Ontspannen: ontspannen is zowel lichamelijk als geestelijk

Ontspannen: ontspannen is zowel lichamelijk als geestelijk Ontspannen zijn helpt mensen een prettiger leven lijden. Maar goed ontspannen zijn is ook nodig om angsten te voorkomen. Want wie voortdurend gespannen is, krijgt daar last van. Ontspannen zijn betekent ook dat het hoofd ontspannen is. Wie denkt dat lichamelijke ontspanning tegelijkertijd kan bestaan met psychische spanning heeft het mis. Ontspannen betekent dat het hoofd relaxt is en dat daardoor het lichaam daarin meegaat . Spanning heeft dan ook alles te maken met spierspanning en die ontstaat vanuit gedachten.

Spanning: je lichaam geeft het aan

Spanning is wat het woord al zegt. Spieren staan gespannen. Dat kan in het hele lichaam zijn, maar ook in delen daarvan. Het kan lijden tot spierkrampen, maar ook tot hoofdpijn of verkrampingen. Maar spanning die langduriger wordt ervaren kan op termijn tot veel meer narigheid leiden. Overspannen worden, angstaanvallen, hyperventilatie of een burn out kunnen dan voorkomen. Het is dus belangrijk om te ontspannen.

Hoe merk je dat niet ontspannen bent?

Vaak merk je wel dat je niet ontspannen bent. Je bent gehaast, geïrriteerd, kunt nergens tegen of je voelt je lichamelijk niet goed. Let eens op je lichaam als het om spanning gaat, want spierspanning zorgt voor angsten en maakt iemand daardoor nog meer gespannen. Let eens op hoe vaak je op een dag je spieren spant: hoe je je handen om een leuning klemt, je kaken spant, je nekspieren helemaal vastzitten als touw of je met opgetrokken schouders zit.

Wel lichamelijk ontspannen, maar niet geestelijk?

Je ontspannen is een combinatie van factoren. Je kunt niet alleen lichamelijk ontspannen zijn als je je hoofd niet leeg kunt maken. Een hoofd vol zorgen of ellende hebben nu eenmaal tot gevolg dat ook je lichaam verkrampt. Wie dus echt wel ontspannen zal moeten zorgen voor zowel een ontspannen geest als een ontspannen lijf. Wie zijn geest leeg heeft, heeft overigens ook vaak een ontspannen lichaam, maar omgekeerd is dat niet het geval.

Hoe kun je je ontspannen?

Je kunt ontspannen door verschillende dingen te doen. Dit kan zijn:
  • Sporten ontspant. Ga lekker een half uurtje zwemmen bijvoorbeeld. En sluit dan af door nog een paar minuten te dobberen. Ga op je rug liggen met je hoofd zo dat je oren onder water blijven. Doe je armen wijd. Doe je ogen dicht. Laat je zo even heerlijk drijven en ervaar hoe alle stress uit je lijf verdwijnt als dit al niet is verdwenen door de lichamelijke inspanning en het warme water.
  • Ga lekker hardlopen of fietsen. Concentreer je daarbij op je lijf en je omgeving. Registreer wat je lichaam doet, hoe je voeten zich verhouden, wat je voelt bij iedere stap die je maakt.
  • Ga mediteren. Door te mediteren kom je in een andere staat. Gedachten mogen komen en gaan, maar ze moeten niet blijven hangen.
  • Ga lekker dansen. Dansen is uitstekend om je lekker uit te leven en je hele lijf los te gooien.

Weten hoe je ontspant door je spieren te beheersen

Ontspannen worden door je spieren onder controle te hebben is een goede manier om te ontspannen. Kijk eerst eens een tijdje naar jezelf en merk welke spieren je spant bij spanning. Probeer dat dan te doorbreken. Doe dit als volgt:
  1. Span die spieren aan die normaal gesproken spannen als je stress hebt
  2. Houd die spieren zo drie seconden vast
  3. Ontspan ze dan en blaas je adem met fors kracht naar buiten. Met uitademing ontspan je sowieso en als je dan je spieren ook nog mee laat gaan, wordt dat alleen maar beter.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn in de nek: behandeling & tips bij nekpijnPijn in de nek: behandeling & tips bij nekpijnPijn in de nek komt bij redelijk veel mensen voor, zeker sinds de opmars van smartphone en tablet. Bij het gebruik van d…
Hoofdpijn door nekklachtenHoofdpijn door nekklachtenAan het ontstaan van nekklachten kunnen allerlei oorzaken ontleend worden, zoals een ongeval waardoor een whiplash ontst…
Kenmerken, tekenen en signalen van werkstressKenmerken, tekenen en signalen van werkstressSignalen van werkstress kunnen varieren van onschuldig tot levensbedreigend. Redelijk onschuldige kenmerken van werkstre…
Massageapparaat - Pijnverlichting in nek, schouders en rugMassageapparaat - Pijnverlichting in nek, schouders en rugIedereen heeft weleens last van een pijnlijk of gespannen lichaam. Bij de meeste mensen is dit in de nek-, schouder- en…

Parfum minderen: Loze leus of gewoon gezond?Parfum minderen: Loze leus of gewoon gezond?Het is dè reclame van Neutral op dit moment: niet Parfumeren maar Parfuminderen! We moeten af van al die parfums die we…
Gezond en vitaal oud wordenGezond en vitaal oud wordenDat willen we uiteindelijk nagenoeg allemaal wel, maar helaas is het niet voor iedereen haalbaar. De vooruitgang in de m…
Bronnen en referenties
  • Over vliegangst en hoe je ervan afkomt
  • Meditatiecursus
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 27-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.