Zebravinkjes

Overigens houden zebravinkjes van gezelschap. Het zijn heel sociale diertjes, die net als papegaaien overigens, niet graag alleen in een kooi zitten en heel gezellig met een soortgenoot op een stok kunnen zitten knuffelen. Ze houden echter niet van andere soorten vogeltjes in dezelfde kooi. Kanaries, of andere vogeltjes jagen ze tot vervelens toe op.

Zorg voor opvang, ook uw huisdier wil geen dagenlange eenzaamheid

Wie alleen woont en een huisdier wil nemen, moet ook voor eventuele opvang zorgen. Op vakantie kunt u immers niet altijd uw huisdier meenemen. Ook als u voor een opname naar het ziekenhuis moet, eens een dag of twee uit logeren gaat, of voor uw werk af en toe een week ver weg moet zijn.

Al van tevoren de oppas regelen

Vraag dus voordat u een dier in huis neemt bij familie of vrienden, wie het leuk zou vinden om ervoor te zorgen als u er even niet bent. Een asiel is natuurlijk ook een oplossing, maar als het dier de mensen kent is dat natuurlijk veel beter. Er zijn ook dierentehuizen die dieren tijdens uw vakantie opvangen en waar ze het heel goed hebben, maar die tehuizen en vakantieadressen kosten wel het nodige geld.

U krijgt er veel voor terug

Huisdieren kosten niet alleen geld en zorg, maar geven ook veel terug. Er is een wisselwerking tussen mens en dier. Een wisselwerking die ook de mens veel oplevert. Niet alleen gezelligheid, maar vooral ook warmte en vriendschap. Het gevoel van eenzaamheid verdwijnt er vaak door.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je huisdier opvrolijken doe je zo!Je huisdier opvrolijken doe je zo!Als uw kat of hond in een dip zit is dat heel vervelend. Voor u maar vooral voor het dier zelf. Als 'baasje' van het die…
Eenzaamheid: Oorzaken, gevolgen en tipsEenzaamheid: Oorzaken, gevolgen en tipsEenzaamheid is een gevoel: het gevoel alleen te zijn en het gevoel geïsoleerd te zijn van anderen. Het is niet per defin…
Huisdier vermist, wat te doen?Huisdier vermist, wat te doen?Het komt regelmatig voor dat huisdieren vermist raken. Zij ontsnappen uit huis of uit hun kooi of zijn buiten en komen n…
Bach bloesems bij huisdierenBach bloesems bij huisdierenBach bloesems zijn een zeer gekend gegeven in de wereld van de homeopathie. Deze Bach bloesems pakken emotionele en fysi…
Gezonde snacks voor het slapengaanGezonde snacks voor het slapengaanUit tal van onderzoeken is gebleken dat eten voor het slapengaan helemaal niet gezond is. Toch moeten we dit misschien w…
Reacties

Mariska, 02-04-2020
Ik heb een aantal jaar alleen gewoond, samen met mijn kat. Toch voelde ik me in die periode wel regelmatig eenzaam.
Ja, het huisdier zorgt voor wat gezelligheid. Voor een begroeting als je thuiskomt en je moet je bed uit om voor het beestje te zorgen. Maar nee een huisdier lost eenzaamheid echt niet op.

Eenzaamheid gaat over je verbonden voelen met andere mensen. Reactie infoteur, 04-04-2020
Het is natuurlijk niet hetzelfde als samenwonen met iemand anders of bezoek krijgen van vrienden en familie, maar er is toch een groot verschil tussen helemaal alleen wonen en een dier in huis te hebben dat ook op jou gericht is en het fijn vindt als je er bent. Een stukje gezelligheid geeft het in elk geval wel en men moet een regelmaat aanhouden in het leefpatroon om het dier ook goed te verzorgen.

Tarro van Zaanen, 18-07-2017
Prima artikel. Wat ik nog mis is het perspectief van het dier. Ofwel, wanneer is het dier er ook gebaat bij? Het moet ten aller tijden toch een win-win-situatie zijn en ik bespeur toch een beschrijving van een vrij eenzijdige win-situatie. Reactie infoteur, 19-07-2017
Ik denk dat het huisdier op de manier, waarop het beschreven is, vast ook aan zijn of haar trekken komt. Een goede verzorging en aangehaald worden is toch ook goed voor elk dier?

Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 05-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.