Een lekker leven leiden

Een lekker leven leiden De meeste mensen tekenen om 'een lekker leven te kunnen leiden'. Wat niet wegneemt dat de definitie van 'een lekker leven leiden' bij iedereen weer anders kan zijn. Immers, de een zoekt het in rust en regelmaat en de ander zoekt de grenzen op en is continu met uitdagingen bezig. Toch zijn er ook wat zaken die voor iedereen opgaan en waar je een soort basis mee kunt leggen om dat lekkere leven te kunnen leiden. Op welke manier je dat ook vorm wit geven.

Een goed fundament

Je psyche

Een goed fundament begint bij het gegeven dat je jezelf oké vindt. Dat wil zeggen dat het leven een stuk gemakkelijker gaat als je van jezelf houdt in de persoon die je bent. Genoeg zelfliefde is essentieel om allerlei andere processen in het leven aan te gaan en tot een goed einde te brengen. Denk aan een carrière, vrienden, partner etc. Allemaal zaken die we tegenkomen gaandeweg het leven. De vraag: “Vinden ze me wel leuk genoeg?” moet feitelijk niet (meer) gesteld worden, maar het zou moeten zijn: “Ze vinden me leuk genoeg!”

Waarbij het niet te verwarren moet zijn met narcisme. Je oordeelt niet over jezelf, maar een flinke dosis zelfreflectie is wel nodig om überhaupt te kunnen groeien als persoon.

Toch is lang niet iedereen in staat van zichzelf te houden en dit heeft niet zelden te maken met processen die in de jeugd hebben plaatsgevonden. Het kan van alles zijn: maar niet gewenst zijn, geen stimulans hebben of op jezelf aangewezen zijn om wat voor reden, zijn enkele van de zaken die kunnen leiden tot weinig zelfliefde. Het is zaak een dergelijk aspect boven water te krijgen, eventueel met hulp van een professional, om het een plaats in je leven te kunnen geven. Het is er dus wegmoffelen heeft geen zin. Op het moment dat het echt een plaats in je leven heeft ben je meestal weer in staat tot het zetten van allerlei stappen als het gaat om persoonlijke ontwikkeling.

Bron: Unsplash, PixabayBron: Unsplash, Pixabay
Je fysiek
Sporten is gezond, dat weet iedereen. Echter sporten doet meer dan je een goed lichaam en een goede conditie geven. Behalve dat je fitter bent, beter slaapt, je spijsvertering beter werkt en je productiever wordt, groeit ook je bewustzijn van je lichaam. Pas als je het echt gaat voelen, sta je er bij stil. Dit kan je doen door bijvoorbeeld te gaan hardlopen. Zo voel je je bloed stromen en ben je bewust met je benen bezig. Bovendien, sporten geeft automatisch een vorm van zelfvertrouwen en dat resulteert vaak weer in een betere houding.

Met een beetje geluk ga je sporten ook gewoon leuk vinden, ga je er plezier aan beleven en dat is dan weer goed voor je humeur. Veel mensen komen als ze hun draai in de juiste sport gevonden hebben vaak in een vicieuze cirkel terecht. Maar dan eentje die geen kwaad kan en eerder stimuleert.

"There is no way to happiness, happiness is the way." – Thich Nhat Hanh

Doe de dingen die een glimlach geven

Als je met de dingen bezig bent waar je een glimlach van om de mond krijgt, dan doe je de dingen die dicht bij je hart liggen en dat is goed. Doe dit bij voorkeur ook in het werk dat je doet, want als je ergens blij van wordt dan ben je er over het algemeen ook goed in én het geeft energie. Dit gevoel kan zomaar een hele dag doorwerken en dat is goed voor je humeur. Uitdagingen ga je minder snel uit de weg (als dit in je karakter zit). Bovendien heeft socializen met collega’s ook een belangrijke rol in het leven. Vanuit werk waar je blij van wordt, ontspan je gemakkelijker als je bijvoorbeeld een praatje met een collega maakt. Zo ontstaat oprechte interesse en geen negatief geroddel (want dat geeft dan weer negatieve energie).

Helaas is niet iedereen in staat om het werk te doen waar het hart van open gaat. Als dat niet lukt, probeer hetgeen je blij maakt dan als hobby* uit te oefenen. Als je dingen doet waar je goed in bent, maak je het leven lichter voor jezelf. Je zelfvertrouwen groeit en alles gaat net iets gemakkelijker.

* De kunstschilder die er niet van kan leven, kan wel met een investering van eigen tijd een goede amateur zijn en er veel plezier aan beleven. Natuurlijk geldt dit voor allerlei vakken.

