Veilig wonen voor kinderen en ouderen slaapkamer en zolder

Veilig wonen voor kinderen en ouderen slaapkamer en zolder Veel ongelukken en valpartijen in en om huis vinden in de slaapkamer en op de zolder plaats. Elk jaar worden er in Nederland als gevolg daarvan veel senioren opgenomen in het ziekenhuis. De vlieringtrap is een benenbreker voor ouderen. Een vaste trap naar de zolder blijkt in veel gevallen een goede investering, zeker voor ouderen die zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. Een veilige baby- en kinderkamer kent tal van aspecten. Zet het ledikant bijvoorbeeld nooit vlak naast de verwarming (of verwarmingsbuizen). Beveilig ramen en stopcontacten. Ook deurbuffers zijn een mooie uitvinding om te voorkomen dat de vingertjes van de allerkleinsten tussen de deur bekneld raken.

Inhoud


Domotica voor ouderen

Een veiligere woning dankzij domotica, ofwel elektronica voor in huis zoals automatische verlichting en beveiligde kookapparatuur (tijdschakelaars). Domotica is ondersteunende techniek met behulp waarvan senioren langer in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Voor veel thuiswonende bejaarden zou het bijvoorbeeld een uitkomst zijn als al dan niet gedimd licht vanzelf aangaat bij het 's nachts uit bed stappen. Of elektronica die ervoor zorgt dat de gordijnen vanzelf open- en dichtgaan. Of een cameraatje bij de deur zodat men de persoon die aanbelt kan zien.

Bron: Efraimstochter, PixabayBron: Efraimstochter, Pixabay
Zelfredzaamheid
Zo kent domotica tal van toepassingen die het leven van ouderen makkelijker en veiliger maken. Uiteindelijk zullen er in alle nieuwbouwwoningen soortgelijke domotica-standaardoplossingen beschikbaar komen voor in de woonkamer, slaapkamer, keuken en alle andere woonvertrekken. En dat komt de zelfredzaamheid van senioren alleen maar ten goede.

Veilige en functioneel ingerichte kinderkamer

Zodra een kind gaat kruipen, is het afgelopen met de rust. Dan moet overal aan gedacht worden. Van traphekjes tot beschermplaatjes voor stopcontacten, gevaarlijke tafelkleden en vingertjes die tussen deuren bekneld kunnen raken. Om over de gevaren in de keuken maar te zwijgen. De veiligheid van jonge kinderen in de slaapkamer begint met de inrichting. Kies meubels dus ook het ledikantje die voldoen aan de huidige kwaliteitseisen. Geef kinderen onder de twaalf maanden geen kussen, stel het gebruik ervan zo lang mogelijk uit.

Verstikkingsgevaar

Leg niet te veel knuffels in het ledikant. Het verstikkingsgevaar wordt dan alleen maar groter. Naarmate kinderen opgroeien, gaan ze klimmen en klauteren. Zorg ervoor dat peuters en kleuters niet zelf het raam open kunnen doen. Plaats dus geen meubilair onder vensters. Zo zijn er tal van zaken waar men als 'startende' ouder op moet letten. De onderstaande tips voor senioren en het veilig maken van de kinderkamer pretenderen beslist geen volledigheid. Een veilige en functionele leefomgeving creëren is immers een dynamisch-creatief proces dat altijd aanvullingen behoeft.

Bron: Sferrario1968, PixabayBron: Sferrario1968, Pixabay

Verlichting en elektrische deken (senioren)

Neem in de slaapkamer bepaalde maatregelen die in alle woonvertrekken gelden, zoals het verwijderen van drempels en een vloer laten leggen die niet glad, maar vooral ook niet te stroef is.
 • Kunt u moeiteloos bij de lichtschakelaar van het bedlampje? Wel makkelijk als u er 's nachts uit moet. Let op dat de lamp de juiste sterkte heeft voor het bedlampje om oververhitting van de lampenkap te voorkomen. Een dimmer biedt uitkomst.
 • Laat geen snoeren over de vloer kronkelen. Daarmee voorkomt u struikelgevaar.
 • Zorg voor een draadloze telefoon op het nachtkastje voor noodgevallen.
 • Leg voor de zekerheid ook een zaklamp op het nachtkastje voor als de stroom uitvalt.
 • Scherm hinderlijk licht van bijvoorbeeld een bedlamp niet af met een doek of papier. Laat een dimmer monteren.
 • Laat een elektrische deken elk jaar controleren. Veilig is veilig.
 • Voorkom oververhitting of elektrocutie. Vervang de elektrische deken dus tijdig.

