Drukke manager: Creëer je eigen perfecte dag

Drukke manager: Creëer je eigen perfecte dag De westerse maatschappij heeft zichzelf in de loop der jaren een hectisch imago aangemeten. Grosso modo gaan de mensen die erin leven erin mee en ben je een ‘buitenbeentje’ of ‘alternatieveling’ als je besluit er niet in mee te (willen) gaan. Ook als manager met een drukke baan, kom je momenten tegen dat het allemaal wel erg veel is. Veel als in hoeveelheid werk, de druk om te presteren en de problematiek waar je tegenaan loopt. Uitdagingen zijn prima, maar soms lijkt het een grens over te gaan die niet wenselijk is. Doorbreek dit patroon en pas wat andere aspecten in je leven in en ervaar wat dit met je doet. Creëer je eigen perfecte (werk)dag die je een vernieuwd leef- en werkritme kan geven ... ervaar het.

Hoe ga je te werk met veranderingen doorvoeren?

De een wil veranderingen in het leven heel gestaag doorvoeren. Als je het geleidelijke pad kiest, dan is de kans groter dat je ergens halverwege blijft hangen, toch kan ook dit voor een bepaalde groep mensen werken. Je kunt het ook op een meer speelse manier proberen. Dit heeft weliswaar een vrijwillig karakter, maar is niet vrijblijvend. Met andere woorden, als je er aan begint, maak het dan ook af. Pas het zo in je leven in, dat het de drukke momenten net even iets anders maakt. Het scherpe randje er af halen, dan wordt het allemaal net iets milder.

Ga de uitdaging eens aan met jezelf, probeer de perfecte dag te creëren en laat het op deze wijze langzaam je leven binnenkomen (laat het dan dus ook niet bij één dag). Een aantal facetten die er min of meer standaard een rol in spelen, staan hieronder met voorbeelden of wijze van werken opgesomd. Pik er niet één ding uit, maar probeer de voorbeelden of wijze van werken te integreren in je huidige leven, met je drukke baan, sociaal leven, etc.

Verstand op nul

Het klinkt eenvoudig om de gedachten op nul te zetten, zoals men dat noemt. Echter, veel verder dan naar simpele televisie kijken, komen we vaak niet. Simpele televisie is iets wat we ook wel ‘wegkijktelevisie’ noemen. Je hoeft het niet te volgen en het kan zonder enige inspanning geconsumeerd worden. Het nadeel van deze vorm van ontspanning van de geest, is dat het je ook niets oplevert én dat het onbewust toch prikkeling geeft.

Het spreekt voor zich dat je de ruimte in je agenda moet maken als je iets wilt veranderen. Erg druk zijn zit vooral ook in je hoofd en meestal is het een kwestie van een bepaalde tijd afblokken in de agenda. Pas als je het doet, zal je merken dat er ook gewoon omheen gepland wordt.

Bron: YvetteNatuurfotografie, PixabayBron: YvetteNatuurfotografie, Pixabay
Turen
Als je de drukte in je hoofd de baas wilt worden, dan is de natuur opzoeken bij uitstek geschikt. Een manier die geen fysieke inspanning vergt en je binnen pakweg één uur rust in je hoofd kan brengen, het gaat als volgt:
  • Zoek in de natuur een ruimte op met een bij voorkeur weidse zichtlijn.
  • Ga ontspannen zitten en neem een houding aan waar je je prettig bij voelt.
  • Zoek iets in je directe omgeving waar je je op kunt focussen. Dat kan een mooi bloembed zijn, maar ook de kruin van een boom of kabbelend water.
  • Ga nu turen, neem het plaatje in je op. Op enig moment drijven die wolken vol met gedachten voorbij en lijkt de tijd stil te staan.
  • Probeer het op te bouwen en begin met zo’n vijftien minuten oplopend tot wel één uur. Als je er eenmaal wat handigheid in krijgt, schiet de tijd gevoelsmatig vooruit.

Intensief bewegen

Bewegen is goed voor lichaam en geest. De norm van zo'n half uur per dag matig intensief bewegen, halen steeds meer mensen.
Die bewustwording is zeker vanaf begin 21ste eeuw goed op gang gekomen, want inspanning geeft uiteindelijk ontspanning.

