Liposuctie, voor- en nadelen

Liposuctie, voor- en nadelen Liposuctie of liposculptuur is geen methode om af te vallen. Het is een manier om de contouren van het lichaam te verbeteren en om plaatselijke ophoping van vet, wat het lichaam ontsiert, te verminderen. Bij liposuctie worden er geen tientallen kilo's vet weggezogen. Het is een nogal rigoureuze methode om plaatselijk vetcellen weg te halen. Deze komen niet meer terug. De behandeling is echter niet zonder risico's.

Liposuctie, voor wie is het geschikt?

Bij liposuctie wordt overtollig vet onder de huid weggezogen door een chirurg, en de vet cellen worden via een zuigbuis afgevoerd. Het doel van liposuctie is het verfraaien van de contouren van lichaamsvormen en het verminderen van opgehoopt vet op plaatsen waar het vet de contouren van het lichaam ontsiert. Liposuctie is geen tactiek om lichaamsgewicht kwijt te raken. Bij mensen die niet te sterk wisselen in gewicht heeft liposuctie het beste resultaat. Liposuctie is niet geschikt voor mensen met te veel overgewicht.

Liposuctie, hoe gaat dat in zijn werk?

De huid boven de te behandelen gebied moet in goede conditie zijn. De chirurg tekent eerst zorgvuldig de gebieden af waar het vet zal worden weggezogen. Door middel van het toedienen van locale verdoving wordt het gebied tijdelijk ongevoelig gemaakt voor pijn. Vervolgens wordt een verdovingsvloeistof onder de huid ingebracht, waardoor een groter gebied zal worden verdoofd en deze vorm van verdoving (tumescent anaesthesie) verkleint tegelijkertijd ook de kans op (na)bloedingen. De vloeistof breekt ook gemakkelijker vetcellen af waardoor het vet ‘losser’ wordt en daardoor gemakkelijker weg te zuigen. Deze verdoving moet enige tijd inwerken voordat men de behandeling kan beginnen. De chirurg zal vervolgens sneetjes in de huid maken en met een apparaat wat vetcellen weg kan wegzuigen, onder de huid gaan, en met een metalen buis die vaak een slang genoemd wordt, worden de vetcellen weggezogen. De chirurg zal de ‘slang’ in verschillende richtingen bewegen om een zo gelijkmatig effect te verkrijgen. Het kan er ogenschijnlijk ruw aan toegaan en dat kan soms een gewelddadige indruk maken. Vet is echter niet gemakkelijk te verwijderen en dus komt daar inderdaad wat kracht aan te pas. De patiënt moet soms keren om meerdere gebieden te behandelen of om de arts de gelegenheid te geven overal bij te kunnen. Voor grotere gebieden wordt volledige narcose gegeven. Bij behandelingen zonder het inbrengen van vloeistoffen is er sprake van droge liposuctie, maar tegenwoordig wordt daar steeds minder gebruik van gemaakt.

Na de operatie

Na de behandeling wordt de huid gesloten met pleisters of hechtingen. De patiënt krijgt speciale kleding die het lichaam druk uitoefent, om de kans op bloeduitstortingen en andere problemen, te verkleinen. Soms zijn meerdere behandelingen nodig om het gewenste resultaat te verkrijgen. De arts kan u hierover voor de ingreep informeren. Na de operatie kan de vloeistof die gebruikt is om de gebieden te verdoven, nog uit de sneetjes in uw lichaam lekken. Liposuctie is na de behandeling niet pijnloos. U kunt niet zelf naar huis rijden na de behandeling. De verdoving werkt nog een tijdje door maar uw lichaam kan na enkele uren, als de verdoving is uitgewerkt, erg pijnlijk zijn en beurs aanvoelen. De pijn kan flink zijn, afhankelijk van de grootte van de behandeling. Het lichaam kan stijf aanvoelen door de bloeduitstortingen. Deze klachten verdwijnen meestal binnen een week en kunnen in overleg met de behandelaar bestreden worden met paracetamol. Bloeduitstortingen en oedeem hebben wat meer tijd nodig om te verdwijnen. U moet daarvoor rekening houden met een maand.

Wat zijn de risico’s van liposuctie

De risico’s die kunnen optreden zijn (na)bloedingen, trombose, (vet)embolie, overgevoeligheid voor verdoving, infectie, moeizame genezing van wonden, oedeem vorming, kleurverandering van de huid, gevoelloosheid van de huid, huidoppervlakte met onregelmatigheden. Een enkele keer lezen we dat iemand overleed na liposuctie. Er is dan meestal sprake van ernstige infectie of een embolie.

Vergoeding door verzekeraars

Liposuctie wordt niet door zorgverzekeraars vergoed, omdat het onder cosmetische behandelingen valt.

Lees verder

© 2008 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cosmetische ingreep buik: buikwandcorrectie en liposuctieCosmetische ingreep buik: buikwandcorrectie en liposuctiePlastische chirurgie en cosmetische operaties in de buik wegens vetophoping of een hangbuik, wat zijn de voordelen van e…
Schoonheidsoperatie niet zonder risicoSchoonheidsoperatie niet zonder risicoEen schoonheidsoperatie is een ingreep die bedoeld is als subjectieve verfraaiing van het menselijk lichaam. Een medisch…
Voorbereiding op plastische chirurgieVoordat je plastische chirurgie gaat doen is het belangrijk om je daarop voor te bereiden. Hoe kun je je het beste voorb…
Cosmetische behandeling billenNiet iedereen bezit de volle en ronde billen als Jennifer Lopez. Toch dromen vele over deze prachtige billen. Een nieuwe…

Facelift, voor- en nadelenFacelift, voor- en nadelenFacelift of rimpels te laten verwijderen. Van roken, alcohol drinken, slechte voeding, overmatig zonnebaden, en natuurli…
Thermodermie / Methode DebussyAls dieet, lichaamsbeweging en afslankcrèmes niet helpen om plaatselijke vetkussentjes en cellulitis te verwijderen, dan…
Bronnen en referenties
  • http://www.huidinfo.nl/
  • www.gezondheidsplein.nl
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 31-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.