Gezond en vitaal oud worden

Gezond en vitaal oud worden Dat willen we uiteindelijk nagenoeg allemaal wel, maar helaas is het niet voor iedereen haalbaar. De vooruitgang in de medische wetenschap heeft hier natuurlijk een grote stempel op gedrukt, maar sterke genen is natuurlijk een factor die niet te beïnvloeden is, maar we kunnen de natuur wel een handje helpen.

Sterke genen

Er vanuit gaande dat we niet leven zoals de dieren (het recht van de sterkste), hoewel Hitler daar zo zijn ideeën over had, zijn er wel wat zaken waar je naar kunt kijken en over na kunt denken. Het is natuurlijk best lastig om je te realiseren hoe het nu zit met kinderen van mensen met bijvoorbeeld een geestelijke handicap. Het is schandalig daar over te spreken, want iedereen heeft het recht etc etc. En dat is ook zo, maar daar staat wel wat tegenover en er over nadenken is nog niet handelen. Het proces lijkt heel soms op gang te komen, maar de weerstand (bijvoorbeeld vanuit geloofsovertuiging) is te groot om de gedachten hier wezenlijk over te laten gaan.

Maatschappij

De maatschappij is wat dat betreft soms hypocriet, want we willen niet dat de kosten van bijvoorbeeld onze zorgverzekering de pan uit rijzen, maar alles moet wel vergoed worden. Zo is iemand die zelf aangegeven heeft te willen sterven in geval van een bepaalde gezondheidssituatie, in leven houden humaan, maar misschien juist wel niet. Kinderen van geestelijk gehandicapten die het kind zelf niet groot kunnen brengen moeten wel door iemand opgevangen worden en dat alles moet gewoon betaald worden. Dus los van het humane (of niet, want verplaats je een in het kind) is er ook nog het kostenaspect.
Daarover praten kan al helemaal niet, maar er voor betalen willen we eigenlijk ook niet. Kortom, grote dilemma’s … en dan is er nog het dilemma om oude mensen kost wat kost in leven te houden, ook al zijn ze zelf klaar met het leven. Geen zaken waar je eenvoudig over beslist, maar de weerstand is nog te groot om er zelfs maar een reële discussie over op gang te brengen.

Geluk of gezond leven?

Maar er zijn nu eenmaal geslachten met sterke genen of mensen die gewoon gezond geleefd hebben en op een prettige manier een hoge leeftijd hebben gehaald. En natuurlijk helpt een gezond leven ook, al geeft het geen garanties.

Meehelpen aan een gezond leven

Maar een gezond leven helpt altijd wel iets. Is het niet tijdens een griepje wat je moet zien kwijt te raken, dan is het wel om vitaler oud te worden. Veel gezonde buitenlucht en bewegen zijn zaken die het altijd goed doen, maar er is meer waar je op kunt letten zonder jezelf tekort te doen.
Een aantal zaken die meer of minder voor de hand liggen:
 • Zorg dat ontstane stress in banen wordt geleid en je er niet te lang mee rondloopt.
 • Stel je positief op in het leven.
 • Rook niet.
 • Seizoensgroenten zijn het sterkt, dus neem met name deze groenten (kan het biologisch dan is dat nog beter).
 • Beweeg in de vorm van fietsen, lopen, dansen, wandelen (denk ook aan goed goed het voor de geest is).
 • Drink met mate.
 • Blijf in contact met mensen (behalve je eventuele partner).
 • Eet regelmatig vette vis.
 • Eet niet te vaak geprepareerd eten.
 • Voorkom ernstig overgewicht.
 • Houdt de geest actief (blijf jezelf ontwikkelen, doe een denksport, verdiep je in zaken, ga met jonge mensen om).

Deze lijst is niet alarmerend als het gaat om vervelende dingen en dus eigenlijk goed te doen. En in de stress raken omdat je een keer iets niet gedaan hebt, is niet nodig. Het gaat om het grote beeld en niet om eens een keer iets niet “volgens het boekje” doen.
In deze lijst staan niet alleen zaken voor de inwendige mens, maar ook een wijze van leven en met name dit laatste is erg belangrijk. Je ontspant zo meer, verzuurt niet, je wereldjes wordt niet kleiner naarmate je ouder wordt en je hebt ook het gevoel er nog helemaal bij te horen. Dat is prettig oud worden.

Tot slot

Zo oud worden willen we immers allemaal wel en hoewel we het (nog) niet helemaal kunnen beïnvloeden, kunnen we er wel wat aan doen om het leven in positieve richting te veranderen. Het mooie is dat je daar gedurende je hele leven van profiteert.
© 2011 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De natuur in voor je eigen gezondheidDe natuur in voor je eigen gezondheidWe leven heel geconditioneerd en menigeen denkt het te compenseren door zo nu en dan in de sportschool actief te zijn of…
Gezondheid en ziekteGezondheid en ziekteIedereen wil gezond zijn. Maar wat is gezondheid eigenlijk, en wat is ziekte? Wanneer ben je gezond of ziek? Energie en…
Gezond zijn is ware rijkdomGezond zijn is ware rijkdomAls je je gezondheid op een positieve manier wil beïnvloeden is het van belang regelmatig te bewegen. Je moet zeker niet…

Ontspannen: ontspannen is zowel lichamelijk als geestelijkOntspannen: ontspannen is zowel lichamelijk als geestelijkOntspannen zijn helpt mensen een prettiger leven lijden. Maar goed ontspannen zijn is ook nodig om angsten te voorkomen.…
Kawa-Kawa, een rituele drankIn alle culturen zijn er steeds planten geweest die zowel lichamelijk als geestelijk een ondersteuning waren voor de men…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 13-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.