Spanning loslaten

Matig intensief bewegen kan grensverleggend werken en je energieniveau een boost geven. Je hart voelen bonzen in je lijf en alle spanning loslaten is in een korte maar intensieve beweging goed te doen. Je kunt kiezen voor groepsactiviteiten, maar dan moet je wel je eigen ritme kunnen volgen. Voor iets dergelijks is individueel iets ondernemen beter. Je voelt immers je eigen lichaam het beste aan en alleen jij kan bepalen wanneer je net een stap extra kunt zetten.

Hardlopen/joggen is bij uitstek geschikt om dit te doen en behalve goede sportschoenen is de investering eigenlijk minimaal. Ga altijd uit van je eigen kracht, dat is je basis. Ook als je een redelijk ongeoefende sporter bent kan je aan de slag gaan. Pas je beginniveau aan naar wat haalbaar voor je is. Forceer om te beginnen niets.

Dit is iets waarmee je bijvoorbeeld de dag mee kunt beginnen of juist de dag mee kunt eindigen. Bekijk waar je je het lekkerst bij voelt.

Bron: Skeeze, PixabayBron: Skeeze, Pixabay
Hoe ga je van start?
Zorg dat je lichaam opgewarmd wordt door je spiergroepen rustig los te maken. Eenvoudige oefeningen voor armen, benen en romp zijn voldoende om aansluitend een stukje te gaan lopen. Voel hoe je lichaam reageert als je gaat hardlopen/joggen in een tempo dat je ook nog even vol wilt houden. Schiet dus niet als bezetene uit de startblokken. Als je een beginneling bent, ga je gewoon in alle rust van start en loop je op het tempo dat goed voelt. Voer het tempo niet te veel op, maar ga gestaag door. Na een drietal minuten ga je één minuut wandelen en kom je op adem. Wissel dit gedurende zo’n vijftien minuten af. Wandel nu in een stevig tempo door en wissel het hardlopen/joggen nu drie keer af met juist een versnelling. Overdrijf niet, een spierscheuring of kneuzing zit in een klein hoekje. Mocht je de genoemde doorlooptijden (nog) niet halen, kies dan wat wel haalbaar is.

Kom vervolgens weer in een rustig tempo terug en breng het langzaam tot een normaal looppas. Deze sessie kan je qua aantal minuten desgewenst ook iets verhogen. Bepaal zelf je grens en kijk of je een volgende stap kunt maken of niet. Als het je lukt is dat een vorm van je grenzen verleggen en geeft een goed gevoel na afloop.

Zoek de buitenlucht op

Iets wat eenvoudig te combineren is met werk, is tussen vergaderingen door even de buitenlucht opzoeken. Sommigen doen het vanwege een slechte gewoonte zoals roken, maar het is het goed om je hoofd sowieso met enige regelmaat even buiten de deur te steken. Het werkt ontspannend door in de frisse lucht bijvoorbeeld enkele keren diep adem te halen door de buik.

Wissel diepe buikademhaling ook eens af met een flinke diepe zucht. Zuchten heeft een negatieve klank, immers het kan uit verveling of ergernis voortkomen. In deze gevallen is het een natuurlijke reactie om de stress van dat moment los te laten. Je kunt echter ook bewust diep zuchten en dan heeft het een vergelijkbaar effect.

Eten

Eten is een eerste levensbehoefte, zonder eten ga je dood. We eten dus en we beseffen ons dat gezond eten van belang is. Bij gezonde voeding hebben het in basis nog steeds over de 'schijf van vijf’. Hier zitten alle voedingsstoffen in die een mens nodig heeft om te kunnen functioneren.

Darmen moeten blijven werken

Wil je je lekkere ontspannen dag zo houden, dan is je bloedsuikerspiegel op niveau houden ook belangrijk. In feite functioneer je het beste als je maag en darmen continu in beweging zijn. Daarmee niet gezegd dat je zware maaltijden moet nuttigen, maar waar het om gaat is dat er iets in je darmen moet zitten waar je darmen mee aan de slag kunnen. Verdeel je eten voor die dag over iets meer porties dan de gebruikelijke drie. Een stuk fruit wat je normaal bijvoorbeeld als toetje eet, kan nu tussendoor gegeten worden. Een dagje vlees of vis overslaan en in plaats daarvan één of twee hardgekookte eitjes tussendoor eten kan ook. Waar het om gaat is dat de vijf of zes momenten dat je eet, in totaliteit voldoende voedingsstoffen bevatten om normaal te kunnen functioneren.

