Hoe kun je beter slapen?

De gemiddelde mens slaapt ongeveer een derde van zijn of haar leven. Slaap is belangrijk om je lichaam te laten herstellen van alles wat het die dag heeft doorgemaakt. Mensen die beter slapen hebben meer energie, hebben minder zin in ongezonde snacks, zijn minder gevoelig voor depressie en zijn productiever. Beter slapen betekent niet altijd langer slapen, maar juist kwalitatief beter slapen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om beter te slapen.

Creëer de ideale slaapkamer

Zorg dat je slaapkamer een oase van rust is. Geen knipperende lichten, of radio, tv, of muziek op de achtergrond als je probeert te slapen. Heb je een alarm dat met rood licht de tijd aangeeft, draai die dan zo dat je de cijfers niet kunt zien. Niks is frustrerende dan uitrekenen over hoeveel uur je moet opstaan als je niet kunt slapen. Probeer de kamer zo donker mogelijk te maken. Zoek goede, dikke gordijnen die je kamer zoveel mogelijk verduisteren. Zorg dat je een goede matras hebt waar je lekker op slaapt. Als je snel last hebt van je rug is het misschien slim om eens uit te zoeken of een nieuwe en betere matras hierbij zou kunnen helpen.
Je slaapkamer is om te slapen en te ontspannen. Doe dus geen werk in bed. Dit verstoort je oase van rust en maakt dat je je bed gaat associëren met werk of schoolwerk, en dat leidt er weer toe dat je minder goed gaat slapen.

Verminder je cafeïne-consumptie

Zorg dat je geen cafeïne drinkt vlak voor je gaat slapen. Voor sommige mensen betekent dit dat ze na 3 uur 's middags geen koffie of energiedrankjes meer drinken, en voor anderen betekent dit na 7 uur 's avonds niks meer. Experimenteer hiermee. Schrijf elke dag op hoe laat je je laatste kopje koffie hebt gedronken, en schrijf dan de volgende ochtend op hoe je hebt geslapen. Kon je snel in slaap komen of heb je nog een tijd wakker gelegen? Als je dit een week tot een maand bijhoudt zul je een aardig idee krijgen van hoe cafeïne invloed heeft op je slaap.
Probeer ook je alcoholgebruik en je nicotine-inname te beperken vlak voordat je gaat slapen.

Zet je beeldschermen uit

We hebben tegenwoordig veel beeldschermen in ons leven die allemaal fel licht geven. Zoals televisies, computers, laptops, iPads en andere tablets en natuurlijk onze smartphones. Deze apparaten geven allemaal fel wit-blauw licht af, wat de aanmaak van melatonine onderdrukt. Melatonine is een hormoon dat helpt bij het in slaap vallen. Dus als je in bed nog spelletjes speelt op je tablet of telefoon dan maakt dit dat je moeilijker in slaap komt. Probeer dus een uur voor je naar bed gaat alle schermen uit te zetten. Ga bijvoorbeeld even in een boek of tijdschrift lezen terwijl je geniet van een kopje kamillethee.
Zet je telefoon 's nachts uit of op vliegtuigstand. Elke keer als je een berichtje krijgt of een notificatie van een app, spelletje of facebook verstoort dit je slaap. Vooral als je telefoon niet op trillen staat, maar geluid maakt bij elke notificatie.
Er bestaat een app genaamd f.lux die de blauwtinten uit je scherm haalt zodra de zon ondergaat. Deze app is beschikbaar voor windows, linux, macs, iPad en iPhone. Je scherm wordt wat geliger, maar dit gaat zo geleidelijk dat je het eigenlijk niet eens doorhebt. Maar je zult wel degelijk het verschil merken als je 's avonds gaat slapen. En je kunt de app ook tijdelijk uitschakelen, als je bijvoorbeeld bezig bent met photoshop en je de kleuren op je scherm niet aangepast wilt hebben.

Mediteer voordat je gaat slapen

Mediteren klinkt heel zweverig, maar dat valt best mee. En het hoeft ook geen uren te duren, soms kan een meditatie van vijf minuten al helpen. Ga ergens zitten waar je niet gestoord wordt. Zoek een prettige houding, liggen kan ook. Sluit nu je ogen en probeer je hoofd helemaal leeg te maken. Wees je bewust van jezelf, van je ademhaling, van de gedachten die binnen komen en van hoe je je voelt. Probeer je hoofd leeg te maken en te houden. Als er toch steeds gedachten binnen komen is dat niet erg, dat zijn blijkbaar dingen die je bezig houden. Probeer er dan rustig over na te denken, maar zonder oordeel. Je kunt ook kiezen voor een begeleide meditatie. Dan is er een stem die je op een rustige manier begeleidt. Google eens naar 'begeleide meditatie' of 'guided meditation'. Je zult nu vele opties krijgen, kies eerst voor een gratis versie om het eens uit te proberen. Als je graag een meditatie met een bepaald onderwerp wilt kun je dit aan je zoekopdracht toevoegen. Bijvoorbeeld een meditatie over faalangst, ontspannen, je beter voelen, beter slapen, of nog iets anders.
© 2014 - 2024 Mieka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slapen en WakenOnder invloed van daglicht produceert de epifyse in de hersenen een bepaalde hoeveelheid van de stof melatonine. Deze st…
Waarom is opstaan zo moeilijk?De wekker gaat.. nog even uitstellen. Na vijf minuten druk je nog eens die vervelende wekker uit. Waarom was je nou ook…

Cognitieve dissonantie en het streven naar gelukCognitieve dissonantie en het streven naar gelukCognitieve dissonanties kunnen stress veroorzaken. Het verminderen of wegnemen van (de oorzaken van) cognitieve dissonan…
Hoe kun je uitstelgedrag aanpakken?Ongeveer 95% van de mensen stelt dingen uit. En dat kan variëren van huishoudelijke klussen, werkdingen, schoolwerk tot…
Mieka (82 artikelen)
Gepubliceerd: 15-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.