Parfum minderen: Loze leus of gewoon gezond?

Parfum minderen: Loze leus of gewoon gezond? Het is dè reclame van Neutral op dit moment: niet Parfumeren maar Parfuminderen! We moeten af van al die parfums die we in onze huizen en op ons lichaam gebruiken want dit is ongezond en schadelijk. In hoeverre is dit waar? Of is het slechts een leus om ons bang te maken en het product aan de man of vrouw te brengen?

Inhoud


Parfum maatschappij

Feit is dat we in een parfum maatschappij leven. We kunnen er gevoeglijk van uit gaan dat in elk wasmiddel, afwasmiddel, douchegel, shampoo, handcrème enzovoort parfum zit, tenzij is aangegeven dat het parfum vrij is. Het overgrote deel van de schoonmaak-, reinigings- en cosmetica produkten bevat parfum. We zijn er dus door omringd!

We gebruiken als Nederlanders gemiddeld 11 keer per dag een product waar parfum in zit en 5 verschillende producten over elkaar. De gemiddelde Nederlander denkt echter maar 3 keer parfum op een dag te gebruiken. Dit is gebleken uit een onderzoek van Neutral.

Voor 24 procent van de mensen is irritatie door parfum een reden om over te stappen naar parfum vrij. 36 procent van de mensen heeft als reden om parfum te gebruiken aangegeven dat parfum deel van hun identiteit is en 30 procent is gewend aan het gebruik ervan. Daarnaast zegt 40 procent niet te merken dat er in zoveel producten parfum zit en 60 procent weet niet dat we een parfumallergie kunnen ontwikkelen door het gebruik van parfum.

Neutral

De aanpak van Neutral na dit onderzoek is om te parfuminderen. Dit moet gebeuren door mensen te laten beginnen met in één ruimte van het huis geen parfum meer te gebruiken. De parfum vrije zone wordt dit genoemd. Er kan zelfs een test ingevuld worden om te bekijken waar u het beste kunt beginnen met een parfum vrije zone. Het schijnt dat om te beginnen de keuken, het washok, de babykamer of de badkamer het meest geschikt zijn. Uiteraard wordt u aan het eind één van de producten van Neutral aangeboden met nog een tweede gratis. Dat ruikt commercieel! Of zit er toch wat in?

Signaalfunctie van geuren

We kunnen ons afvragen waarom we geuren zo belangrijk vinden. De meeste mensen denken dat het gezichtsvermogen voor de mens het meest belangrijk is. Geuren zijn echter veel belangrijker dan menigeen denkt. Geuren grijpen veel dieper in onze belevingswereld in. Zelfs proeven is voor een groot deel ruiken.

Het probleem is ontstaan vanaf het moment dat we parfum zijn gaan gebruiken als geurtje dat we de hele dag ophebben. Geuren zijn bedoeld als signaal en niet om chronisch aan blootgesteld te worden. In de natuur werkt dit zo voor planten en dieren. Geuren zijn nodig om voedsel te vinden en ze zijn een waarschuwing wanneer bijvoorbeeld voedsel bedorven is. Bij dieren spelen geuren een belangrijke rol als het gaat om de voortplanting en het groot brengen van jonge dieren.

Ook voor ons zijn geuren signalen. Geuren uit de omgeving worden naar onze hersenen gestuurd en worden daar omgezet in een signaal. Vervelende luchtjes in huis ruiken we eerder dan we ze zien. We gaan op zoek naar de bron en lossen het op. Wanneer bijvoorbeeld het eten aanbrandt, bereikt de geur eerder onze neus dan de rook onze ogen. Gelukkig maar want daardoor zijn we er op tijd bij. De geuren komen ook in andere delen van onze hersenen terecht waardoor de reactie op een geur kan veranderen. Zo kan de pannenkoek waar u normaal niet zo dol op bent ineens erg aantrekkelijk zijn wanneer u erge trek heeft. Bekend is het voorbeeld van een zwangere vrouw die eten wat zij normaal lekker vond totaal niet meer aantrekkelijk vindt.

Ook parfum geeft een signaal af. Gelukkig in de meeste gevallen een positief signaal. Toch is het voor sommige mensen ook negatief omdat zij het of niet lekker vinden ruiken of omdat hun lichaam een allergische reactie vertoont. Nu wil het feit dat het signaal van parfum de hele dag duurt in tegenstelling tot waar geuren eigenlijk voor bedoeld zijn. Niet zo vreemd dat ons lichaam negatief reageert op iets wat feitelijk in overmaat aanwezig is.

Daar komt nog bij dat een aantal stoffen die in parfums worden gebruikt schadelijk zijn voor ons. We moeten wel aan grotere hoeveelheden worden blootgesteld voor het schadelijk is, zeggen onderzoeken. Dit laatste geldt voor de meerderheid van de bevolking maar helaas niet voor iedereen. Sommige mensen hebben al genoeg aan een beetje parfum om allergisch te reageren.

