Slaapproblemen? Er is een reden!

Slaapproblemen? Er is een reden! Mensen hebben overdag vaak te maken met stress en velen van hen nemen hun problemen mee naar bed. Niet zonder gevaar, want dit kan namelijk slapeloosheid creëren. Wanneer een persoon enkele nachten na elkaar niet kan slapen, heeft hij er zeker last van. Herken jij het probleem? Lig jij ook lang wakker? Of slaap jij al een tijdje niet meer zo vast? Zoek dan naar de reden hiervoor, want slapen is even noodzakelijk als eten en drinken. Hoe druk de dag ook is, ’s nachts moet je slapen! Hoewel slapen een natuurlijke behoefte is van de mens, verloopt het niet altijd moeiteloos. Weinig mensen slapen meteen en velen ontwaken midden in de nacht. Deze ongemakken hebben veel te maken met hoe de persoon zich voelt, maar toch kan het grootste deel voorkomen worden door enkele zaken in zijn/haar gewoontes of omgeving aan te passen. Er mag niet getwijfeld worden om dit te doen, want slapen mag niet verwaarloosd worden!

Slapen is niet alleen noodzakelijk om je lichaam te laten rusten, vooral de geest heeft het elke keer broodnodig. Tijdens het slapen worden alle ervaringen en gebeurtenissen van de afgelopen dag verwerkt. Wanneer de geest die kans niet krijgt, zal de volgende dag veel moeilijker verlopen dan na een goede nachtrust.

Als iemand al een aantal nachten last van slapeloosheid, mag hij/zij zeker niet te lang wachten om een oplossing te zoeken voor dit probleem. Het heeft absoluut geen zin om te blijven functioneren ondanks dit ongemak. Zoiets kan namelijk voor ernstige lichamelijke of psychische problemen zorgen.

Niet kunnen slapen gebeurt niet zomaar! Er is een reden voor dit ongemak. Het heeft altijd te maken met hoe actief je nog bent. Om in slaap te vallen, is meestal een passief gevoel nodig. Ook de slaapomstandigheden moeten goed zijn. Zoek de oorzaak en probeer het te vermijden, want slapen is enorm belangrijk zowel voor jouw lichaam als voor jouw geest. Zonder slaap kunnen beiden nu éénmaal niet werken.

Hoewel het absoluut zeker is dat een mens in tijden van geluk beter slaapt dan bij gestreste momenten, is het goed om te weten wat werkt en wat vermeden moet worden. De volgende middelen vergemakkelijken het inslapen ook in die moeilijkere periodes.

Check de slaapkamer!

De slaapkamer is het belangrijkste gegeven om goed in te slapen. Daardoor kan zij ook de grootste oorzaak zijn van het lang wakker liggen. Want bij de meeste mensen lopen er een aantal zaken verkeerd in de slaapkamer.

’s Nachts moet het stil zijn in een slaapkamer, want lawaai kan de nachtrust ernstig verstoren. Het kan er voor zorgen dat iemand de slaap niet kan vatten. Je negeert best alles, want zodra je op het lawaai gaat letten, kan je nog moeilijker slapen. Ook kan lawaai je terug wakker maken, want hoewel de hersenen slapen, blijven ze prikkels opvangen. Wanneer ze te veel lawaai horen, wekken ze de persoon. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van hoe vast iemand slaapt.
Daarnaast is te veel licht in de slaapkamer ook een probleem, want het wordt onbewust waargenomen. Waardoor het slapen onrustig kan verlopen. Ook de temperatuur in de slaapkamer kan voor moeilijkheden zorgen bij het slapen. Als het in de kamer warmer is dan 18 graden, kan dit het slapen bemoeilijken. Vermijd ook dat je slaapkamer volledig afgesloten is, sluit nooit alle ramen, ook niet in de winter. Want in een koele kamer slaap je beter. Omdat je namelijk tijdens je slaap veel lucht gebruikt en als er geen ramen openstaan, gaat de kwaliteit van die lucht al snel achteruit. Wat ook de kwaliteit van je slaap vermindert.

Je kamer opfleuren met planten lijkt op het eerste zicht geen reden tot slapeloosheid, maar deze opvatting klopt helaas niet. Ook zij kunnen problemen veroorzaken. Planten zorgen wel voor zuurstof in de kamer en dit is op zich wel gezond, maar daardoor kan je dan weer niet slapen. Want zuurstof zorgt ervoor dat de geest weer actief wordt.

