Pijn bij ademen: Oorzaken en symptomen van ademhalingspijn

Pijn bij ademen: Oorzaken en symptomen van ademhalingspijn Sommige patiënten voelen pijn wanneer ze ademhalen. Dit gebeurt bij de in- en/of uitademing. Vaak is dit te wijten aan een infectie of verwonding, maar ook ernstigere problemen liggen mogelijk aan de basis van de pijn bij de ademhaling, zoals een hartaandoening. De pijn is niet afkomstig van de longen zelf, want deze zijn niet uitgerust met pijnreceptoren. Wel resulteert de pijn bij het ademhalen uit aandoeningen die schade aanrichten aan de organen, longen, gewrichten en/of spieren in de borstholte. Wanneer het ademen pijnlijk is, raadpleegt een patiënt het best een arts voor een grondig onderzoek. Hij spoort de oorzaak op van de ademhalingspijn en zet dan een geschikte behandeling in.

Gastro-oesofageale reflux en ademhalingen die pijn doen

Bij gastro-oesofageale reflux ontstaan symptomen ven brandend maagzuur, hetgeen af en toe leidt tot pijn bij het ademhalen.

Hartaandoeningen en pijnlijke ademhaling

Aortadissectie

Een aortadissectie duidt op een verzwakking in de aorta ontstaat. Hierdoor lekt bloed in de binnenwand van de aorta. Dit veroorzaakt vaak ernstige, scheurende pijn die voelbaar is in de borst en de rug.

Hartaanval

Ook angina pectoris en een hartaanval leiden mogelijk tot pijnlijke in- en uitademhalingen.

Pericarditis

Patiënten met pericarditis lijden aan een ontsteking van het hartvlies, een met vloeistof gevuld zakje dat rond het hart ligt en dit ook beschermt. Deze ontsteking is te wijten aan bijvoorbeeld:

Volgende symptomen komen mogelijk tot stand:

Advies van een arts is steeds nodig. Hij schrijft wellicht ontstekingsremmende medicijnen voor.

Longaandoeningen en pijn bij ademen

Hemothorax

Bij hemothorax verzamelt zich bloed in de pleura, meestal als gevolg van een verwonding, waardoor soms een pijnlijke in- en uitademhaling aanwezig is.

Longembolie

Een longembolie is een ernstige aandoening waarbij een bloedstolsel in een ader afbreekt en naar de longen reist. Risicofactoren voor een longembolie zijn recente operaties, hartaandoeningen en een diep veneuze trombose (pijn en zwelling aan het been of bekken).

Longinfarct

Een longinfarct treedt op wanneer een deel van het longweefsel afsterft omdat de bloedtoevoer is geblokkeerd.

Longkanker

Een pijnlijke ademhaling is mogelijk een teken van longkanker. Dit gebeurt vooral bij een longadenocarcinoom. De tumor van dit type longkanker groeit vaak aan de zijkant van de long vlakbij het borstvlies. Vooral patiënten die nog nooit hebben gerookt, vrouwen en jongvolwassenen lijden aan dit type longkanker.

Pijn op de borst is één van de mogelijke tekenen van een longontsteking / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst is één van de mogelijke tekenen van een longontsteking / Bron: Pexels, Pixabay

Longontsteking

Een bacteriële infectie, virale infectie of schimmelinfectie leidt mogelijk tot een ontsteking van de luchtzakjes in de longen. Een longontsteking gaat gepaard met onder andere pijn op de borst die verergert bij het inademen, hoesten, hoge koorts, kortademigheid en vermoeidheid. Advies van een arts is nodig. Afhankelijk van de oorzaak zet de arts antibiotica, antivirale medicijnen of antischimmelmiddelen in.

Mesothelioom

Een mesothelioom is een vorm van kanker die ontstaat in het borstvlies en het meest tot stand komt bij patiënten die zijn blootgesteld aan asbest.

Pleura-effusie

Bij een pleura-effusie hoopt zich vocht op tussen de lagen van het borstvlies. Longaandoeningen, hartaandoeningen en auto-immuunziekten (zoals reumatoïde artritis) leiden mogelijk tot een pleura-effusie. Ook is pleura-effusie soms het gevolg van longkanker, borstkanker en metastatische kankers (kankers die zijn uitgezaaid) naar de longen (longmetastasen).

