Lawaai op het werk kan ziek maken

Lawaai op het werk kan ziek maken Te veel lawaai op het werk kan leiden tot gehoorbeschadiging. Bij incidentele blootstelling aan lawaai herstelt het gehoor zich in de regel wel. Bij permanente lawaaioverlast daarentegen, kan blijvende schade aan het gehoor ontstaan. Trouwens, lawaai kan ook een negatieve invloed hebben op de psyche en daardoor iemands gezondheid beïnvloeden. Anders gezegd: lawaai kan je ziek maken. Arbodiensten vragen daarom voortdurend aandacht voor de ziekmakende gevolgen van lawaai. Werkgevers zijn wettelijk verplicht om (gehoor)schade bij hun medewerkers te voorkomen. Zo moeten ze de werkplekken en werkzaamheden met storend lawaai in kaart brengen, en de nodige maatregelen nemen om die geluidsoverlast te verminderen.

Arbodiensten pleiten voor betere lawaaibeheersing

Je gaat elke dag naar je werk en doet je uiterste best. Maar 's avonds kom met hoofdpijn en helemaal gestrest weer thuis. Schuld daaraan kan het constante lawaai zijn, waarin je in je baan wordt blootgesteld. En dat is niet nodig. Naast de verplichting om punctueel en je loon te betalen, moet je werkgever ook voldoen aan andere verplichtingen.

Permanente lawaaibelasting

Lawaai laat zich door veel mensen natuurlijk verschillend omschrijven. Voor sommigen zijn de ritmische beats van huiselijke drums een genot om naar te luisteren. Anderen daarentegen (waarschijnlijk de buren), ervaren die geluiden als uitermate storend lawaai.
Veel mensen brengen een groot deel van de dag door op het werk. Volgens de Nationale Hoorstichting moeten bijna 900.000 werknemers vaak of permanent onder lawaaibelasting werken. En een op de twee van hen ervaart dat als een fysieke en mentale belasting. Niet voor niets dat arbodiensten al jaren pleiten voor betere lawaaibeheersing. Met informatie en voorlichting zet men zich in voor goede gehoorbescherming.

Lawaai op het werk

Ons dagelijks leven wordt steeds luider: geluiden begeleiden ons. Van het gerinkel van de wekker in de ochtend tot en met de late-avond-film op tv. Maar tot lawaai worden die geluiden pas, als ze het lichamelijk en geestelijk welzijn van de mens nadelig beïnvloeden. Naar schatting worden in Nederland een klein miljoen mensen dagelijks aan lawaai op het werk blootgesteld, lawaai dat de gezondheid in gevaar brengt. Tot de bijzonder door lawaai getroffen werknemers behoren niet alleen degenen die in de industrie (zoals in hout- of metaalbewerking) actief zijn, maar ook professionele musici hebben vaak last van gehoorverlies.

Gehoorbeschadiging bij permanente blootstelling

Als we audiciens moeten geloven, zouden werknemers op de werkplek gedurende een werkdag eigenlijk aan een geluidsniveau van niet meer dan 85 dB blootgesteld moeten worden. Dat is bijvoorbeeld het geluid dat een draaiende kettingzaag produceert op nog geen tien meter afstand. Wie permanent wordt blootgesteld aan een dergelijke geluidsbelasting, loopt ernstig risico op gehoorbeschadiging.

Beroepsziekte: lawaaidoofheid

Lawaaigerelateerd gehoorverlies is een van de meest voorkomende beroepsziekten. Elk jaar komen er weer honderden nieuwe gevallen van lawaaidoofheid bij. Maar lawaai kan niet alleen het gehoor beschadigen. Ongewenst geluid veroorzaakt stress en werkt in op het autonome zenuwstelsel. Hierdoor kan het komen tot hart- en vaatziekten en aandoeningen aan het spijsverteringsstelsel. Ook al reageren niet alle mensen fysiek hetzelfde op geluid:
  • lawaai is van invloed op de prestatie;
  • het veroorzaakt stress;
  • het verhindert ontspanning en herstel.
Daarom is een laag geluidsniveau voorwaarde voor een productieve werkomgeving.

Goede akoestiek in werkruimten verdient zich terug

Ideaal zijn daarom arbeidsplaatsen die vanaf het begin lawaai-arm ontworpen zijn. Maar ook het gebruik van geluidsarme gereedschappen kan een groot verschil maken. Overzichten van geschikte materialen, onderdelen en systemen die bijdragen aan ruisonderdrukking, kunnen door constructeurs en architecten in diverse online databanken worden gevonden. Bedrijven die streven naar een goede akoestiek in werkruimten, investeren op die manier in eigen toekomst. Want de kosten als gevolg van ziekmeldingen op de werkvloer zoals die op bedrijven afkomen, zijn enorm.

Gehoorbescherming verhoogt risico op ongevallen

Lawaai kan het beste bij de bron worden bestreden. Rustige machines moeten daarom niet alleen in bedrijven worden ingezet, maar ook thuis en in de vrije tijd. Bij alle apparatuur zouden kopers daarom ook de lawaaispecificatie in de aankoopbeslissing moeten laten meewegen. Als het dan toch een keer harder moet, kan gehoorbescherming helpen. Maar de nadelen daarbij zijn aanzienlijk:
  • de communicatie wordt erdoor bemoeilijkt;
  • en het gevaar van ongevallen neemt toe.
Technische en organisatorische maatregelen om geluidsoverlast te beperken verdienen dan ook de voorkeur boven individuele beschermende maatregelen.
© 2013 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
LawaaislechthorendheidLawaaislechthorendheidHerhaaldelijke blootstelling aan lawaai, bijvoorbeeld tijdens je werk of door te harde muziek, kan leiden tot lawaaislec…
Lawaaidoofheid, oorzaak en gevolgLawaaidoofheid, oorzaak en gevolgLawaaidoofheid is slechthorendheid of doofheid die ontstaat als gevolg van blootstelling aan lawaai. Vaak gaat het hier…
Veelvoorkomende oorzaken gehoorverliesVeelvoorkomende oorzaken gehoorverliesDoofheid kan ontstaan als gevolg van een gehoorbeschadiging door bijvoorbeeld lawaai of een infectie, maar er is ook een…
Gehoorschade en lawaaidoofheid bij teveel decibellenGehoorschade en lawaaidoofheid bij teveel decibellenMuziekspelers en telefoons kunnen gehoorschade veroorzaken als ze geluid met teveel decibellen leveren. Maar niet alleen…

Gezondheid en ziekteGezondheid en ziekteIedereen wil gezond zijn. Maar wat is gezondheid eigenlijk, en wat is ziekte? Wanneer ben je gezond of ziek? Energie en…
Jong en burn-out: communicatie naar je omgevingJong en burn-out: communicatie naar je omgevingWanneer je als jongere burn-out raakt is dit een erg ingrijpende ervaring. Een kenmerk van jongeren met een verhoogd ris…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 06-11-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.