Bron: Unsplash, PixabayBron: Unsplash, Pixabay

Meubilair en zolder

Voorkom losse kleden in de slaapkamer, laat geen snoeren over de grond kronkelen en zorg voor ruimte, zodat u ook 's nachts als u naar het toilet moet makkelijk om het bed heen kunt lopen.
 • Plaats het meubilair in de slaapkamer zodanig dat u zich er niet aan stoot. Dat is met name belangrijk als u een rollator of stok nodig hebt.
 • Als u overdag gewend bent aan een rollator (of stok), dan kunt u die 's nachts beter eveneens gebruiken.
 • Rook niet in bed.
 • Plaats de nachtsloffen daar waar ze horen: precies op de plaats waar u uit bed stapt. Dan hoeft u er niet met de voeten naar te hengelen of voorovergebogen naar te reiken.
 • Leg uw bril op het nachtkastje, dus binnen handbereik. Goed zien vermindert struikelgevaar aanzienlijk.
 • Sta bij duizeligheid niet meteen op, maar blijf even op de bedrand zitten.
 • Wordt het fysiek steeds moeilijker om uit bed te komen? Misschien is een (verhoogd) seniorenbed het overwegen waard, eventueel met een motortje met afstandsbediening waarmee u het hoofd- en voeteneinde kunt verstellen.
 • Bent u slecht ter been? Voorkom dat u struikelt over uw ochtendjas of andere nachtkleding, zoals een te lange pyjamabroek.
 • Overweeg het plaatsen van een vaste trap naar de zolder, eventueel met een traplift.
 • Uitschuifbare vlieringtrappen zijn als men ouder wordt benenbrekers.

Over ledikantjes, knuffels en kussens

Volgens veel kinderartsen is de leeftijd van drie jaar een veilige ondergrens bij het gebruik van een kussen. Voor baby's en dreumesen kan een kussen immers verstikkingsgevaar opleveren, zeker als het kind zich nog niet kan omdraaien of het hoofd optillen.
 • Het meubilair in de kinderkamer moet voldoen aan strenge Europese veiligheidsnormen. De ruimte tussen de verticale spijlen van ledikantjes mag maximaal 6,5 centimeter zijn.
 • De ideale babykamertemperatuur is ongeveer 17-18 graden.
 • Geef baby's geen kussen. Stel het gebruik van een kussen ook als ze groter worden zo lang mogelijk uit.
 • Zet de wieg of het ledikant niet bij de verwarming of bij verwarmingsbuizen.
 • Leg niet te veel knuffels in het bedje. Zeker grote knuffels kunnen gevaarlijk zijn (verstikkingsgevaar).
 • Pas op voor koorden en snoeren (van bijv. het nachtlampje). Kleine kinderen mogen er niet bij kunnen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor gordijnkoorden.
 • Het komt regelmatig voor dat kleine kinderen van de commode vallen. De commode moet een werkhoogte van 90 centimeter en opstaande randen van minimaal drie centimeter hebben. Zorg ervoor dat de commode glad is afgewerkt, dus zonder scherpe hoeken en randen.

Ramen, deuren en stopcontacten

Voorzie de stopcontacten van afdekplaatjes. Het is een van de eerste dingen waaraan men moet denken als er kleine kinderen in huis wonen.
 • Beveilig de ramen zodanig dat kleine kinderen de vensters niet eigenhandig kunnen openen.
 • Kinderen houden van klimmen en klauteren. Zet dus geen meubilair onder de ramen.
 • Maak eventueel gebruik van deurbuffers, deurblokken en deurspleetstoppers. Bij tocht en andere oorzaken zal de deur niet dichtklappen. Ook kunnen de vingers van de kleintjes niet tussen de deur of deurspleet (bij de scharnieren) bekneld raken.

Lees verder

© 2015 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zolder verbouwen tot slaapkamerEen zolder wordt vaak gebruikt als extra opslagruimte voor spullen, terwijl er behoefte bestaat aan een extra slaapkamer…
Seniorenbed en Hoog/Laag bed kopen of hurenWil je een seniorenbed of een hooglaagbed aanschaffen of huren, dan is het goed je te oriënteren op de mogelijkheden voo…
Verbouwen van de zolderVerbouwen van de zolderHet verbouwen van een zolder hoeft niet heel duur te zijn. Zeker wanneer u dat zelf doet kunnen de kosten beperkt blijve…
Vlizotrap vervangen door vaste trap Wat zijn de kosten?Vlizotrap vervangen door vaste trap Wat zijn de kosten?Indien u de zolder als volwaardige woonruimte bij uw huis wilt betrekken, moet u de vlizotrap vervangen door een vaste t…

Succesfactoren: de sleutel tot succesVaak worden we geconfronteerd met mensen die zeer succesvol in het leven staan en willen we dit zelf op een of andere ma…
Hoeveel uren slaap hebben wij werkelijk nodig?Hoeveel uren slaap hebben wij werkelijk nodig?Het verkrijgen van voldoende slaap blijft een dagelijks terugkomend probleem. De een geeft aan met zes uren prima te kun…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Cliffoa, Pixabay
 • https://informatieservice.info/media/Checklist%20veiligheid%20in%20en%20om%20uw%20huis.pdf
 • http://thuisarts.nl/veiligheid-in-en-om-huis-voor-ouderen/ik-ben-slecht-ter-been
 • https://www.opvoeden.nl/peuter/verzorging-en-veiligheid/veiligheid-in-en-om-het-huis/
 • Afbeelding bron 1: Efraimstochter, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Sferrario1968, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Unsplash, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 22-04-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.