Pleuritis (ontsteking van borstvlies)

Pleuritis staat voor een borstvliesontsteking. Het borstvlies bevat de weefsels die de borstholte en de buitenkant van de longen bekleden. Virussen of bacteriën leiden tot de ontsteking van het borstvlies. Patiënten met deze aandoening ervaren één of meer van volgende tekenen
 • kortademigheid
 • onverklaarbaar gewichtsverlies
 • pijn die zich kan verspreiden naar de schouderbladen
 • pijn op de borst die verergert is bij hoesten of niezen
 • scherpe pijn bij het ademen

De arts kijkt naar de oorzaak van pleuritis en zet dan de nodige medicijnen en ondersteunende zorgen in.

Pneumothorax

De pleura duidt op de ruimte tussen de borstwand en de longen. Een klaplong (pneumothorax) komt tot stand doordat lucht binnenkomt in deze ruimte. Hierdoor ontstaat meer druk in de pleuraholte, wat leidt tot de instorting van een deel van de long of zelfs de hele long. Een pneumothorax resulteert uit een verwonding aan de borstkas, een longletsel of een complicatie van een longaandoening, zoals emfyseem (longziekte met kortademigheid en hoesten) of tuberculose (bacteriële infectie met longproblemen).

Volgende symptomen zijn mogelijk bij een klaplong:

Patiënten met symptomen van pneumothorax moeten een arts raadplegen. Om te voorkomen dat de long van een patiënt instort, moet een arts mogelijk lucht uit de pleurale ruimte verwijderen.

Pulmonale hypertensie

Pulmonale hypertensie duidt op een verhoging van de bloeddruk in de longslagader. Deze ernstige aandoening resulteert mogelijk uit een aantal aandoeningen, waaronder hartaandoeningen, longaandoeningen, bindweefselaandoeningen en zelfs sommige medicijnen.

Tuberculose

Tuberculose is een relatief zeldzame oorzaak van pijn bij de ademhaling. Deze bacteriële infectie leidt tot diverse andere longklachten.

Virale infecties

Wanneer het ademen pijn doet, is dit soms te wijten aan een virale infectie. Volgende virussen leiden mogelijk tot ademhalingspijn:

Andere longziekten

Ook andere longproblemen gaan mogelijk gepaard met ademhalingspijn zoals:

Musculoskeletale oorzaken van ademhalingen die pijnlijk zijn

Costochondritis

Costochondritis duidt op een ontsteking van het ribkraakbeen. Dit is kraakbeen dat het borstbeen en de ribben met elkaar verbindt. De oorzaak van deze ontsteking is niet altijd duidelijk, maar het mogelijk is costochondritis het gevolg van een verwonding aan de borstkas, ernstig hoesten of een luchtweginfectie. Costochondritis veroorzaakt meestal scherpe pijn en gevoeligheid rond het borstbeen. Deze pijn straalt uit naar de rug en verergert bij het diep ademhalen of hoesten. De tekenen doen soms denken aan een hartaanval. Costochondritis verbetert vaak spontaan, maar patiënten moeten een arts raadplegen als de pijn de dagelijkse activiteiten belemmert.

Gebroken rib

Een gebroken rib (ribfractuur) veroorzaakt vaak ribpijn die zich geleidelijk ontwikkelt en verergert met een diepe ademhaling en hoesten.

Letsel aan borstkas

Sommige patiënten kampen met een letsel aan de borstkas, bijvoorbeeld als gevolg van ernstig hoesten, een slag tegen de borstkas of een sportblessure. Wanneer een patiënt een verwonding aan de borstkas oploopt, zoals getrokken spieren, gebroken ribben of een gekneusde borstwand, kampt hij met een ademhaling die pijn doet. De pijn is voelbaar aan de kant van de verwonding. Ook ervaart een patiënt nog andere klachten, zoals kortademigheid, blauwe plekken en/of een huidverkleuring, pijn die uitstraalt naar de nek of rug. Bij een mild trauma aan de borstkas is rust en pijnstilling thuis voldoende. Bij een ernstigere verwonding is medische hulp nodig.

