We kunnen niet zonder water

We kunnen niet zonder water Zonder water is geen leven mogelijk. Dit is veel omvattend maar waar. Om terug te gaan naar het begin moeten we terug naar het ontstaan van de Aarde en dat gaat iets te ver, maar waar water nu een belangrijke rol in speelt is wel weer te geven. Essentieel voor ons voortbestaan dat zeker, maar is ook bedreigend als we het over het voortbestaan hebben. Een toelichting.

Algemeen

H2O, oftewel water, is de chemische verbinding van twee waterstofatomen en een zuurstofatoom. We kennen water in de natuur als vloeistof, vaste stof en gas. Bij kamertemperatuur is water een vloeistof en heeft geen geur, kleur of smaak. We zullen het hier m.n. over water in vloeibare vorm hebben.

Het belang van water voor de mens

Schoon, vloeibaar water heeft een blauwe kleur, maar de kleur wordt pas duidelijk zichtbaar als het water meer dan een paar decimeter diep is.

(Niet-)aanwezig water

Water is essentieel voor het voortbestaan van de mens. In de westerse wereld is schoon drinkwater geen probleem, maar in de derde wereld stagneert het ontbreken ervan, de ontwikkeling van een land. Het kan ontbreken aan water in de buurt en dan moeten mensen ver lopen om water te halen. Dit gaat ten kosten van andere activiteiten als onderwijs. Water kan voor handen zijn maar niet schoon, dan is de kans op ziekte weer vele malen groter. En natuurlijk stagneert het ontbreken van water ook de ontginning van een land of deel daarvan.

We spreken totaal over ruim 1 miljard mensen dat geen schoon water heeft en zo'n 6.000 mensen dat per dag sterft door gebrek aan water.

Het menselijk lichaam

Ons lichaam bestaat ook voor een groot gedeelte uit water, zo'n 70%. En hoewel we het niet zouden zeggen, zit het water in o.a. het bloed, lymfeklieren of lichaamscellen. Water transporteert vitaminen, mineralen en voedingsstoffen naar de cellen en voert afvalstoffen af. Water is ook de regelaar van de temperatuur van ons lichaam. De hoeveelheid water die we dagelijks binnen moeten krijgen ligt tussen de 1 en 2 liter. Los van ieder lichaam wat anders is, zijn ook de meningen verdeeld over dit onderwerp. Uiteraard praten we hier over een "normale" situatie en niet over bijvoorbeeld een zware sportinspanning o.i.d.

De aarde

De waterkringloop op aarde bestaat uit zeewater wat verdampt, vervolgens uit de atmosfeer condenseert en als neerslag weer op aarde valt. De rivieren brengen het water weer terug naar zee en de cyclus begint weer opnieuw.

O.a. de regenbuien worden door de opwarming van de aarde, wat sommige wetenschappers ook bestrijden, heftiger en dat resulteert weer in wateroverlast tijdens of vlak na een enorme regenbui. Tunnels lopen onder en worden afgesloten als het verkeer niet meer normaal door de tunnel kan rijden, maar het regenwater kan ook dusdanig heftig zijn dat de putten voor de afvoer van regenwater het niet aankunnen en wegen en woningen blank komen te staan.

Zoet en zout water

Zeewater is zout (er zijn veel zouten in opgelost), maar bij het verdampingsproces blijven de zouten in zee en het regenwater bevat dus geen zout. Zodra het boven land neervalt is het dus zoet water en wordt het weer naar zee gevoerd waar de zouten zijn achtergebleven. Het overgangsgebied heet "brakwater".

Tot slot

Zoals gezegd is water essentieel om te kunnen leven en voor sommige zelfs om te kunnen overleven!
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Transpiratie: Iedereen transpireertIedereen transpireert, de een wat meer en de ander wat minder. De meeste van ons gebruiken ook iets om de transpiratie e…
Vragen en antwoorden over transpiratieHet hele jaar door transpireren we, het ene seizoen iets meer dan het andere. Waarom transpireren we eigenlijk? Hoeveel…
Het water in ons lichaamOns lichaam bevat zeer veel vocht. Als we veel vocht verliezen, verliezen we ook gewicht. Maar je mag vochtafdrijving ni…
Wat is dehydratie?Onder dehydratie verstaat men een tekort aan vocht, een verhoogd verlies van lichaamsvochtigheid, zonder dat er andere v…

Vaginacorrectie, voor en nadelenVaginacorrectie, voor en nadelenSinds enige jaren is er steeds vaker vraag naar een correctie van de schaamlippen. Er is hierbij dan vaak sprake van het…
Buikwandcorrectie, voor- en nadelenBuikwandcorrectie, voor- en nadelenGedurende een mensenleven verliest de buik snel aan stevigheid en vorm. Zwangerschappen, gewichtstoename en gewichtsverl…
Reactie

Robin, 13-01-2009
Hoeveel dagen kunnen mensen daadwerkelijk zonder water? Reactie infoteur, 14-01-2009
Men is daar niet eenduidig over, maar is ook niet algemeen te melden. Is afhankelijk van de staat waar persoon in verkeerd en de omgevingsfactoren. Na enkele dagen ontstaan wel de typische uitdrogingsverschijnselen.

Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 11-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.