Correct eten en drinken!

Niet alleen de slaapkamer speelt een belangrijke rol bij het inslapen. Let ook op met wat je eet en drinkt voor je gaat slapen, want een aantal zaken kunnen de nachtrust ernstig verstoren.

Het is niet alleen belangrijk wat je eet, maar ook hoeveel je eet. Want een overvolle maag zorgt voor problemen. De juiste hoeveelheid verschilt van persoon tot persoon. Net als de gevoeligheid om niet te kunnen slapen. Een aantal mensen kunnen absoluut niet slapen als ze ’s avonds iets gegeten hebben. Terwijl anderen veel eten nodig hebben om de slaap te kunnen vatten. Toch is het voor de meeste mensen zo dat ze best niets meer eten drie uur voor ze gaan slapen. Anderzijds is slapen met een lege maag ook voor de meeste mensen onmogelijk. Op zo’n moment is een kleinigheidje eten de enige oplossing.

Ook wat drinken betreft is het anders voor iedere persoon, maar enkele zaken maken het veel mensen moeilijk om de slaap te vatten. Die producten zijn: koffie, chocolademelk, thee en cola, want zij maken de persoon weer actief. Al is het perfect mogelijk om door gewenning geen last meer te hebben van die dranken.
Mensen die wel hinder ondervinden van slapeloosheid vermijden best elke vorm van cafeïne. Deze boosdoener tref je niet alleen in koffie en cola, maar ook in energiedranken zoals Red Bull. Ook chocolade en- energierepen bevatten cafeïne.

Daarnaast is het ook heel belangrijk om de juiste hoeveelheid vocht op te nemen. Heb je te veel gedronken dan zal je zeker moeten opstaan om naar het toilet te gaan. Anderzijds, als je te weinig gedronken hebt, kan dorst je wakker houden. Het is heel eenvoudig om te weten of je de juiste vochthoeveelheid de vorige dag hebt gedronken: moet je onmiddellijk naar het toilet als je opstaat? Dan dronk je voldoende. Wanneer je niet onmiddellijk naar het toilet moet, heb je te weinig gedronken. Zoiets kan na een bepaalde periode slecht zijn voor je nieren.

Roken voor het slapen gaan doe je ook best niet, want nicotine kan eveneens het inslapen verstoren.

Comfortabele avond?

’s Avonds kan je best niet te actief zijn als je vlug wilt inslapen. Ieder lichaam heeft behoefte aan beweging, want daardoor neemt de stress af en wordt het lichaam moe. Toch sport je best niet intensief voor bedtijd. Het is ook aangeraden om in de avonduren geen actieve activiteiten uit te voeren. Want zowel tv kijken als achter de pc zitten, kan je uren wakker houden.

Ogen moeten open zijn bij zonlicht en mogen pas dicht als het donker is, want slapen doe je ten vroegste ’s avonds en dus niet tijdens de dag. Hoewel dit onschadelijk lijkt, kunnen bijvoorbeeld die middagdutjes toch een negatief effect hebben bij de volgende nacht. Omdat je dan veel minder moe bent dan gewoonlijk, duurt het langer voor je kan inslapen.

Chaos in bed?

Hoe moeilijk het soms ook kan zijn, denk niet na in bed! Van daaruit kun je toch je problemen niet oplossen. Ook je geest komt niet tot rust waardoor je nog langer wakker ligt en er nog meer tijd is om te piekeren. Soms helpt het om je zorgen op te schrijven.

Het is ook aangeraden om de wekker ver uit het zicht te zetten. Zo vermijd je dat je ’s nachts telkens kijkt hoe laat het al is. Want automatisch ga je na een poos wakker liggen, nadenken over hoeveel tijd je daar al ligt en hoe weinig uren je nog hebt voor de wekker afloopt.

Het is ook belangrijk dat je gemakkelijk ligt om te slapen. Daarom is zowel een goede matras als een goed kussen noodzakelijk. Ook een gepast deken dat noch te warm noch te koud is, kan de slaap bevorderen. Het is ook belangrijk om het bed voor zo min mogelijk andere dingen buiten het slapen te gebruiken. Door in bed te schrijven en te lezen, is de kans groot dat het niet meer geassocieerd wordt met slapen.