Voorbeeld

Bouw in dat je iedere dag gelachen moet hebben. Is je baan op zich niet uitdagend, maar heb je wel leuke momenten? Geniet dan van die kleine momenten en stap er niet te gemakkelijk overheen. Ook kleine momenten van plezier zijn erg belangrijk. Heb je wel een interessante baan waar je blij van wordt, geniet dan van de momenten die er toe doen. Je creëert iets, je brengt mensen bij elkaar of je wordt blij van hetgeen je oplevert. Ga het ervaren als bewuste momenten.

Leef in het nu

We horen het steeds vaker: je moet in het nu leven. In onze aard zit dat we zaken altijd moeten plannen en regelen en sommige mensen zeggen zelfs dat het tegennatuurlijk is. Dit neemt niet weg dat het een enorm groei in je bewustzijn geest. Maar ja, in het achterhoofd zit dat stemmetje dat zegt dat als iets voltooid is, we op onze lauweren kunnen rusten. Op de basisschool moet je iets afmaken en al belangrijke beslissingen nemen over je vervolgstudie. Enkele jaren later moet je weer wat afronden en je beroepskeuze doen. Iets wat het hele leven kan beïnvloeden. Dit alles, terwijl je in die jaren net jezelf een beetje leert kennen. Al deze stappen, zo snel als mogelijk gemaakt, moeten ergens toe leiden.

Het zit er zo ingebakken dat de meeste mensen niet in staat zijn om ook van het moment te genieten (tijdens het plannen, tijdens het regelen). De weg er naar toe, kan namelijk ook erg leuk en interessant zijn. Je moet er dan alleen wel bewust bij stil staan en daar gaat het vaak mis. We stappen vaak heen over het pad er naar toe, want we zijn aan het racen. Racen om een studie af te krijgen, een carrière na te jagen, een partner te krijgen waar we ook nog kinderen mee willen. Die kinderen willen we dan vervolgens weer goed opvoeden om een mooie plaats in de maatschappij te geven … en dan gaan we richting middelbare leeftijd en kijken we richting ons pensioen om daar van te gaan genieten. Als het ‘druk, druk, druk zijn’ pas stopt met de pensioengerechtigde leeftijd, heb je het niet goed gedaan. Er vanuit gaande dat je deze leeftijd nog haalt. Allerlei ziekten kunnen je overvallen en dan hebben we het nog niet over wat stress allemaal met lichaam en geest kan doen.

Uitdagingen in het leven zijn leuk, maar geniet ook van de uitdaging zelf en het moment dat zal leiden naar invulling van die uitdaging.

Voorbeeld

Je hebt een uitdagende baan met allemaal projecten (je kunt heel veel als project zien!). Wees bewust hoe je je plan vormt en welke wegen je bewandelt om het voor elkaar te krijgen. Zie iedere kleine tussenstap als een kleine overwinning en geniet van het moment. Maar ook de gesprekken die je met mensen voert en wat je samen voor elkaar krijgt. Een studie is interessant, maar ga ook de goede gesprekken met klasgenoten aan. Geniet van de kennis die je zojuist hebt opgedaan bij de docent, de lol die je hebt aan onnozele momenten (maar wel bij de leeftijd horen) met medestudenten. Kortom, haal diep adem, volg het ritme van je ademhaling en voel het moment waarin je je bevindt.

"In today’s rush we all think too much, seek too much, want too much and forget about the joy of just Being." – Eckhart Tolle

Ontspan!

In het verlengde van leven in het nu, ligt het moment van ontspanning. Ontspanning die we vaak veel te weinig nemen. We zijn harde werkers, maar het moet in vijf dagen. De overige dagen moeten we thuis immers van alles doen om het daar naar de zin te krijgen.

Als je zaken in elkaar over kunt laten lopen, kan je in die vijf werkdagen ook eens een moment van ontspanning nemen. Maar dat kennen we niet en dat vinden we maar lastig. Menigeen heeft zelfs moeite om tijdens een werklunch een restaurant een glas witte wijn te drinken. Alleen omdat het niet ‘hoort’ en je jezelf het ontspannen moment niet gunt (niet passend is). Een werklunch moet behalve de benodigde zakelijke aspecten, ook een ontspannen component in zich hebben.

Het zijn van die zaken die ‘horen’, maar feitelijk hebben we die onszelf opgelegd. De regels die het overzichtelijk en strak houden en dat verkleint de ruimte die er volop is om ook te genieten van bepaalde momenten. Als je in staat bent deze eigen gemaakte regels op te rekken binnen een kader waar je je nog steeds prettig voelt, maar die iets meer bewegingsruimte geven, dan zet je een belangrijke stap.

