Gezondheid en ziekte

Gezondheid en ziekte Iedereen wil gezond zijn. Maar wat is gezondheid eigenlijk, en wat is ziekte? Wanneer ben je gezond of ziek? Energie en vitaliteit is hierbij een belangrijk punt. Je immuunsysteem kan hierdoor zijn werk doen en houdt je gezond. Maar, hoe zorg je er voor dat je vitaal bent? Hoe krijg je energie?

Gezondheid

Gezondheid is een toestand van algemeen lichamelijke, geestelijke en sociaal welbevinden. In de antroposofie gezien is gezondheid het vermogen gedurende het steeds veranderende leven een gelijkwaardig afwisseling te bewerkstelligen tussen polariteiten. “Ik ben gezond, wanneer ik mij gezond voel”. Dit klinkt allemaal erg vaag, want wat zijn de eigenschappen van gezond zijn? Een mens met een goede gezondheid is vitaal. Wanneer je lichamelijk en geestelijk niet snel moe bent, kun je jezelf gezond noemen. Wanneer je lichaam en geest genoeg reserve energie bevatten, werkt het immuunsysteem goed.

Het immuunsysteem

Het immuunsysteem is het systeem in ons lichaam dat indringers of veranderende cellen bestrijd. Het is eigenlijk een verdedigingssysteem. Wanneer er iets het lichaam binnen komt wat er niet hoort, zorgt het immuunsysteem ervoor dat er antistoffen aangemaakt worden. Hierdoor blijven de gevaarlijke of niet-lichaamseigen stoffen buiten het lichaam. Wanneer wij minder vitaal zijn, zal het immuunsysteem zwakker zijn. Hierdoor kunnen er wel stoffen binnen komen die er eigenlijk niet horen. Hierdoor ontstaat ziekte.

Het kan ook voorkomen dat het immuunsysteem helemaal niet goed werkt. Dit kan wanneer je een auto-immuunziekte hebt. Er is dan een soort storing in het systeem, waardoor hij lichaamseigen cellen of stoffen als indringers ziet. Het systeem maakt dan antistoffen aan tegen eigen organen. Het lichaam valt zichzelf aan. Ook kan er overactief gereageerd worden op een indringer. Dit heet dan allergie. Wanneer een indringer binnen komt en niet herkend wordt en dus ook niet afgeweerd wordt door het immuunsysteem, heet dit aids.

Als een cel niet meer herkend wordt als “eigen”, treed er een foutje op in de celdeling (mutatie). Een goed immuunsysteem zal reageren op deze cel als een indringer en stoot het af. Wanneer het immuunsysteem dit niet doet, zal de cel een eigen leven gaan leiden binnen het lichaam. Hierdoor ontstaat er een kwaadaardige tumor. Een goedwerkende immuunsysteem is dus erg belangrijk om vervelende ziektes te voorkomen.

Wanneer ben je ongezond?

Je bent ongezond wanneer je niet genoeg (reserve) energie hebt. Wanneer je jong bent en je kunt niet 10 minuten hardlopen zonder pijn te krijgen en uitgeput te raken, is dat niet erg gezond. Ook kunnen we van ongezond spreken wanneer je niet snel beter wordt na een griepje. Wanneer je een goed immuunsysteem hebt, ben je binnen mum van tijd weer de oude. Wanneer lichaam en geest uit balans zijn, spreken we ook van ongezond zijn. Een gezond mens heeft het gevoel het eigen leven in handen te hebben, dat hij deelneemt aan het leven in plaats van toe te kijken.

