Positief denken, hoe doe je dat?

Positief denken, hoe doe je dat? Wanneer je positief denkt, focus je je op je successen en de positieve dingen in je leven. Dit zorgt voor een groter geluksgevoel en meer energie. Positief denken zorgt er ook voor dat je je lichamelijk fitter voelt en sociaal geliefd bent. Allemaal goede redenen om zelf positief te leren denken. Hieronder vind je tien tips waarmee je dit kan bereiken.

Vervang negatieve gedachten door positieve

Negeer je negatieve gedachten en probeer ze om te zetten in positieve gedachten. Leg bijvoorbeeld een citatenboekje aan met positieve quotes of start een positief dagboek. De gedachte hierachter is dat je iedere dag één positieve gebeurtenis of gedachte moet noteren. Negatieve gedachten en ervaringen blijven in ons hoofd langer hangen dan positieve. Door een positieve gedachte of gebeurtenis te noteren beleef je hem in gedachten opnieuw. Zo wordt dit een positieve herinnering. Wanneer je niet de tijd neemt om bij deze positieve gebeurtenis stil te staan, dringt hij waarschijnlijk amper tot je door en vergeet je hem al snel weer. Een positief dagboek heeft ook nog een ander voordeel. Zit je een keer in een dip en is het erg moeilijk om het positieve vast te houden? Lees dan je dagboek nog eens terug. Grote kans dat dit een positieve invloed op je denkproces heeft.

Ga meer bewegen

Probeer piekeren te vervangen door activiteiten. Een gezonde geest bevindt zich in een gezond lichaam. Bewegen heeft niet alleen een goede invloed op onze lichamelijke gesteldheid, maar ook op ons geestelijk welzijn.

Schrap negatieve mensen uit je kennissenkring

Zowel positief denken als negatief denken is besmettelijk. Heb je mensen in je kennissenkring waar je altijd met een treurig, leeg gevoel vandaan komt. Kennissen die meer energie kosten, dan dat ze opleveren? Sta hier dan eens bij stil en stel jezelf de vraag wat deze kennissen toevoegen aan je leven. Misschien is het beter om het contact te verbreken of op een lager pitje voort te zetten.

We bedoelen hier natuurlijk geen kennissen die het tijdelijk moeilijk hebben door bepaalde persoonlijke omstandigheden. Voor deze mensen kan je iets betekenen en ook van iemand helpen en een luisterend oor bieden kan je zelf positiever in het leven gaan staan. Je wordt immers geconfronteerd met iemand die ergere problemen heeft als jijzelf en je bent nodig, waardoor je een goed gevoel over jezelf krijgt.

Denk genuanceerd

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer zwart/wit denken te vermijden. Iets is niet of goed of slecht. Er zijn allerlei grijsscharkeringen. Hoe zwart iets ook is, er zijn altijd wel lichtpuntjes te vinden. Ga ook niet proberen om een schuldige te zoeken of aan te wijzen. Wat gebeurt is, is gebeurt. Jij bent niet de schuldige en het is ook niet de schuld van een ander. Andere de schuld geven van dingen die je zijn overkomen helpt niet wanneer je positiever in het leven wil staan. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen leven. Stap nooit in de slachtofferrol. Hier schiet je niets mee op en je wordt er alleen maar ongelukkig van.

Maak gebruik van muziek

Muziek heeft een grote invloed op onze stemming. Maak hier gebruik van en zet muziek op waar je vrolijk van wordt. Vooral in het begin is het erg lastig om positief te blijven denken. Grijp dus elk hulpmiddel aan wat je kan bedenken.

Probeer nieuwe dingen

Even uit je comfortzone stappen kan verrassend uitpakken en je zelfvertrouwen een enorme boost geven. Denk niet dat je te oud bent om iets nieuws te proberen.
“ Het is nooit te laat om te worden, wat je had kunnen zijn.” (Citaat van George Eliot)

Stel jezelf doelen

Doelen geven zin aan je leven en iedere doel wat je hebt behaald, vergroot je zelfvertrouwen. Niemand is ooit gelukkig geworden van op de bank voor de televisie te zitten, integendeel.

Glimlach en wees vrolijk

Soms kan het helpen om te glimlachen, ook al meen je het niet. Glimlachen werkt positief op je humeur en je medemens reageert er positief op. Je wordt hierdoor zelf ook weer vrolijker. Natuurlijk is het niet de bedoeling om je problemen weg te lachen. Dat is slechts een tijdelijke oplossing. Wanneer je echt problemen hebt, is het verstandiger om hier met iemand over te praten. Dat kan enorm opluchten. Je hoeft je gevoelens niet te verstoppen. Dan lijk je voor de buitenwereld wel heel positief, maar voel je dit zelf niet en het is de bedoeling dat je zelf positiever gaat denken.

Voorkom klagen

Klagen is een vervelende negatieve gewoonte, waar je niet alleen zelf een slecht humeur van krijgt, maar ook degene die dit moet aanhoren. Klagen lost niets op en er verandert niets door. Mensen die veel klagen worden uiteindelijk door andere mensen gemeden. Probeer liever om verandering aan te brengen in de situatie waar je over klaagt en wanner dit niet gaat, heeft klagen ook geen zin.

Doe dingen waar je een goed gevoel van krijgt

Probeer tijd in te ruimen voor dingen waar je een goed gevoel van krijgt. Wanneer je niet weet wat dat is, denk dan eens terug aan vroeger. Wat deed je toen om een goed gevoel te krijgen en is het niet mogelijk om dit weer op te pakken? Vaak zijn we heel veel functioneel bezig. Dat is niet erg, maar zorg er wel voor dat het plezier niet uit je leven verdwijnt.
© 2014 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Negatieve gedachten ombuigen: Positief leren denkenNegatieve gedachten ombuigen: Positief leren denkenNegatief denken is voor veel mensen een gewoonte. We zijn ons er vaak niet van bewust dat de meeste gedachten die wij he…
Positief leren denkenIs een glas half vol of half leeg. Als je vindt dat die half vol is dan ben je een positief ingesteld mens. Ben je negat…
Hoe word je gelukkig? Geluksgevoel positief beïnvloedenHoe word je gelukkig? Geluksgevoel positief beïnvloedenGelukkig zijn en gelukkig worden willen we allemaal. Dat is toch één van de dingen die we allemaal nastreven in ons leve…
De invloed van muziek op onze gemoedstoestandDe invloed van muziek op onze gemoedstoestandIs het je al opgevallen welke invloed de verschillende soorten muziek wel kunnen hebben op je emoties en vooral als het…

Stress en angst makkelijk verminderen!Zeurende collega's, de buren maken weer eens ruzie, u wordt afgesneden in het verkeer, uw mobiel is net leeg, u heeft uw…
Faalangst, hoe ga je er mee om?Faalangst, hoe ga je er mee om?Faalangst kan diverse oorzaken hebben. Het wordt pas echt een probleem wanneer faalangst een verlammend effect op iemand…
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 12-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.