Wat is dehydratie?

Onder dehydratie verstaat men een tekort aan vocht, een verhoogd verlies van lichaamsvochtigheid, zonder dat er andere vochtigheid wordt opgenomen. Een te groot vochtigheidsverlies kan leiden tot problemen in de maagdarm gebied, ademhaling, in de urine of over de huid (zweten). Bovendien kan het komen door groot bloedverlies. Bij koortsachtige klachten of bij sterke lichamelijke inspanning verliest men bijzonder veel lichaamsvocht. Maar ook een aantal ziektes, zoals nierproblemen, kan tot een onevenwichtigheid van het lichaamsvocht leiden. Er zijn 3 soorten dehydratie.

Soorten dehydratie

  • isotone dehydratie – Bij isotone dehydratie verandert de osmotische druk van de extra cellulaire ruimte niet, omdat het verlies van water en zout in gelijke verhouding plaatsvindt. Dit is vooral bij ontoereikend water- en natriumtoevoer het geval, maar ook bij overgeven of diarree.
  • hypertone dehydratie – Dit ontstaat bij het verlies van water, zonder een verlies van zout. Bijvoorbeeld bij koorts en dorstlijden.
  • hypotone dehydratie – Een hypotone dehydratie ontstaat als in verhouding tot water te weinig zout aanwezig is. Dit komt voor bij heftig zweten. Bij lichamelijke werkzaamheden speelt deze soort van dehydratie een belangrijke rol.

De oorzaken

De oorzaken van vochtverlies zijn veelvoudig.
  • ontoereikende opname van vloeibaarheden/ vocht, vooral bij hitte of zware belastingen
  • overgeven
  • diarree
  • veelvoudig zweten
  • koorts
  • verbrandingen
  • gebruik van laxeermiddelen
  • veel bloedverlies, bijvoorbeeld tijdens een operatie of na diarree
  • suikerziekte
  • diabetes insipidus – gebrek van suiker in urine

Onderzoek

Hoe wordt dehydratie onderzocht? Wie met dehydratie naar de arts gaat, wordt, voor zover het bewustzijn het toelaat, gevraagd hoe lang de toestand al is. De arts zal dan meerdere vragen stellen, zoals ‘Komt het vaker voor?’, ‘Heeft u bij hitte zware werkzaamheden verricht?’, ‘Heeft u genoeg gedronken?’, ‘Wat heeft u gedronken en hoeveel?’, ‘Slikt u medicijnen of volgt u een dieet?’.

Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de arts zoekt naar droge slijmvlies, oogringen, verminderde huidspanning, wegvallen of storingen (zwakheden, hoofdpijn, misselijkheid).

Ook hevige dorst is een teken voor dehydratie, wat op grond van wegvallen vaak niet wordt waargenomen.

Behandeling

Hoe wordt dehydratie behandeld? Bij dehydratie is het belangrijk de vochtigheid en de daarmee verbonden mineralen in evenwicht te krijgen. Vaak is het genoeg om veel te drinken, vooral mineraalbevattende drankjes, zoals water, mineraalwater, vruchtensappen, kruidenthee, sap gemengd met spa rood, of bouillon.

Is de vochtigheid gedaald en zijn er duidelijke tekens, zoals het wegvallen, kan een infusie van vochtigheid en mineraalstoffen noodzakelijk zijn.

Bij een aanwezige ziekte, zoals suikerziekte, moet men meteen het tekort aan vocht verhelpen. Of in verdere stadium zelfs therapie zoeken.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypernatriëmie: een teveel aan natriumHypernatriëmie: een teveel aan natriumNatrium is een van de belangrijkste zouten die nodig zijn voor een gezonde werking van het lichaam. Natrium speelt een b…
Albumine en albuminurieAlbumine en albuminurieAlbumine is een eiwit dat in het bloed voorkomt. Het wordt aangemaakt door de lever en is nodig om vocht in de bloedbaan…
Last van overmatig zwetenLast van overmatig zwetenVoor mensen die last hebben van overmatig zweten, is dit erg vervelend en schamen zich hier soms voor. Soms komt er met…
Anurie: nieren maken geen urine aanAnurie: nieren maken geen urine aanWanneer de nieren heel weinig tot geen urine meer aanmaken, heet dit een anurie. Een anurie heeft verschillende oorzaken…

Bitewing: röntgenfoto's bij de tandartsBitewing: röntgenfoto's bij de tandartsBitewing-foto's zijn röntgenfoto’s die de kroon en wortelgedeelten van gebitselementen kunnen weergeven. Ook is interden…
Afstoting van organen bij transplantatieHet risico bij een transplantatie is de mogelijke afstoting van het orgaan van de donor door cellen van het afweersystee…
Bronnen en referenties
  • www.pschyrembel.de Hahn, J.M.: Checkliste Innere Medizin
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 08-12-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.