Energie

Zoals je leest, is genoeg energie hebben erg belangrijk voor lichaam en geest. Wanneer wij dit niet hebben, voelen wij ons geestelijk ongelukkig. We zullen sneller ziek worden. Hoe krijg je dan energie?
  • Beweeg! Bewegen kost niet alleen energie, het geeft ook energie. Begin niet meteen vijf keer per week hard te trainen, maar begin met elke dag een half uurtje wandelen. En pak voortaan vaker de fiets in plaats van de auto. Maak ook eens een lekkere wandeling door het bos. Snuif de frisse lucht op en neem de pracht van de natuur waar. Dit geeft ons ook rust en energie.
  • Eet en drink gezond! Het is geen geheim dat wij 1,5 liter water en genoeg vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen per dag nodig hebben. Eet daarom ook genoeg fruit en groente per dag.
  • Neem pauzes! Tijdens het werk, werk je al snel aan een stuk door. Met misschien één of twee langere pauze. Dit is eigenlijk niet genoeg. Neem tussen het werken door gewoon eventjes een korte pauze. Wandel even door de gang, maak een praatje met collega’s. Denk eventjes niet aan je werk. Geef je lichaam tijd om de batterij weer op te laden.
  • Ruim op! Rotzooi in huis zorgt voor onrust in je hoofd. Een mens voelt zich een stuk beter in een omgeving die lekker fris ruikt, die licht is en die netjes is.
  • Zet je mobiel uit! In deze tijd zijn wij continu online, bereikbaar voor iedereen. De hele avond al die geluidjes zorgt er voor dat wij geen rust kunnen nemen. Lees eens een keer een boek, of doe iets leuks met je partner en/of kinderen. Geef hen de volle aandacht.
  • Verzorg jezelf! Een verzorgd uiterlijk zorgt er voor dat je je beter voelt. Dit geeft ons ook weer energie. Douche regelmatig, doe een lekker luchtje op, trek schone kleren aan.
  • Stop met vergelijken! We willen vaak het beste van het beste hebben. Een betere tv dan de buren hebben. Maar is dat nou echt nodig? Tevreden zijn met wat je hebt, zorgt niet alleen voor een rustig gevoel maar het bespaart ook een hoop geld.
  • Zoek de zon op! De zon geeft ons het hormoon cortisol, welke er voor zorgt dat je beter kunt omgaan met stress. Stress zorgt voor een aanslag op het immuunsysteem.
  • Wees positief! Negatieve gedachtes slurpen energie. Het ontneemt ook je plezier en je gaat er slechter door slapen. Vaak worden alle mooie dingen vergeten. Maar probeer je echt op het positieve te richten. Denk aan leuke dingen, leuke gebeurtenissen. Denk aan de leuke dingen die je nog wilt gaan doen, of misschien binnenkort wel al op de planning staan! Maak leuke plannen voor in de toekomst. Uit leuke dingen doen haal je veel energie! Maar wees ook vooral in het hier en nu.
  • Luister naar je lichaam! Je lichaam geeft signalen, die moeten wij proberen te begrijpen. Wanneer wij niet naar ons lichaam luisteren, wordt het lichaam ziek of oververmoeid. Voorbeeld van signalen: een grauwe kleur van de huid betekent dat je oververmoeid bent. Hoofdpijn kan opkomen wanneer je te weinig gedronken hebt. Concentratieverlies of irritatie kan er op duiden dat je te weinig mineralen of vitamines binnen gekregen hebt.
© 2014 - 2024 Xurya, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitaal op de werkvloer: voor gelukkige en gezonde werknemersVitaal op de werkvloer: voor gelukkige en gezonde werknemersVitale werknemers zijn doorgaans veel gelukkiger, productiever, gemotiveerder en energieker. Daarbij komt dat vitale wer…
Meer energie door eetpatroonMeer energie door eetpatroonMeer energie en vitaliteit door een veranderd eetpatroon, dat kan. Moeheid ontstaat een veel gevallen door onze voeding.…
Gezond eten: leer luisteren naar je lijfGezond eten: leer luisteren naar je lijfSteeds meer mensen hebben tegenwoordig last van vermoeidheid, depressiviteit en een futloos gevoel. Zij hebben daarnaast…
Hoe voorkom je stress die uitmondt in een burn-out?Hoe voorkom je stress die uitmondt in een burn-out?Door gezonde stress presteert u beter. Zodra de stress verdwijnt, daalt de spanningen kunnen lichaam en geest zich herst…

Liefde op het eerste gezichtLiefde op het eerste gezicht‘O Romeo, Romeo wherefore art thou Romeo?’ Wie zwijmelt hier nu niet bij weg? Het is maar één van de vele citaten waarin…
Lawaai op het werk kan ziek makenLawaai op het werk kan ziek makenTe veel lawaai op het werk kan leiden tot gehoorbeschadiging. Bij incidentele blootstelling aan lawaai herstelt het geho…
Xurya (15 artikelen)
Gepubliceerd: 10-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.