Buikwandcorrectie, voor- en nadelen

Buikwandcorrectie, voor- en nadelen Gedurende een mensenleven verliest de buik snel aan stevigheid en vorm. Zwangerschappen, gewichtstoename en gewichtsverlies, operaties aan de buik en het verouderingsproces in het algemeen, zorgen ervoor dat de huid van de buik verslapt waardoor de buik kan gaan hangen. Bij fors overgewicht is de kans groot dat er een vetschort ontstaat. Bij een vetschort is er sprake van een buik die over een plooi heen hangt. Door middel van abdomino- of buikwandplastiek, kan de hangbuik gecorrigeerd worden

Een buikwandcorrectie, hoe gaat dat in zijn werk?

De huid van de buik moet in goede conditie zijn voor een buikwandcorrectie. De operatie wordt uitgevoerd door een ervaren chirurg. Deze maakt een snede boven het schaamhaar en de huid van de buik wordt met de vetlaag daaronder van de spierlaag losgemaakt. De huid en het vet wat te veel is, wordt vervolgens weggehaald en de buik (en soms ook de spieren) wordt opnieuw vastgezet. Daardoor wordt de buik strak getrokken. Er is een verschil tussen een mini buikwandcorrectie en een totale buikwandcorrectie (buikwand plastiek). Bij de mini buikwandcorrectie wordt alleen de huid onder de navel strak getrokken. Bij een buiklift in het algemeen, wordt de buikwand losgemaakt van de spieren en het onderliggende weefsel. Het wordt vaak gecombineerd met het wegzuigen van overtollig vet (liposuctie). De totale buikwandcorrectie is ingrijpender dan de mini buikwandcorrectie. Bij de totale buikwandcorrectie wordt ook de navel verplaatst en spieren opnieuw aangehecht. Het uiteindelijke effect kan spectaculair zijn.

Na de operatie

Na de behandeling heeft de patiënt behoorlijk wat last van de buiklift. Een paar dagen heeft men drains in de buik om wondvocht af te voeren. Die worden binnen een week meestal verwijderd. Drie tot zes weken wordt er een korset gedragen om bloedingen en andere problemen te voorkomen en om alles op zijn plaats te houden. Aan het begin is het beter om de benen niet te strekken. Wondinfecties komen soms voor. Buikwandcorrecties hebben het mooiste resultaat bij mensen die geen overgewicht hebben. Mensen met veel overgewicht wordt vaak aangeraden om eerst af te vallen.

Wat zijn de risico’s van een buikwandcorrectie?

De risico’s die kunnen optreden zijn (na)bloedingen, overgevoeligheid voor verdoving, infectie, moeizame genezing van wonden, oedeem-vorming, kleurverandering van de huid, gevoelloosheid van de huid. Soms komt het voor dat een cliënt niet tevreden is met het eindresultaat of dat een cliënt zijn/haar lichaam ten nadele verandert vindt door de behandeling. In de meeste gevallen is de cliënt echter tevreden met het verjongingseffect van een buiklift. Na ongeveer 4 maanden tot een half jaar na de buikwandcorrectie is het resultaat pas optimaal.

Vergoeding door verzekeraars

De buikwandcorrectie wordt in principe niet door zorgverzekeraars vergoed, maar wel indien er sprake is van ernstige belemmering bij lopen. Ook als er sprake is van voortdurende ontstekingen in de plooi onder een vetschort op de buik, die alleen behandeld kan worden door het corrigeren van de buikwand, komen patiënten in aanmerkingen. Ook patiënten waarvan de buik verminkt is, kunnen in aanmerking komen voor vergoeding door verzekeraars, als een buikwandcorrectie noodzakelijk is.

Waarom de buik laten liften?

Een hangende buik of een slappe buik kan last veroorzaken. Vooral na bijvoorbeeld heel veel afvallen, kan men veel huid overhouden. De huid hangt dan aan de romp en veroorzaakt last. Ook na zwangerschappen kan de huid van de buik zo erg uitgerekt zijn dat men last overhoudt van een hangbuik. Overtollige huid kan weggehaald worden, daarna is de buik weer strak en plat. Bewegen gaat gemakkelijker, en ook cosmetisch is het mooier.

Lees verder

© 2008 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cosmetische ingreep buik: buikwandcorrectie en liposuctieCosmetische ingreep buik: buikwandcorrectie en liposuctiePlastische chirurgie en cosmetische operaties in de buik wegens vetophoping of een hangbuik, wat zijn de voordelen van e…
Vetafzuiging (liposuctie) van buik, heupen of benenVetafzuiging (liposuctie) van buik, heupen of benenHet afzuigen van vet wordt vetafzuiging, liposuctie of liposculptuur genoemd. Het vaakst laten vrouwen dit doen, omdat z…
Liesbreuk: Symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakLiesbreuk: Symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakOp het moment dat het buikvlies uitstulpt is er sprake van een liesbreuk. Een fragiel gebied in de buikwand in het gebie…
Plastische chirurgie - Buikplastiek en huidliftAls de huid van je buik zo los zit dat ze begint te hangen, is een buikplastiek de enige oplossing. Ook andere lichaamsd…

We kunnen niet zonder waterWe kunnen niet zonder waterZonder water is geen leven mogelijk. Dit is veel omvattend maar waar. Om terug te gaan naar het begin moeten we terug na…
Ouderenzorg, hulp en infoOuderenzorg, hulp en infoEen overzicht over ouderen in de periode van zestig jaar tot de dood. Verschillende ziekten en processen die hierbij voo…
Bronnen en referenties
  • http://www.huidinfo.nl/
  • http://www.kliniekbeaucare.com/
Reactie

Camps, 23-06-2016
Heb een buikcorrectie ondernomen nu ongeveer 5 jaar geleden. Op zich prima in orde enkel is mijn venusheuvel enorm opgezwollen en betert het er zeker niet op. Hoe krijg ik dat weg?
dbv Camps Reactie infoteur, 23-06-2016
Die vraag kunt u het beste aan uw plastisch chirurg stellen. Mogelijk zou deze u liposuctie kunnen aanraden, maar overleg dit a.u.b. met de arts zelf.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 10-09-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.