Creëer routine!

Om slaapproblemen op te lossen is routine een grote hulp. Ontwikkel een vast slaappatroon door iedere avond op hetzelfde uur naar bed te gaan en ook op te staan op een vaste tijd. Daarnaast kan je ook altijd hetzelfde doen voor je gaat slapen zoals warme melk drinken. Na een korte periode is het lichaam gewoon aan deze routines. Al is het wel niet gemakkelijk in het begin, maar blijf volhouden! De meeste mensen zijn na twee weken gewend aan deze nieuwe gewoontes.

Compleet ontspannen!

Ontspanning voor je gaat slapen is heel belangrijk. Daarvoor is een sauna of een massage uiterst geschikt. Ook ’s avonds een warm bad nemen, kan wonderen doen. Als je daarenboven enkele druppels olie in het water doet zoals Kamille, Hop, Lavendel, Mandarijn, Majoraan, Neroli, Sandelhout, Valeriaan en Ylang-ylang zal dit nog meer de slaap bevorderen. Kruip na het baden wel niet meteen in bed, want eerst moet je even afkoelen. Anders heb je te veel last van het nazweten. Daarnaast is lezen ook een geschikt slaapmiddel, want bij het lezen vergeet je al jouw problemen en gedachten die je onrustig maken.

Voor je in bed kruipt, kan je ook een drank drinken die slaapbevorderend is. Een beker warme melk blijft het best geschikt hiervoor, maar ook andere warme dranken zoals kamillethee werken. Omdat zij het lichaam helpen ontspannen.

Als je éénmaal in je bed ligt en je voelt je nog steeds niet ontspannen genoeg om te kunnen slapen. Adem dan afwisselend door elk neusgat, door met de vingers het andere toe te duwen, dit werkt enorm kalmerend. Ook meditatie kan helpen bij slaapproblemen, want dit helpt je lichaam tot rust te komen. Wat meer mogelijkheid biedt tot een diepere slaap.

Lig je ongeveer een halfuur in bed en kan je nog steeds de slaap niet vatten? Sta dan op en verlaat de slaapkamer! Ga bijvoorbeeld in de woonkamer zitten en drink iets warms. Leg je pas terug in je bed als je je moe genoeg voelt om te slapen.

Los je slaapproblemen zeker nooit op met alcohol of drugs! Na het innemen slaap je bijna meteen, maar de schade die zij berokkenen aan het lichaam en de hersenen zijn niet onbelangrijk. Daarnaast blijft het ook niet werken. Er is steeds een grotere dosis nodig om hetzelfde effect te bereiken. Ook wijk je meer en meer af van een gezonde nachtrust en werkt het bovendien verslavend. Dit geldt ook voor medicijnen als slaap- en kalmeringstabletten, deze verstoren eveneens het ritme van de slaap.

Blijf je last hebben van slapeloosheid? En heb je alles al uitgeprobeerd? Wacht dan niet langer om raad te vragen aan jouw huisarts!
© 2006 - 2024 Evelienvantomme, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slaapproblemen oplossen – Tips bij slapeloosheidSlaapproblemen oplossen – Tips bij slapeloosheidEen goede nachtrust is heel belangrijk voor onze gezondheid. Daarom moeten we onze slaap serieus nemen. Als je slaapprob…
Tips om in slaap te vallenTips om in slaap te vallenEen groot deel van de bevolking heeft moeite met in slaap vallen. Dit vaak tot grote ergernis, want die persoon gaat vaa…
Slaapadviezen, algemeenSlaapadviezen, algemeenEnkele algemene slaapadviezen voor iedereen die af en toe de slaap niet kan vatten en in de nacht wakker ligt. Af en toe…
Zo kun je winterse slaapproblemen voorkomenSlapeloosheid is een van de meest voorkomende slaapproblemen, die tijdens de wintermaanden nog sterk toenemen. Inderdaad…

Vitale functiesVitale functies zijn de functies van je lichaam, die veranderen van uur tot uur. Er zijn 4 fitale functies; ademhaling,…
NGT: Nederlandse GebarentaalGebarentalen bestaan al eeuwen. Pas sinds enkele jaren is men begonnen met het standaardiseren van de Nederlandse Gebare…
Evelienvantomme (7 artikelen)
Gepubliceerd: 21-12-2006
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.