Acne, mee-eters en pukkels

De verschrikking van elke puber. Puistjes, acne en mee-eters. Je kan door de grond zakken als je voor de spiegel staat en je ontdekt weer een grote rode bult op je neus.

Acne

Acne is niets meer dan een verstopping van de talgklier. Talg houdt de huid soepel en beschermt de huid tegen uitdroging. De talgklier heeft een opening. Dit heet een porie. Door deze porie kan talg naar buiten.

Mee-eters

Mee eters is een talgophoping onder de huid. De ophoping zit in het afvoerkanaal van de talgklier. De talgophoping is een mengeling van dode huidcellen en talg. Je hebt zwarte en witte mee-eters. Bij de zwarte mee-eter is de porie nog een beetje op en ontstaat er een zwart puntje. Dit zwarte puntje is geen vuil, maar een pigment van de huid. De witte mee-eter is een porie die geheel afgesloten is. Door de ophoping ontstaat er een wit bultje.

Pukkels / Puisten

De verstopte talgklier kan gaan ontsteken. Dit ontsteken doet een bacterie die normaal op de huid zit. De ontsteking wordt een rode pukkel of puist met een wit (pus)kopje. Dit kopje is een mengeling van talg en pus vlak onder de huid. De ontsteking kan ook veel dieper in de huid zitten. Je krijgt dan een grote rode pukkel, die erg pijnlijk kan zijn.

Wat kan je hieraan doen?

 • Eet veel fruit, drink veel water, roken is slecht en slaap voldoende. Teveel zon verergert de boel.
 • Gebruik make up op waterbasis en maak de huid sowieso twee keer per dag schoon. Het liefst met lauw/warm water en ph neutrale zeep.
 • Als je al last van pukkels hebt, kan je een reinigingsmelk gebruiken.
 • De witte puisten moet je niet uitdrukken of open krabben. Vaak krijg je hier lelijke littekens door.
 • De zwarte kan je wel uitknijpen en ook de rijpere pukkels. Doe dit wel nadat je warme douche gehad hebt. De poriën zijn dan goed open. Let echter wel op dat je alles niet te hard en te wild doet. Je krijgt snel littekens. Je kunt altijd advies vragen bij een schoonheidsspecialist. Zonlicht kan een steentje bijdragen bij ontstekingen, maar dan wel in een droog klimaat.

Wat kan de boel verergeren?

 • Sommige medicijnen
 • Anabole steroïden
 • De pil, mocht de pil je puisten of acne verergeren, dan kan je altijd een andere pil vragen bij de huisarts.
 • Als je teveel knijpt, of krabt, kan je de boel ook verergeren.
 • Gebruik geen make up op oliebasis. Dit is vaak te vet.
 • Stress. Als je stress hebt, draagt dat vaak ook bij aan opkomende pukkels en acne.

Fabels

Je krijgt geen acne door het eten van chocolade of varkensvlees. Dit is echter een fabel. Volgens de psychologen is het zo, dat het net lijkt alsof je meer pukkels krijgt na het eten van chocolade, omdat je dan vaker in de spiegel kijkt en de pukkels dan meer opvallen. Je krijgt ook geen pukkels of acne doordat jij jezelf niet goed wast. Ook je seksuele aardheid heeft niks te maken met acne en of pukkels.
© 2008 - 2024 Arjanne26, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tieneracne onder de loep genomenAcne is de meest voorkomende huidprobleem bij tieners. Negen van de tien tieners worden ooit geconfronteerd met puistjes…
Puistjes: het behandelen van acne op natuurlijke wijzePuistjes: het behandelen van acne op natuurlijke wijzeHet overkomt veel mensen dat ze 's morgens in de spiegel staan en opeens een aantal enorme roze pukkels op hun gezicht z…
Puistjes op voorhoofd: verwijderen van acne in het gezichtPuistjes op voorhoofd: verwijderen van acne in het gezichtAcne betekent jeugdpuistjes. Acne is de meest voorkomende huidaandoening die vooral voorkomt bij pubers in de leeftijd v…

Hoe raak je snel je puistjes kwijt?Hoe raak je snel je puistjes kwijt?Het is waar dat de behandeling van puistjes of acne een zaak is van geduld en volhouden, maar soms heb je daar geen tijd…
Plastische chirurgie - Buikplastiek en huidliftAls de huid van je buik zo los zit dat ze begint te hangen, is een buikplastiek de enige oplossing. Ook andere lichaamsd…
Arjanne26 (32 artikelen)
Gepubliceerd: 15-06-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.