Genieten is niet duur

Genieten is niet duur Iedereen kent óf is (of is geweest) zo’n verwende man of vrouw die van de ander of vanzelf allerlei mooie en vooral dure attributen krijgt om er blij van te worden. Het gaat hier nogal eens om het vullen van een leegte (het stillen van de honger) en helaas is aangetoond dat het gelukzalige gevoel van dat nieuwe item ongeveer zo’n 20 minuten - als je geluk hebt – duurt en het dan al weer gewoon is. Echt genieten zit van binnen en heeft niets te maken met het krijgen van cadeautjes. Iedereen vindt een cadeautje krijgen leuk en daar is natuurlijk ook niets mis mee. Maar cadeautjes gebruiken om een bepaalde “honger” te stillen, voegt uiteindelijk niet veel toe en maakt je niet écht blij. Het gelukzalige gevoel, het echte genieten, zit hem van binnen. De enige voorwaarde voor genieten is dus dat jezelf goed kent c.q. leert kennen én het toelaat.

Wie ben ik?

Hoe vaak stel je jezelf die vraag en dan op een manier die verder gaat dan het noemen van je naam. Vragen zoals:
 • Wie ben je werkelijk, met alle leuke en minder leuke kanten?
 • Benoem je die leuke en minder leuke kanten wel eens en kijk je waar er zaken zijn waarin je jezelf kunt verbeteren?
 • Hoe zit het met je gevoel? Waar kan je nu schuddebuikend om lachen en wat gaat er volledig aan je voorbij?
 • Wat raakt je, wat ontroert je? Waar moet je even voor slikken of welt er zelfs een traan op? Dit zowel in positieve als negatieve zin.
 • Wat kan je aandacht trekken en kan je je zomaar langer op focussen, zonder enig probleem?

Dan doemt er automatisch de vraag op, wat is de combinatie van enkele antwoorden uit vorige vragen, die maakt dat je ergens intens van genieten?

Genieten doe je zo…

Genieten is niet zo vanzelfsprekend als we denken. We roepen wel eens dat we genieten, maar wat is dat genieten dan? … en is dat dan iets wat je van binnen voelt, waar je van binnen als het ware blij van wordt? Zo’n enorme glimlach die als vanuit het niets ontstaat. Het kan van alles zijn, maar daar moet je wel jezelf voor (leren) kennen. Immers, waar de een blij van wordt, wordt de ander dit nog niet.

Genieten en van binnen lachen kan werkelijk om van alles zijn en levert je zoveel extra op, want lachen is – zoals we weten – goed voor de mens. Leer genieten van wat je van binnen blij maakt, waar je hart een sprongetje van maakt en niet je hoofd, want die dingen kan je altijd nog in de winkel kopen en levert je slechts een moment in een blije sfeer op. Gun het jezelf!

”Eén moment van vreugde verdrijft honderd zorgen.” Confucius

Bron: Anniepan, PixabayBron: Anniepan, Pixabay
Het kunnen kleine – veelal alledaagse - momenten zijn die je plots dat sprongetje laten maken en zijn uiteraard bij iedereen weer anders. Momenten als:
 • Met een drankje op een terrasje lekker bijkletsen en “mensen kijken”.
 • Een wandeling langs de kustlijn met je voeten badend in het zeewater.
 • Lekker lopen door het grote groene gebied van de Veluwe.
 • Op een specifiek gekozen tijdstip, bij voorkeur in een prettige omgeving, genieten van lekkere koffie of thee.
 • Het geluid van blije spelende kinderen in een natuurlijke omgeving.
 • Zomaar en moment van rust op je terras in de tuin of balkon met een drankje (en eventueel gezelschap).
 • Fietsend met de zon en wind in je gezicht.
 • Een “serieus” gesprek met een kleuter.
 • Een vrije dag met niets dan “lummelen” doorbrengen.
Zo heeft iedereen wel levensmomenten die van binnenuit die lach teweeg brengen. Momenten die geen geld kosten en je veel levensvreugde opleveren.

Tot slot

Waar het om gaat is dat je blije momenten haalt uit wat je van binnenuit blij maakt en daarvoor moet je je verdiepen in jezelf (als je het nog niet weet). Als je iedere dag een “blij” moment kunt creëren, maakt je hart dus iedere dag een sprongetje. Behalve dat dit goed voor de gemoedsrust is, is het ook nog prettig voor de omgeving … en het kost helemaal niets!
© 2014 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrienden maken: de kracht van een lachVrienden maken: de kracht van een lachHoe maak je een uitstekende eerste indruk op anderen? Hoe maak je een goede eerste indruk op toekomstige vrienden? Heeft…
Lachtherapie: lach jezelf gezondLachtherapie: lach jezelf gezondDe uitdrukking “lachen is gezond” bestaat niet voor niets. Het is een manier om je even helemaal te ontspannen, je zorge…
Lachen is gezondLachen geeft je een goed gevoel, breekt het ijs, versterkt het immuunsysteem. Er bestaan verschillende soorten lachen, v…
Spontaan lachen, ook wel de Duchenne-lach genoemdSpontaan lachen, ook wel de Duchenne-lach genoemdHet verschil tussen echt lachen en neplachen is duidelijk te zien rondom de ogen. Wanneer we echt spontaan lachen, spann…

Stress versnelt verouderingsprocesWanneer een persoon lijdt aan chronische stress kan dit negatieve gevolgen hebben op de gezondheid; het is aangetoond da…
Stress en angst makkelijk verminderen!Zeurende collega's, de buren maken weer eens ruzie, u wordt afgesneden in het verkeer, uw mobiel is net leeg, u heeft uw…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.