Gelukkig zijn kun je leren: laat negatieve gedachtes los!

Gelukkig zijn kun je leren: laat negatieve gedachtes los! Het leven is niet altijd makkelijk en van tijd tot tijd is het best moeilijk om je gelukkig te voelen. Toch kun je ook bij tegenslagen het tij keren en ervoor zorgen dat je je weer beter voelt door te leren om een andere kijk te hebben op het leven. Het omzetten van negatieve gedachten naar positieve gedachten kan je hierbij helpen.

Bewust en onbewust

Sommige handelingen doen we zonder erbij na te denken. Er zijn handelingen waar we niet over nadenken. Als je loopt bijvoorbeeld, hoef je bij het lopen niet meer na te denken hoe je stap voor stap je voeten voortbeweegt. Het gebeurt als het ware vanzelf. Als je al heel wat jaren auto rijdt, hoef je niet meer na te denken over het koppelen en het schakelen naar een andere versnelling. Dit gebeurt automatisch. Bij dergelijke handelingen gebruik je niet bewust je verstand, maar je handelt onbewust. Ons handelen en denken gebeurt voor een klein deel bewust maar voor een groot deel onbewust. Onbewust kun je een negatief denkpatroon ontwikkeld hebben waardoor je je minder gelukkig kunt voelen. Goed nieuws is dat je hieraan kunt werken.

Negatieve patronen

Ken je die mensen die:
  • altijd pech lijken te hebben?
  • overal een puinhoop van maken en wanorde en chaos creëren?
  • altijd weinig geld te besteden hebben?
  • zichzelf onmisbaar maken?
  • alleen maar doemdenken?
  • altijd klagen?
  • alles en iedereen wantrouwen?

Onbewust zitten zij vastgeroest in negatieve gedachten waardoor hun situatie blijvend is. Mensen die steeds maar denken dat ze altijd pech hebben of dat het geluk voor hen toch allemaal niet weggelegd is, blijven onbewust in een negatief patroon hangen, waardoor het zich blijft herhalen. Door onbewust te blijven hangen in een negatieve denkwijze, blijven deze mensen negatieve gebeurtenissen als het ware op zich afroepen. Dit heeft echter ook te maken met een verwachtingspatroon. Als je voortdurend denkt aan hoe het zou moeten zijn in plaats van hoe de werkelijkheid is, leef je met te hoge verwachtingen die nooit waargemaakt kunnen worden. Als je niet langer naar volmaaktheid of perfectie streeft of verwacht, is het gemakkelijker om gelukkig te zijn. Iedereen krijgt met tegenslag te maken. Gelukkige mensen zoeken altijd naar het positieve dat ze ook uit tegenslagen kunnen halen. Positief denken helpt, omdat mensen die positief denken zich focussen op hun wat ze graag willen. Ze blijven hun doelen voor ogen houden en gaan onbewust daar naar handelen, zodat hun doelen ook makkelijker bereikt worden. Wees je ervan bewust dat je elke dag door je gedachten onbewust kiest voor vooruitgang, voor stilstand of juist voor blijvende situaties.

Positieve patronen

Hoe kun je negatieve patronen doorbreken? Een andere manier van denken veranderen is niet makkelijk maar het kan zeker wel! Ook al zijn negatieve patronen er vanuit de kindertijd ingesleten, dan nog kan het tij gekeerd worden. Ook bij weerstand, die zich altijd voordoet, is het mogelijk om verandering teweeg te brengen. Belangrijk is om steeds te blijven oefenen in het omzetten van negatieve gedachten naar positieve gedachten. Je zult merken dat het na verloop van tijd steeds vaker lukt en het steeds makkelijk wordt.

De eerste stap

De eerste stap op weg naar gelukkiger worden, is op een andere wijze over jezelf te gaan denken en praten. Je zelfbeeld is hierbij heel belangrijk. Door vastgeroeste gedachten over je capaciteiten kunt je jezelf onnodig beperken. Door meer zelfvertrouwen op het bouwen en erop te vertrouwen dat je voldoende capaciteiten hebt, kun je vaak meer dan je zelf denkt. Een positief zelfbeeld betekent dat je je focust op zaken die je zelfvertrouwen vergroten, zoals complimenten en succes. Door jezelf volledig te accepteren en te beseffen dat ook jij waardevol bent, ben je minder bezig met hetgeen anderen van je denken. Door je zelfbeeld ontwikkel je onbewust gedrag dat kenmerkend is voor je zelfbeeld.

