Welke levenslessen kunnen we leren van 'de Dude'?

Welke levenslessen kunnen we leren van 'de Dude'? De populaire cultfilm The big Lebowski is inmiddels uitgegroeid tot een ware levensfilosofie onder de naam dudeisme. De manier waarop hoofdrolspeler, Jeffrey Lebowski, alias 'de Dude', in het leven staat, inspireerde zenmeester Bernie Glassman om er een bestseller over te schrijven. Ook zijn er anno 2016 al 350 duizend mensen wereldwijd 'dudeistische priester' geworden. Welke levenslessen kunnen we eigenlijk leren van 'de Dude'?

Het belang van dichtbij jezelf blijven

'De Dude' uit de film is een authentieke man. Een slonzig geklede werkeloze hippie van middelbare leeftijd die vooral doet wat hij zelf leuk vindt; namelijk bowlen en white russians drinken. Hij blijft dichtbij zijn eigen waarden. Ook al staan die haaks op de snelle prestatie maatschappij van zijn stad Los Angeles. En hij laat anderen in hun waarden. In tegenstelling tot zijn rijke en statusgevoelige naamgenoot in de film, die hem niet eens wil laten uitpraten omdat hij werkeloos is. De beroemde reactie van 'de Dude' "Yeah, well, ya know, that's just like, uh, your opinion, man" illustreert deze houding.

Emoties

'De Dude' blijft dichtbij zijn emoties. We zien hem gedurende de film af en toe uit zijn slof schieten als de situatie echt uit de hand loopt. Maar hij blijft er niet in hangen. "You can't hold onto that shit. Life goes on, man". Ook draagt hij bewust niet bij aan het vergroten van kettingreacties met anderen. Je kunt jezelf dus oefenen in dudeisme door voor jezelf nog eens na te gaan welke kernwaarden het belangrijkste voor je zijn. En vervolgens de moed en relaxedheid verzamelen om daar zoveel mogelijk naar te leven. Ook als jouw waarden wat minder aansluiten bij wat 'men' vindt. Zolang je anderen maar in hun waarden laat. Dichtbij je waarden en emoties blijven dus.

Het belang van niet te veel waarde hechten aan verwachtingen

Volgens zenmeester Bernie Glassman zal het leven altijd blijven veranderen en ons van nieuwe uitdagingen voorzien. Het is belangrijk om aan je dromen te blijven werken. Maar het is een illusie om te verwachten dat ze ooit precies zo zullen uitpakken als jij ze in je hoofd had. In de film krijgt 'de Dude' ook voortdurend te maken met nieuwe uitdagingen, waar hij, net als ieder mens, op momenten gefrustreerd door raakt. "New shit has come to light, man". Hij weet het echter vrij snel weer te relativeren om terug te keren naar zijn ontspannen 'dudeness'. Een beroemde uitspraak aan het eind van de film vat dit mooi samen. "Sometimes you eat the bear, and sometimes, well, he eats you".

Het belang van acceptatie zonder weerstand

"De Dude abides" oftewel accepteert zonder weerstand. Volgens Bernie Glassman wordt dit principe uit de Oosterse filosofie vaak verkeerd begrepen. Er wordt dan gedacht dat je geen grenzen meer mag trekken en alles maar glimlachend moet accepteren. Terwijl je dan alleen maar bezig bent om aan je zelfopgelegde 'verlichte' imago te voldoen. En dan accepteer je ieder moment niet werkelijk. Werkelijk accepteren betekent inclusief het toelaten van alle zaken die je als positief en als negatief bestempelt. Eén van de laatste scènes in de film illustreert deze houding. Eén van de twee beste vrienden van 'de Dude' overlijdt aan een hartaanval tijdens een confrontatie met Duitse nihilisten. Na een tragikomische scene aan zee, waarin al het uit te strooien as van de overledene in de Dude's gezicht waait, zegt deze "fuck it, lets go bowling". Mocht je de film vanuit dit licht nog een keer willen bekijken ga er dan vanavond lekker voor zitten op Netflix. En take it easy, dude.
© 2016 - 2024 Madelonwrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Universele levenslessenUniversele levenslessenHet klinkt zo zwaar … levenslessen, maar levenslessen doet iedereen gaandeweg zijn/haar leven op. We staan er soms niet…
Neem een geit – boek van Claudia de BreijrecensieNeem een geit – boek van Claudia de BreijClaudia de Breij is cabaretière die verschillende succesvolle theatervoorstellingen heeft gemaakt. Ze is ook columniste…
Levensvragen én antwoorden van ouderenLevensvragen én antwoorden van ouderenHet klinkt wellicht zwaar, maar dat is het niet. Onbewust zijn mensen er vanaf een bepaalde leeftijd eigenlijk sowieso a…
Ideeën voor bedankjes voor de meester of jufAan het einde van het schooljaar is het gebruikelijk om je juf of meester een aardigheidje te geven voor de lessen die j…

De menopauze: overgangsklachten en hoe hiermee om te gaanDe menopauze: overgangsklachten en hoe hiermee om te gaanEr wordt nogal wat ‘opgehangen’ aan de menopauze van de vrouw. Op de vrouw na die bijvoorbeeld vanwege een aandoening ge…
Op weg naar eeuwig leven dankzij telomerase?Op weg naar eeuwig leven dankzij telomerase?Eeuwig leven is een fenomeen dat bij vele mensen tot de verbeelding spreekt. Maar niet veel mensen weten dat deze 'mythe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gabemac, Flickr (CC BY-2.0)
  • Jeff Bridge & Bernie Glassman (2013) The dude and the zen master. New York: Transworld publishers ISBN 9780142180525
  • Coen brothers (1998) The big lebowski
  • http://www.dudeism.com
Madelonwrites (1 artikelen)
Gepubliceerd: 20-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.