Puistjes op voorhoofd: verwijderen van acne in het gezicht

Puistjes op voorhoofd: verwijderen van acne in het gezicht Acne betekent jeugdpuistjes. Acne is de meest voorkomende huidaandoening die vooral voorkomt bij pubers in de leeftijd van 15-18 jaar. Maar sommige volwassenen hebben ook last van puistjes. In de geneeskunde maakt men onderscheid tussen verschillende vormen van acne. De meest voorkomende is de zogenaamde acne vulgaris. Dit is de gewone vorm. Deze uit zich meestal in het gezicht (zoals het voorhoofd. kin en kaaklijn), op de rug en/of op de borst. Er zijn verschillende manieren om puistjes te bestrijden. Maar het is vaak wel een zaak van lange adem.
Acne op het voorhoofd van een 14-jarige jongen / Bron: Ellywa, Wikimedia Commons (Publiek domein)Acne op het voorhoofd van een 14-jarige jongen / Bron: Ellywa, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Puistjes op het voorhoofd en elders

Acne betekent jeugdpuistjes en betreft een ziekte van de talgklieren. Afhankelijk van de oorzaak, de ernst en het verloop kunnen verschillende acnevormen worden onderscheiden. De meest bekende en wijdverspreide vorm is de zogenaamde gewone acne vulgaris, vaak kortweg 'acne' genoemd. Vooral pubers lijden aan deze hormonale huidziekte. De puistjes en pukkels die zo typerend zijn voor acne komen vooral voor op het gezicht (zoals het voorhoofd), in de nek en op de borst. Overigens hebben jongens tijdens de puberteit veel meer last van acne dan meisjes.

Oorzaken van acne

De belangrijkste oorzaak van acne zijn ontstoken talgklieren van de huid. Deze talgklieren produceren overmatig talg, waardoor ze verstopt en uiteindelijk ontstoken raken. Hormonale veranderingen veroorzaken deze huidziekte, meer specifiek de mannelijke geslachtshormonen androgenen. Daarom worstelen jongens vaker met ernstige acne dan meisjes. Meisjes hebben op hun beurt vaak last van acne tijdens de menstruatie. Bepaalde medicijnen, zoals sommige steroïden, anti-epileptica en antidepressiva, kunnen de acne verergeren. Zelfs vrouwen tijdens de zwangerschap worden worden getroffen door acne. Dit staat ook wel bekend als zwangerschapsacne. Het wordt onder meer veroorzaakt door zwangerschapshormonen en dan vooral door het hormoon progesteron.

Huisarts raadplegen

Cosmetisch storend of ernstige vorm

Onzuiverheden van de huid kun je als cosmetisch storend ervaren en soms kun je er zelfs onder gebukt gaan. Je kunt dan op het spreekuur van de huisarts komen om erover te praten. Als je er psychisch onder lijdt of als je problemen hebt om deel te nemen aan het sociale leven vanwege de puistjes, dan is het alleszins raadzaam om je huis​arts te raadplegen. Ook is het verstandig je huisarts te raadplegen bi ernstige vormen van acne (zoals acne conglobata of acne fulminans) en als er littekens op het gezicht of andere huidveranderingen zichtbaar zijn. Raadpleeg een arts in geval van huidontsteking, gezichtspijn of aanhoudende jeuk.

Psychische problemen

Acne veroorzaakt vaak emotionele problemen die, als ze niet worden behandeld, kunnen leiden tot psychische aandoeningen. In geval van aanhoudend verdriet, depressieve stemming of zelfs een depressie, moet een arts worden geraadpleegd. In het geval van schaamte, zelfhaat of het terugtrekken uit het sociale leven is het ook raadzaam om de hulp van een arts, maatschappelijk werker of psycholoog te zoeken.

Symptomen

Mensen met acne hebben vaak last van de typische symptomen zoals:
 • mee-eters (comedonen)
 • rode pukkels (papels)
 • puistjes (pustels)

De meeste van deze symptomen treden op in het gezicht, nek en borstgebied. De rug, lies en zelfs de geslachtsorganen kunnen echter worden aangetast. De huid op het gezicht is ook erg vettig. In ernstige gevallen ontstaan er onderhuidse ontstekingen met korsten en littekens. In de regel normaliseert de huid echter na het 25e levensjaar. Puistjes komen vooral boor bij jongeren in de leeftijd van 15-25 jaar.

Onderzoek en diagnose

Uiterlijke kenmerken

De diagnose 'acne vulgaris' is in de meeste gevallen zelfs voor de leek eenvoudig: vette huid, mee-eters, ontstoken papels en puisten, vooral op het gezicht, zoals het voorhoofd, de rug en het borst- en schoudergebied. Puistjes komen vooral voor in de puberteit. Dit komt door een toename van mannelijke geslachtshormonen, wat verklaart waarom jongens en mannen vaker en meer getroffen worden dan meisjes en vrouwen. Vaak kan de arts op grond van de uiterlijke kenmerken de diagnose stellen. Aanvullend onderzoek is vrijwel nooit nodig.