Eigenwaarde

Je kunt je zelfvertrouwen laten groeien door bewust complimenten te accepteren. Complimenten zijn leuk, neem ze in dank aan en doe ze niet teniet door ze af te wimpelen. Je bent het waard dus waarom complimentjes wegwuiven? Wees bewust van hetgeen een complimentje met je doet. Het geeft je een goed gevoel. Maak dus zelf ook geregeld een gemeend complimentje. Spreek altijd positief over jezelf en maak anderen duidelijk hoe je behandeld wilt worden. Wees assertief op momenten dat het nodig is en leer om voor jezelf op te komen. Behandel en verzorg je lichaam goed. Trek leuke kleding aan, eet gezond, doe aan sport, besteed aandacht aan je uiterlijk. Hierdoor komt je beter in je vel te zitten en ontwikkel je meer zelfvertrouwen. Zoek gezelschap op van positief ingesteld mensen en lach en maak plezier zonder schuldgevoel. Stel je in gedachten altijd voor en visualiseer hoe je wilt zijn en niet hoe (somber, te neergeslagen) je bent. Denk gezond en opgewekt. Wie gelukkig wil zijn moet zich concentreren op fijne en opwekkende gedachten. De wereld is niet volmaakt en je zult altijd tegenslagen tegenkomen. Juist dan is het belangrijk dit positief tegemoet te treden en dit als een uitdaging te zien.

Affirmaties

Als je moeite hebt met positief denken, kun je gebruikmaken van affirmaties. Affirmaties zijn teksten of zinnen die je in gedachten uitspreekt en na verloop van tijd je manier van denken beïnvloeden. Je hebt het zelf vaak niet eens door dat je eigenlijk nu al de hele dag door affirmaties gebruikt. Vaak heb je gedachten als: “dit gaat me nooit lukken” of "wat is die collega weer irritant vandaag”. Meestal gebruiken we affirmaties op een negatieve manier. "als ik maar niet een blunder maak" of "mijn baas moet mij altijd hebben". Door ze bewust niet op een negatieve, maar juist op een positieve manier te gebruiken kun je je gedachten over jezelf veranderen. Hoe vaker je de affirmaties herhaalt, hoe meer positieve invloed dit op je heeft. Een behulpzame tip: maak kaartjes met persoonlijke affirmaties die je zeer regelmatig even doorneemt. Als je ze in een klein handzaam doosje doet of in een mapje stopt of in je agenda plakt, kun je deze overal mee naar toe nemen.

Stel je in gedachten voortdurend voor dat je leven zo in elkaar steekt als je wilt. Zo creëer je nieuwe denkpatronen die je gelukkiger maken. Luister en kijk naar motiverende video's op internet, lees boeken over succes, gebruik affirmaties en zoek gezelschap van mensen die positief staan in het leven en je inspireren.
© 2016 - 2024 Lanneke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je gelukkiger worden?Hoe kun je gelukkiger worden?Meestal weet je wel of je gelukkig bent of niet. Of je weet dat je het misschien wel helemaal niet zo slecht hebt, maar…
14 richtlijnen voor een gelukkig, positief en gezond leven14 richtlijnen voor een gezond en positief leven. Deze richtlijnen zijn opgesteld door professor Gary T. Reker. Deze ric…

Een lekker leven leidenEen lekker leven leidenDe meeste mensen tekenen om 'een lekker leven te kunnen leiden'. Wat niet wegneemt dat de definitie van 'een lekker leve…
Begrip en steun voor een chronisch zieke jongereBegrip en steun voor een chronisch zieke jongereOf het nu om een bekende of een minder bekende aandoening gaat, chronisch ziek zijn is nooit fijn en kan een grote impac…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • www.palaysia.com/affirmatie/
  • Leer gelukkig te zijn, Andrew Matthews ISBN 9789043810333
Lanneke (5 artikelen)
Gepubliceerd: 04-02-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.