Voorbeeld

Als de zon schijnt en je loopt lekker buiten, kijk of je wat langer van de zon kunt genieten. Voel je je schuldig, ook weer zoiets wat je jezelf oplegt, dan ga je daarna gewoon nog even langer door. Of als je een ochtendmens bent, kijk je of je iets eerder kunt beginnen. Kijk of je bij mooi weer de fiets kunt nemen of als je met het openbaar vervoer gaat, stap een halte eerder uit en loop een stukje. Even wat tijd fysieke beweging ontspant en geeft de geest weer wat meer ruimte, misschien wel voor een heel creatief idee. Een dag dat er niets uit de handen komt, zeker als je aan de creatieve kant van zaken zit, kan beter met andere dingen ingevuld worden. Zo’n dag gaat anders alleen maar frustreren. Kan je niet weg gaan, spendeer deze dag dan met wat routinematige klussen die toch gedaan moeten worden.

Laat je niet leiden

Als je strikt aan de leiband - die we allemaal vanuit de jeugd kennen - loopt, dan wordt het lastig. Als je die leiband slechts als leidraad gaat zien, dan geef je jezelf al weer wat meer ruimte. Een leidraad komt uiteindelijk op hetzelfde eindpunt terecht. Een eindpunt dat mogelijk helemaal niet verkeerd is, maar de leidraad geeft net iets meer speelruimte. Speelruimte die je nodig kunt hebben om het prettige leven te leiden dat je voor ogen had. Zo kan je jezelf toestaan om een zijsprong naar links of rechts te maken.

Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay
Voorbeeld
Sommige mensen weten al vanaf jonge leeftijd wat ze willen worden en werken daar ook naar toe. Andere mensen hebben als doel om een gezin te stichten en kinderen goed in de wereld te zetten en weer andere mensen hebben als doel andere mensen te helpen. Het maakt niet uit wat je doel is. Wat wel uitmaakt is de stappen die je zet op je weg er naar toe.

Als je iets leuks tegenkomt dat net buiten het directe pad voor studie of gezin ligt, waarom het dan laten liggen voor dat eindresultaat? Pak mee waar je je goed bij voelt en pas tussen twee studies een tussen- of pauzejaar in waar je even wat anders doet. Of ga die mooie wereldreis maken. Wil je als doel dat gezin, bedenk dan wat je nog kunt doen waar je blij van wordt, wat straks met kleine kinderen niet meer gaat. Je kunt ook naar zaken zoeken die je kunt combineren met kinderen. Zolang het iets is wat je die glimlach geeft, is het goed. Maar je kunt jezelf natuurlijk ook verblijden met iets waar je je leven lang profijt van hebt, iets met je persoonlijke ontwikkeling.

Tot slot

Het leven is niet zwart/wit en het zou helpen als we onszelf ook niet zoveel in dat kader plaatsen van wat 'nu allemaal moet'. Een lekker leven leiden is niet zozeer weinig uitvoeren, maar dat waar je je op dat moment goed bij voelt. Zo groei je als mens op een veel mooiere manier en kan je nog steeds die doelen halen die je eerder voor ogen had.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inspiratie: Doelen stellenWat is het nut van doelen hebben? Met doelen in je leven ben je op weg naar meer succes. Een doel geeft je extra motivat…
Verander stress in succesVerander stress in succesIedereen krijgt ooit in zijn leven te maken met stress. Dit kan komen van je baan, maar ook van thuis of door je studie.…
recensieSchrijfboek: Stephen King – Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…
De zin van het levenDe zin van het levenWanneer het gaat over 'de zin van het leven' vragen velen zich waarschijnlijk af wat dat inhoudt. De zin van het leven,…

Geheugentraining als je ouder wordtGeheugentraining als je ouder wordtAls je jong bent en je studeert, dan lijkt je brein meer op een spons. Alles wat binnenkomt wordt opgezogen zoals een sp…
Gelukkig zijn kun je leren: laat negatieve gedachtes los!Gelukkig zijn kun je leren: laat negatieve gedachtes los!Het leven is niet altijd makkelijk en van tijd tot tijd is het best moeilijk om je gelukkig te voelen. Toch kun je ook b…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: RondellMelling, Pixabay
  • http://www.visionair.nl/ideeen/filosofie/de-tien-beste-wijze-lessen-van-ouderen/
  • Healthy, De Tuinen / 2; "Je goed voelen"
  • http://albertsonnevelt.nl/plezier-in-je-werk/
  • http://www.vanjezelfhouden.nl/
  • http://www.gewicht-verliezen.nl/waarom-sporten.php
  • http://www.leefjevrij.nu/nu-nooit-5-tips-om-meer-te-leven-het-nu/
  • Afbeelding bron 1: Unsplash, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 03-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.