Vaginacorrectie, voor en nadelen

Vaginacorrectie, voor en nadelen Sinds enige jaren is er steeds vaker vraag naar een correctie van de schaamlippen. Er is hierbij dan vaak sprake van het verkleinen van de kleine schaamlippen (Labia Minore) of van het verkleinen en/of corrigeren van de grote schaamlippen (Labia Majora). Alhoewel er nog steeds een taboe rust op dit onderwerp, neemt de vraag naar de ingreep, mogelijk gevoed door de erotische industrie, sterk toe.

Vaginacorrectie, waarom?

Vroeger werd een ingreep aan de schaamlippen van de vagina sporadisch uitgevoerd bij vrouwen bij wie de kleine schaamlippen op een hinderlijke manier buiten de grotere schaamlippen staken, waardoor de vrouwen klachten hadden van medische aard, of omdat ze het geen mooi gezicht vonden en zich ernstig schaamden om zich naakt aan hun partner te vertonen. Het is overigens heel natuurlijk dat de kleine schaamlippen in de puberteit groeien en als ze buiten de buitenste lippen van de vagina steken. Dit is een gewone variatie op de vorm en bouw van de vagina. Toch willen steeds meer jonge vrouwen een correctie van de kleine schaamlippen om aan een bepaald ideaalbeeld te voldoen. In Amerika wordt deze operatie zo vaak uitgevoerd dat men het schertsend ‘sex design’ noemt. De vraag naar een dergelijke ingreep om zuiver cosmetische redenen, neemt vermoedelijk toe omdat veel naaktmodellen de kleine schaamlippen hebben laten verkleinen waardoor een onrealistisch beeld van het ideaalbeeld van de vagina is ontstaan. Het eindresultaat van deze ingreep wordt daardoor in de volksmond ook wel wat oneerbiedig een playboy vagina genoemd. Sommige vrouwen vinden (te) grote schaamlippen echter gewoon onplezierig bij het dragen van strakke kleding omdat zij in die zone dus daadwerkelijk lichamelijke klachten hebben, en kiezen daarom voor verkleining. Soms is er sprake van asymmetrie waardoor een correctie noodzakelijk wordt geacht. Ook kan het heel goed mogelijk zijn dat een vrouw deze ingreep niet om cosmetische redenen laat verrichten, maar omdat de vrouw pijn ondervindt bij intiem contact door een afwijkende stand van de schaamlippen. Tot slot is er nog steeds een groep meisjes en vrouwen die deze operatie wil ondergaan als de schaamlippen van nature groot zijn of omdat ze zich om andere redenen schamen voor de natuurlijke vorm.

Een correctie van de vagina, hoe gaat dat in zijn werk?

De patiënt kan onder volledige narcose geholpen worden, of met plaatselijke verdoving. De kleine en/of grote schaamlippen worden met een apparaatje weggebrand en tegelijkertijd worden daardoor bloedvaten dicht gebrand zodat het bloeden beperkt blijft. Het te veel aan schaamlip weefsel (of huid) wordt op deze manier verwijderd. De chirurg zal enkele hechtingen zetten om de vorm van de vagina blijvend te corrigeren. Deze hechtingen hoeven achteraf niet verwijderd te worden, ze lossen vanzelf op. De ingreep neemt ongeveer drie kwartier tot een uur in beslag. De patiënt gaat dezelfde dag weer naar huis.

Na de ingreep

Na de ingreep zal de patiënt veel pijn hebben bij urineren, zitten, het dragen van ondergoed… Ook hoesten, niezen en persen, heftig en langdurig lachen, kunnen enige tijd pijnklachten geven. Er zullen (enkele weken) zwellingen in de vagina ontstaan, en het hele gebied zal erg gevoelig zijn. De schaamlippen kunnen enkele dagen flink gezwollen, (rood) en ongelijkmatig zijn. Een heel vervelende bijkomstigheid die (soms) optreed is het tijdelijk opzwellen van de clitoris, wat erg pijnlijk kan zijn. Dit wordt veroorzaakt bijvoorbeeld omdat delen van de schaamlip eerst de clitoris bedekten maar na de ingreep is de clitoris bloot komen te liggen. De clitoris moet dan als het ware wennen aan dit bloot liggen. Ook kan de clitoris geïrriteerd raken door hechtingen die nog moeten oplossen en door oedeem en overprikkeling van het geïrriteerde gebied.

Pijn

Een vaginacorrectie is een ingreep die voor pijn zorgt na de operatie. De patiënt moet na de ingreep een strakke onderbroek dragen met een nat maandverband erin (nat, om zoveel mogelijk proberen te voorkomen dat de wonden vast gaan zitten aan het verband, wat ook erg pijnlijk is.) De patiënt zal waarschijnlijk worden aangeraden om regelmatig met schoon water te spoelen, maar in bad gaan mag (nog) niet. Het spreekt voor zich dat de eerste dagen na de ingreep het pijnlijkste en het moeilijkste zijn.