Typen acne

Er worden verschillende subtypen acne onderscheiden. Afhankelijk van de ernst en het uiterlijk van de huid, wordt een onderscheid gemaakt tussen acne comedonica (een vorm van acne waarbij comedonen ofwel mee-eters in grote aantallen voorkomen), acne papulopustulosa (acne in de diepere huidlagen, wat leidt tot geïrriteerde puistjes en soms ook ontstekingen) en acne conglobata (een ernstige, ontstoken vorm van acne). Terwijl bij het eerste type alleen mee-eters in de T-zone van het gezicht aanwezig zijn (op neus, kin en voorhoofd), zijn bij acne papulopustulosa ontstoken papels en pustels aanwezig, die kunnen leiden tot kleinere littekens. De meest ernstige vorm van acne is acne conglobata, die het hele lichaam aantast en de ontstekingsplaatsen laat samensmelten.

Puistjes in het gezicht verwijderen

De behandeling van ernstige acne wordt meestal gedaan met zalven of medicijnen. Slechts ongeveer 30 procent van de patiënten met acne lijdt aan dusdanig ernstige acne dat een medische behandeling nodig is.

Algemene adviezen

Algemene adviezen bij puistjes:
 • Laat je huid met rust en zit niet aan de puistjes te frunniken, knijpen of peuteren.
 • Dep je huid na het wassen voorzichtig met een schone handdoek droog.
 • De huid niet overmatig wassen en ook niet te hard over de huid wrijven.
 • De puistjes niet uitknijpen, aangezien hierdoor nieuwe puistjes en littekens kunnen ontstaan.
 • Alleen open mee-eters (met zwart puntje) kun je eventueel voorzichtig uitdrukken met de zijkant van je vingers (dus niet met je nagels) of met een zogeheten comedonen-quetscher of comedonenlepel.
 • Een speciaal dieet helpt niet tegen puistjes.
 • Zonlicht helpt niet tegen puistjes.

Benzoylperoxide-gel op de huid

Benzoylperoxide-gel helpt bij puistjes met roodheid en gele puskopjes. Het bovenste huidlaagje ofwel de hoornlaag wordt losgeweekt en tevens vermindert het de groei van huidcellen, waardoor de poriën minder makkelijk met huidcellen verstopt raken. Tevens doodt benzoylperoxide de acne-bacterie. Dat is de Cutibacterium acnes (voorheen Propionibacterium acnes). Bij gebruik van deze gel op het voorhoofd en andere plekken waar je last hebt van acne, verminderen de puistjes en pukkels na enkele weken. Maar pas na ongeveer drie maanden kun je het effect pas echt beoordelen.

Preventie

Om acne te voorkomen, is een regelmatige en grondige reiniging van het gezicht essentieel. Je moet het echter niet overdrijven en te agressieve producten gebruiken of te vaak je huid wassen of te hard schrobben, want dit irriteert de huid en verergert de problemen. Zelfs dit is echter geen garantie dat je gespaard blijft van acne. Bovendien moet je de huid niet onnodig bedekken met make-up, omdat make-up de uitvoer van talg uit je poriën blokkeert waardoor deze zich snel kunnen ophopen en puistjes kunnen vormen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Puistjes en chocoladePuistjes en chocoladeEr wordt altijd gezegd dat je moet oppassen met het eten van chocolade, want je krijgt er puistjes van. In hoeverre klop…
Wat moet je doen tegen puisten?Wat moet je doen tegen puisten?Het is niet fijn als je heel veel puisten hebt op je gezicht. Af en toe jeuken ze, maar ze kunnen ook erg pijn doen. Vee…
Zon en puistjesZon en puistjesEr wordt vaak gezegd dat de zon kan helpen om puistjes tegen te gaan. Mensen die puistjes hebben zouden er baat bij hebb…
Jeugdpuistjes (acné) bestrijden en behandelenJeugdpuistjes (acné) bestrijden en behandelenJeugdpuistjes, ook wel acné genoemd, zijn ontstekingen van de talgklieren in de huid. Bij acné zie je puistjes vooral in…

Pijn bij ademen: Oorzaken en symptomen van ademhalingspijnPijn bij ademen: Oorzaken en symptomen van ademhalingspijnSommige patiënten voelen pijn wanneer ze ademhalen. Dit gebeurt bij de in- en/of uitademing. Vaak is dit te wijten aan e…
Psychotische depressie: Depressieve symptomen en psychosePsychotische depressie: Depressieve symptomen en psychoseSommige patiënten met een ernstige depressie ervaren ook een psychose naast de gebruikelijke symptomen van een depressie…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Roshu Bangal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • https://www.thuisarts.nl/acne/ik-heb-acne-wat-kan-ik-zelf-doen
 • https://www.huidhuis.nl/huidaandoening/acne-vulgaris
 • https://www.rijnstate.nl/aandoening-en-behandeling/acne/
 • https://www.mmc.nl/dermatologie/aandoening-en-behandeling/acne/
 • https://www.oudersvannu.nl/zwanger/zwangerschapssymptomen/zwangerschapsacne/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Acne
 • https://huidzorgroyale.nl/huidproblemen/acne/acne-comedonica/
 • https://www.nivea.nl/advies/mooie-huid/acne
 • https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/acne-conglobata/
 • https://omaweetraad.nl/gezondheid/puistjes
 • https://www.apotheek.nl/medicijnen/benzoylperoxide-op-de-huid
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cutibacterium_acnes
 • https://acnevitaal.nl/acne/acne-voorkomen/
 • Afbeelding bron 1: Ellywa, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 11-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.