Bij plotselinge duizeligheid is advies van een arts nodig / Bron: Geralt, PixabayBij plotselinge duizeligheid is advies van een arts nodig / Bron: Geralt, Pixabay

Alarmsymptomen

Ook een longembolie (afsluiting van een slagader in de longen) of hartaanval leiden mogelijk tot pijn bij het ademen. Dringende medische hulp is in deze gevallen noodzakelijk. Wanneer één of meer van volgende tekenen tot uiting komen, raadpleegt een patiënt het best zo snel mogelijk een arts.

Diagnose en onderzoeken

De arts bevraagt de medische geschiedenis van de patiënt en bevraagt hem ook over de aanwezige klachten. Vervolgens voert hij een lichamelijk onderzoek van de borstkas uit. De arts zet ook nog één of meer onderzoeken in om de oorzaak van de pijn bij de ademhaling op te sporen. De arts bestelt één of meer van volgende testen:

Thuisbehandelingen bij ademhalingspijn

Enkele tips verlichten de pijn op de borst en andere tekenen, zodat de patiënt minder pijn ervaart bij de ademhaling. De patiënt mag vrij verkrijgbare pijnstillende medicijnen nemen, zoals ibuprofen en paracetamol. Dit werkt vooral goed bij costochondritis en milde letsels aan de borstkas. Sommige patiënten met pericarditis bemerken een verbetering van de symptomen wanneer ze voorover leunen of juist rechtop gaan zitten. Patiënten die veel hoesten, mogen hoestmiddelen gebruiken om zo het ongemak te verlichten. Tot slot is het verstandig om de borstkas te doen ontspannen en langzamer te ademen.

Het nuttigen van een gezonde en evenwichtige voeding is belangrijk / Bron: Jill111, PixabayHet nuttigen van een gezonde en evenwichtige voeding is belangrijk / Bron: Jill111, Pixabay

Preventie

Sommige oorzaken van een pijnlijke ademhaling zijn niet duidelijk, en dan is het moeilijk om dit symptoom te voorkomen. Niettemin helpen enkele leefstijlveranderingen om het risico op ademhalingspijn, infecties die leiden tot ademhalingsproblemen en andere problemen met de borstkas te verminderen:

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dieren: ademen en de afwijkingen herkennenDieren: ademen en de afwijkingen herkennenAdemhalen is van levensbelang. Daarom is het belangrijk af en toe te kijken en symptomen te kunnen herkennen als een die…
Pijn met ademenPijn met ademenPijn tijdens het ademhalen kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is de pijn voelbaar tijdens een diepe ademhaling en h…
Bradypneu: Langzame ademhaling (traag ademen)Bradypneu: Langzame ademhaling (traag ademen)Bij bradypneu, een vertraagde ademhaling, maakt een persoon ouder dan twaalf jaar minder dan twaalf ademhalingen per min…
Bewust of onbewust ademhalenBewust of onbewust ademhalenEen mens kan een tijdje zonder drank en voedsel maar niet zo lang zonder adem. Ademhaling is belangrijk om ons bloed via…

Cotard-syndroom: Aandoening met wanen van dood te zijnCotard-syndroom: Aandoening met wanen van dood te zijnHet Cotard-syndroom (walking corpse syndrome) is een zeldzame psychische stoornis waarbij een getroffen patiënt gelooft…
Puistjes op voorhoofd: verwijderen van acne in het gezichtPuistjes op voorhoofd: verwijderen van acne in het gezichtAcne betekent jeugdpuistjes. Acne is de meest voorkomende huidaandoening die vooral voorkomt bij pubers in de leeftijd v…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 18 augustus 2019:
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Pain With Deep Breathing: Symptoms, Causes, and Diagnosis, https://www.verywellhealth.com/pain-with-deep-breathing-4129383
 • Painful Respiration: What Can Cause Chest Pain When Breathing, https://www.epainassist.com/chest-pain/painful-respiration
 • Pleurisy, https://www.healthline.com/health/pleurisy
 • What can cause painful respiration?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/324718.php
 • Why Does It Hurt to Breathe?, https://www.healthline.com/health/painful-respiration
 • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Jill111, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.