Wat zijn de risico’s van een schaamlip correctie?

De risico’s die kunnen optreden zijn overgevoeligheid voor narcose, infectie, mogelijk gevoeligheid die blijvend is. Soms komt het voor dat een cliënt niet tevreden is met het eindresultaat of dat een cliënt haar vagina ten nadele verandert vindt door de behandeling. Mogelijk komt het voor dat er sprake is van asymmetrie. In de meeste gevallen is de cliënt echter tevreden met het effect van een verkleining van de schaamlippen en het zelfvertrouwen zal dan toenemen.

Vergoeding door verzekeraars

Vaginacorrectie wordt door verzekeraars alleen vergoed als er een duidelijke medische reden voor is. Het wordt dus niet altijd (maar meestal wel) gezien als een zuiver cosmetische ingreep.

Hoeveel kost het om de vagina te laten corrigeren?

Correctie van de vagina kost ongeveer tussen de €1300,- en €1500,- euro maar prijzen kunnen variëren.
© 2008 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Te grote schaamlippen?Bij bijna alle vrouwen steken de binnenste schaamlippen uit. Toch vinden heel veel vrouwen dat ze te grote schaamlippen…
De vulva en haar onderdelenDe genitaliën van de vrouw wordt ook wel de vulva genoemd. Vaak wordt dit ook wel de vagina genoemd, maar dat is onjuist…
Gezondheid: De vaginaGezondheid: De vaginaEr valt veel over te zeggen en er is veel over bekend, maar er is ook nog veel onwetendheid of een verkeerde beeldvormin…
(Te) grote schaamlippen, helemaal niet ongewoon(Te) grote schaamlippen, helemaal niet ongewoonSchaamlippen komen voor in allerlei maten, kleuren en vormen en verschillen van vrouw tot vrouw. Het is lastig om te beo…

De smerigste plekken op kantoorDe smerigste plekken op kantoorToetsenborden, vloerbedekking, bureaustoelen en plantenbakken zijn voorbeelden van plekken op kantoor waar het kan wemel…
We kunnen niet zonder waterWe kunnen niet zonder waterZonder water is geen leven mogelijk. Dit is veel omvattend maar waar. Om terug te gaan naar het begin moeten we terug na…
Bronnen en referenties
  • http://www.bergmankliniek.nl/
  • www.atskliniek.nl
Reacties

Maria, 25-04-2012
Gek hoor dat dit wel geaccepteerd is, maar de vrouwenbesnijdenis niet. Dit is toch een vorm van besnijden en heel verkeerd. Reactie infoteur, 26-04-2012
Hoewel ik persoonlijk ook geen voorstander ben van deze ingreep, kan het natuurlijk niet vergeleken worden met besnijdenis bij vrouwen. Het laatste wordt op zeer jonge leeftijd uitgevoerd, meestal voor de puberteit, en het meisje laat dit niet vrijwillig doen en heeft er geen zeggenschap over, maar het wordt door de ouders bepaald.
Er is bij vrouwenbesnijdenis geen sprake van enige vorm van correctie, maar juist van het wegsnijden van essentiële delen van de vagina, zoals onder andere de clitoris. Het doel is bijvoorbeeld om te voorkomen dat een vrouw seks kan hebben voor het huwelijk, en ook om te voorkomen dat een vrouw plezier aan seks zou kunnen beleven.

Vagina correctie heeft een heel ander doel, namelijk uitsluitend het verfraaien van het uiterlijk van de vagina. Vrouwen die dit laten doen, laten dit vrijwillig doen, bijvoorbeeld omdat ze schaamte hebben voor de afmeting van de kleine schaamlippen, die bij een deel van de vrouwen groter zijn dan gewenst.

Er zijn mensen die vrijwillig hun neus laten verkleinen, of vrijwillig hun borsten laten verkleinen. Vrouwenbesnijdenis vergelijken met vagina correctie is net zoiets als menen dat het laten verkleinen van een neus hetzelfde is als het wegsnijden van een neus.

Ik denk wel dat vagina correctie discutabel is, maar dat is penisvergroting ook. Als u meer wilt lezen over de ernst van vrouwen besnijdenis, lees dan verder bij:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vrouwenbesnijdenis

Karindekok, 11-05-2010
Goed artikel, maar ik wil meer informatie over een vagina correctie, waar kan ik die krijgen en wat zijn de kosten van een professionele en betrouwbare ingreep? Reactie infoteur, 11-05-2010
De prijs van een vagina correctie is niet altijd hetzelfde maar verschilt waarschijnlijk per kliniek. Informeer dus eens bij een paar ziekenhuizen wat het kost.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 14-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.