Water even waardevol als goud
We verbruiken elke dag erg veel water en dat terwijl zoet water erg waardevol is. Er is veel te weinig van op de wereld. Voor miljoenen mensen is water daarom even waardevol als goud.
Groot gebrek aan zoet water in zuidelijk Afrika
Geen stromend water, geen douche, geen zwembad, geen mineraalwater. Voor ons is dat onvoorstelbaar, maar in veel andere landen is gebrek aan water dagelijkse praktijk. Er heerst vooral een groot gebrek aan water in de Afrikaanse landen gelegen ten zuiden van de Sahara: Ethiopië, Nigeria en Tsjaad. Daar is zo goed als geen zoet water omdat het er nauwelijks regent. De grond droogt snel uit en het
grondwater sijpelt steeds dieper weg.
Water voor velen een kostbaar goed
De inwoners moeten er vaak kilometers ver lopen om water uit kleine poelen of stroompjes te halen om te koken of te wassen. Gemiddeld heeft hier slechts een op de twee personen voldoende drinkwater. En zonder water kan niets overleven, geen plant en geen dier. Voor veel mensen is
water dus even kostbaar als goud.
Zout water in overvloed
Feitelijk is er op aarde een overvloed aan water. Alleen het grootste deel van dat water is zout water, meer dan 97 procent. En dat kunnen mens en dier niet drinken, want
zout onttrekt vocht aan het lichaam, dat zal uitdrogen. Zoet water daarentegen is op aarde ongelijk verdeeld. Zoet drinkwater maakt slechts een zeer klein deel uit van de totale watervoorraad op aarde, ongeveer drie procent! Maar zelfs dat weinige zoete water zou volstaan voor alle mensen als het gelijkmatig over de aarde verdeeld zou zijn.
In de rij staan voor schoon drinkwater
Van een watertekort is ook sprake als er te weinig schoon water beschikbaar is. Arme landen bezitten vaak niet het geld om zuiveringsinstallaties te bouwen om daarin vuil of met bacteriën besmet water te reinigen. Wereldwijd sterven er ongeveer 4.000 kinderen per dag omdat ze vervuild water drinken en ziek worden.
Mensen onvoldoende doordrongen van de waarde van water
Om mensen attent te maken op water als belangrijkste voedingsstof, is er zelfs elk jaar een "Wereld-water-dag" en een "Wereld-water-week". Experts bespreken dan wat er moet gebeuren om ervoor te zorgen dat iedereen over schoon water kan beschikken.
Waarom spreken we van zoet water?
Water uit rivieren, meren en beken wordt weliswaar als zoet water betiteld maar smaakt helemaal niet zoet. We noemen het zoet water om het contrast met zout water aan te duiden. Het bevat geen of maar zeer weinig zout. Regenwater is zoet water, net als het water in de bodem, het grondwater dus. Ook ijs is zoet water, het gletsjerijs in de poolgebieden vertegenwoordigt zelfs het grootste deel van de totale voorraad aan zoet water.
Water onmisbaar voor elk leven
Water komt overal voor: in de oceanen, in de rivieren en zelfs in planten. En ook wij mensen bestaan voor het grootste deel uit water. Als we zweten, scheiden we water uit. Daarom moet de watervoorziening in ons lichaam regelmatig aangevuld worden. Een mens kan meerdere weken zonder voedsel leven, maar niet zonder water.
In Nederland bestaan er strikte regels voor het drinkwater. De gezondheidsautoriteiten beoordelen het drinkwater voortdurend op zijn kwaliteit zodat het drinkwater dat uit de kraan komt ook echt schoon is. Bevat ons water
bacteriën dan kunnen we ziek worden en bijvoorbeeld last krijgen van diarree.
Kraanwater van hoge kwaliteit in Nederland
Ons drinkwater mag niet ruiken en het moet kleurloos zijn. Het is zelfs voorgeschreven dat het
kraanwater koud moet zijn, want lauwwarm water smaakt de meeste mensen niet goed en bacteriën gedijen er beter in.
In sommige landen ruikt het zoals in het zwembad als water uit de kraan komt. Net als in het zwembad is er
chloor aan toegevoegd. Chloor desinfecteert het water, zodat ziektekiemen en bacteriën afsterven. Maar de hoeveelheid chloor is veel lager dan in het zwembad. Het water smaakt weliswaar anders dan we gewend zijn, maar het lest de dorst net zo goed.
Water een essentiële levensbehoefte
Omdat we zonder water niet kunnen leven, is het een van de essentiële levensbehoeften. Het is zelfs gezond: drinkwater bevat namelijk mineralen zoals calcium en
magnesium, die belangrijk zijn voor botten en spieren. Omdat ons water zo streng gecontroleerd wordt, is het zelfs gezonder dan menige fles mineraalwater.
Genoeg water drinken moet
Het mooie aan water is dat we er niet teveel van kunnen drinken. Ons lichaam scheidt het overtollige water immers gewoon weer uit. Wel moeten we dan regelmatig naar het toilet.
Veel mensen drinken te weinig. Minstens twee liter per dag is nodig. Wie minder drinkt kan
hoofdpijn krijgen of zich moe voelen. Zelfs denken valt dan moeilijker: onze hersenen bestaan namelijk voor 75 procent aan water en heeft daarom constant behoefte aan aanvulling.