Plastische chirurgie - Buikplastiek en huidlift

Als de huid van je buik zo los zit dat ze begint te hangen, is een buikplastiek de enige oplossing. Ook andere lichaamsdelen (armen, dijen en borsten) met een hanghuid in een zeer ver stadium kunnen gelift worden. Een buikplastiek en een huidlift zijn dus enkel voor mensen bij wie het probleem niet met diëten en crèmes opgelost kan worden. Het is ook aangewezen indien het huidoverschot samen gaat met striemen (striae) of indien een liposculptuur niet mogelijk is omdat je huid te verslapt is.

Mini-buikplastiek (miniabdominoplastiek)

Een mini-buikplastiek (ook gekend onder de naam miniabdominoplastiek) behandelt alleen het onderste deel van de buik, dus het gedeelte tussen de navel en de schaamstreek. Het huidoverschot en het teveel aan vet worden weggehaald en de onderbuikspieren worden terug aangespannen. De littekens bevinden zich aan de schaamhaargrens en aan de bikinilijn.

Eventuele drains blijven slechts enkele dagen na de operatie aanwezig. Hechtingen worden doorgaans tien dagen na de ingreep verwijderd. Je mag een maand lang geen zware activiteiten (sport, huishouden) verrichten en je mag geen ligbaden nemen. Je zult minimum twee weken lang speciale, ondersteunende kleding (een soort corset) moeten dragen.

Kostprijs mini-buikplastiek: ongeveer 1700 euro.

Buikplastiek (abdominoplastiek of buikwandcorrectie)

Een volledige buikplastiek (buikwandcorrectie of abdominoplastiek) behandelt de hele buik en dus niet alleen het onderste gedeelte. De buikhuid en de spieren worden naar beneden toe aangespannen. Dat houdt in dat ook de navel moet worden verwijderd. De littekens bevinden zich bij een buikwandcorrectie rond de navel en de schaamstreek en in de lies. Littekens kunnen eventueel doorlopen tot in de richting van de rug. Een buikplastiek komt vaak in aanmerking voor een gedeeltelijke terugbetaling. Neem contact op met je ziekenfonds voor zekerheid.

Een buikplastiek of buikwandcorrectie is ook nuttig indien de erg verslapte huid samengaan met striemen (ook zwangerschapsstrepen of striae genoemd). Dit komt omdat de huid waarop de striae zich bevindt voor een groot stuk wordt verwijderd. De striemen worden dus letterlijk weggeknipt (let wel, dit is alleen mogelijk als je huid erg slap is en hangt).

De nazorg is bij een volledige buikplastiek dezelfde als bij een mini-buikplastiek.

Kostprijs buikplastiek: Tussen 1700 en 4000 euro.

Armlift

Bij een armlift wordt er een incisie gemaakt in de oksel of aan de binnenzijde van de arm om zo de overtollige huid te kunnen wegnemen. De littekens bevinden zich dus in onopvallende zones. Soms is een liposculptuur nodig om het teveel aan vet te verwijderen. Ter hoogte van de oksel wordt er een drain aangebracht om overtollig wondvocht af te voeren. Dit wordt meestal na enkele dagen opnieuw weggehaald. Je mag een maand lang na de operatie geen zwaar lichamelijk werk doen (sport, zware huishoudelijke taken). Ook ligbaden en zonnebank moet je enkele weken lang vermijden.

Kostprijs armlift: ongeveer 210 euro.

Dijbeenlift

Is de huid van de binnen- en/of buitenkant van je dijen erg verslapt, dan kan je een dijbeenlift overwegen. De operatie is ook ideaal om striemen te verwijderen, maar dit is enkel mogelijk als je naast striemen ook last hebt van een hanghuid. Denk eraan dat de littekens bij een dijbeenlift vrij groot zijn en zich verticaal aan de binnenkant van de dijen bevinden. Deze littekens zullen minimum drie maanden lang opvallend blijven, maar daarna zullen ze beginnen te vervagen.

Hechtingen worden een tiental dagen na de operatie verwijderd. Je moet twee weken lang bedekkende, ondersteunende kleding dragen om littekengenezing te stimuleren en je mag tijdens deze periode geen bad nemen (douchen is wel toegestaan).

Prijs: ongeveer 2000 euro.

Borstlift of doorzakkingsplastie

Veel vrouwen maken de fout voor een gewone borstvergroting te kiezen als ze last hebben van slappe, hangende borsten. Als het gebrek aan volume te wijten is aan een verslapte huid, kun je beter voor een borstlift opteren (en dit eventueel met een borstvergroting combineren). Heb je last van een hanghuid en kies je toch alleen maar voor een borstvergroting, dan krijg je dikke laaghangende borsten. Niet erg esthetisch, dus. Een borstlift geeft grotere littekens dan een borstvergroting. Als je borsten hangen, maar het resultaat niet extreem is, kan de plastische chirurg een mini-lift kiezen. Dit is slechts een kleine ingreep en gebeurt onder plaatselijke verdoving.

Hechtingen worden tien dagen na de ingreep verwijderd en twee weken lang moet je een ondersteunende beha dragen. Tijdens deze periode mag je ook geen ligbad nemen (douchen is wel toegestaan).

Kostprijs borstlift: ongeveer 5000 euro.

Narcose of plaatselijke verdoving?

In de meeste gevallen wordt er voor al deze ingrepen geen echte narcose of verdoving meer gebruikt. Intraveineus worden er wel sterke kalmeermiddelen ingespoten, maar er wordt dus geen buis in de keel aangebracht en je moet ook niet machinaal worden beademd. Je slaapt dus alleen maar tijdens de operatie. Een verblijf in de dagkliniek is meestal voldoende; je mag dezelfde avond dus alweer naar huis.

Complicaties

Complicaties zijn eerder zeldzaam, maar allergische reacties, lymfezwelling en bloedingen behoren tot de mogelijkheden. Vermijd een buikplastiek en huidlift als je hartproblemen hebt of lijdt aan ernstige vormen van astma of levercirrose. Roken en het gebruik van bloedverdunnende medicijnen is niet toegestaan.

Lees verder

© 2008 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cosmetische ingreep buik: buikwandcorrectie en liposuctieCosmetische ingreep buik: buikwandcorrectie en liposuctiePlastische chirurgie en cosmetische operaties in de buik wegens vetophoping of een hangbuik, wat zijn de voordelen van e…
Wat kost een cosmetische operatie?Bij plastische chirurgie denken wij vaak aan vrouwen die hun uiterlijk verder willen verfraaien zonder enige noodzaak, h…
PIP implantatenPIP implantatenVeel mensen vinden dat er iets aan het uiterlijk van het lichaam moet veranderen. Voor deze veranderingen gaan de meeste…
Buikwandcorrectie, voor- en nadelenBuikwandcorrectie, voor- en nadelenGedurende een mensenleven verliest de buik snel aan stevigheid en vorm. Zwangerschappen, gewichtstoename en gewichtsverl…

Acne, mee-eters en pukkelsDe verschrikking van elke puber. Puistjes, acne en mee-eters. Je kan door de grond zakken als je voor de spiegel staat e…
Welke beha kies jij?Welke beha kies jij?Beha's zijn er in alle soorten en maten, waardoor het moeilijk wordt om te kiezen welke nou het best bij jou past. De ee…
Avalon (367 artikelen)
Laatste update: 12-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.