Om die tussendoormaaltijden toe te kunnen passen, is het goed dit vooraf te regelen. Leg zoveel als mogelijk de avond ervoor klaar of start je dag met hoe je je maaltijden in gaat vullen. Met een stukje fruit of iets dergelijks kun je weer even je gedachten op nul zetten na een bespreking. Sowieso is het goed enkele minuten de gedachten te verzetten.

Bron: Claudioscott, PixabayBron: Claudioscott, Pixabay

Opstaan en slapengaan

Vroeg opstaan en je ritme meer in het ritme van de natuur brengen, levert je over het algemeen een kwalitatief betere nachtrust op. Daarnaast ben je bij het vroeg opstaan net iets productiever en is je probleemoplossend vermogen iets groter. Daarnaast geeft het veel mensen een wat energieker gevoel.

Agenda dicht

Leer jezelf aan dat je agenda op enig moment van de dag echt dicht moet. Hoewel rationeel wel te verklaren, gaan we er vaak in mee als iemand nog belt voor een afspraak of bestuderen we de agenda voor de volgende dag. Laat de zogenaamde sluimertijd voor het slapengaan op tijd ingaan.

3x8

De zogenaamde 3 x 8 uur is in grote lijn goed te hanteren en probeer proces dit te bewaken.
  • 8 uur werken of andere activiteit
  • 8 uur slapen
  • 8 uur ontspannen op wat voor manier dan ook

Bron: Jerrykimbrell10, PixabayBron: Jerrykimbrell10, Pixabay

Lachen en dankbaar zijn

Een goed humeur is goed voor de geest en goed voor het lichaam, dus probeer zeker zo’n zeven tot tien minuten te lachen (doe dit iedere dag!). Dat kan variëren van een glimlach tot een bulderlach. Lachen is ook goed voor je immuunsysteem en het helpt je te relativeren.

Dankbaarheid

Als je in het verlengde van heerlijk lachen ook nog je dankbaarheid voor een mooie nieuwe dag kunt uiten, is het plaatje af. Bedenk zo’n vijf zaken waar je die dag dankbaar voor bent. Spreek je dankbaarheid voor jezelf concreet uit en doe dit regelmatig.

Tot slot

Als die perfecte dag lekker verloopt, dan vraagt het om meer en dat is nu net de bedoeling. Pas het zo in je drukke leven in, dat je die drukke momenten goed op kunt vangen. Doe het alleen of vraag hulp in de vorm van begeleiding van een goede lifecoach. Goed voor je humeur, goed voor je lijf en goed voor je omgeving.
© 2017 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontspannen: ontspannen is zowel lichamelijk als geestelijkOntspannen: ontspannen is zowel lichamelijk als geestelijkOntspannen zijn helpt mensen een prettiger leven lijden. Maar goed ontspannen zijn is ook nodig om angsten te voorkomen.…
10 goede eigenschappen van een manager10 goede eigenschappen van een managerU heeft een bedrijf en bent geïnteresseerd in het aannemen van een manager die in staat zal zijn om u te helpen in het o…
Wat is IPMA voor project managersNaast Prince II en PMI bestaat er nog een zeer belangrijke certificerings mogelijkheid voor project managers. In deze ro…
Slecht weer: Wat gaan we doen vandaag?Wat gaan we doen vandaag? Een veelgestelde vraag, vooral op dagen met grauw, nat herfst- en winterweer. Als het mooi wee…

Persoonsvolgende financiering in Belgisch VlaanderenPersoonsvolgende financiering in Belgisch VlaanderenOp 1 januari 2017 werd in Belgisch Vlaanderen de persoonsvolgende financiering ingevoerd voor volwassenen met een beperk…
Zonlicht heeft zowel positieve als negatieve invloedZonlicht heeft zowel positieve als negatieve invloedWanneer we het hebben over zonnebaden, denk we al snel aan zonnebrandcrème smeren, verbranden voorkomen en de mogelijkhe…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 12-08-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.