Parfumallergie

Feit is dat een kwart van de Nederlandse bevolking in meer of mindere mate een allergische reactie op parfum heeft. Nu we weten dat er schadelijke stoffen in parfum zitten en dat er dagelijks ook nog erg veel parfum wordt gebruikt, hoeft dit aantal ons niet te verwonderen. Parfumallergie ontstaat door het te veel gebruiken van parfum. Hoe meer lagen parfum we over elkaar gebruiken, hoe groter de kans wordt op het ontwikkelen van een parfumallergie. Heeft iemand eenmaal een parfumallergie dan komt hij daar niet meer van af. Hij zal daarom op zoek moeten naar alternatieve producten zonder parfum.

Er bestaat ook een ernstige vorm van allergie die multiple chemical sensitivity (MCS) wordt genoemd. Dit is een overgevoeligheid voor geuren van stoffen en voor chemicaliën. Voor mensen die dit in erge mate hebben, verandert het leven drastisch. Er zijn mensen die niet meer naar feestjes, werk of de winkel kunnen. Zij moeten een speciaal masker opdoen wanneer zij buitenshuis komen omdat zij anders ziek worden van de geuren die er in de lucht hangen. Symptomen van deze allergie zijn:
 • ademhalingsproblemen
 • spier- en gewrichtsklachten
 • vermoeidheid
 • concentratieproblemen
 • duizeligheid
 • darmproblemen
 • huidproblemen
 • depressies
 • trillerigheid
 • misselijkheid
 • en meer...

De meeste mensen ruiken veel luchtjes niet meer die in de lucht hangen. Veel geuren zijn zo gewoon geworden dat het niet meer opvalt. Mensen met MCS zijn er aan gewend om parfumloos te leven en ruiken elk luchtje. Elk klein beetje geur kan er bovendien voor zorgen dat zij ziek worden. Deze kwaal is enorm ingrijpend in onze parfum maatschappij!

Zouden dergelijke afwijkingen niet een signaal voor ons allemaal moeten zijn? Een signaal dat we niet gezond bezig zijn! Heeft Neutral misschien toch een punt?

Parfuminderen, zo'n gekke leus nog niet!

Ja, Neutral heeft een punt. De veiligheid van producten met parfum wordt gegarandeerd, maar parfumallergie en MCS bewijzen het tegendeel. We leven bovendien in een maatschappij waar niet alleen veel parfum in de lucht hangt, maar ook uitlaatgassen, straling, smog enzovoorts. Met al deze schadelijke stoffen die ons lichaam binnen komen, kan het bijna niet anders dan dat ons lichaam ergens wat schade oploopt. Reden genoeg om na te gaan of en waar we kunnen minderen met parfum.

Hoe minderen?

Alhoewel gekleurd door het merk is de test van Neutral best leuk om te doen. Het maakt u bewust op welke plaats in huis u nog veel parfum gebruikt. De enkele parfum vrije zone van Neutral is misschien een leuke aanzet, maar lost uiteindelijk nog niet zo heel veel op.

U kunt het grondiger aanpakken door alle middelen die u gebruikt eens op een rijtje te zetten en te bekijken hoe het staat met de hoeveelheid parfum die u gebruikt. Daarna kunt u producten op zoeken die parfum vrij zijn. Vaak zijn deze producten helaas niet al te goedkoop en daarom niet voor iedereen haalbaar. Gelukkig zijn er ook goedkope mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld uw wasverachter vervangen door een flinke scheut azijn. Dit houdt de kleur van uw kleding mooi en het ontkalkt water waardoor uw kleding mooi zacht blijft.

Het zal heel moeilijk blijken te zijn om alles vrij van parfum te krijgen en misschien is dat ook niet wat u wilt. Maar wanneer het u lukt om een kwart of de helft te minderen, dan heeft u toch maar een groot deel van dagelijkse schadelijke stoffen uitgeschakeld!

Producten

Het moge duidelijk zijn dat Neutral een parfum vrij product is. Maar ook aan Neutral kleven nadelen. Neutral is helemaal gericht op de gebruiker die een product wil zonder parfum. Zij hebben echter geen rekening gehouden met het milieu. Daardoor gebruiken ze nogal eens stoffen die belastend zijn voor het milieu en helaas ook voor u. Feit is wel dat door het weglaten van parfum Neutral al veel mensen geholpen heeft.

Naast Neutral zijn er natuurlijk ook nog andere merken. Dit zijn bijvoorbeeld Ecover en Urtekram. Dit zijn middelen die zowel met de gebruiker als het milieu rekening houden. Daarmee zijn dit voor u wellicht vriendelijkere producten dan Neutral.

Andere producten waarmee u (af-)wasmiddelen en dus parfum zou kunnen besparen:
 • Ecosmetica
 • De Laundry pure

Op de markt is ook de Ecowasbal te vinden en meer soorten wasbollen evenals magnobollen. In onderzoek is aangetoond dat deze producten niet werken.

Lees verder

© 2011 - 2024 Bubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Allergisch voor parfumAllergisch voor parfumAllergisch zijn voor parfum is lastig, parfum zit in zeer veel huidverzorgingsproducten, zodat het vermijden van parfum…
Contactallergie parfumstoffen, wat moet ik doen?Contactallergie parfumstoffen, wat moet ik doen?Een contactallergie voor parfumstoffen komt steeds vaker voor. Het is een lastige allergie, aangezien parfumstoffen over…
Een parfum kopen dat bij je pastEen parfum kopen dat bij je pastParfums zijn in te delen in verschillende groepen. Geuren kunnen bloemig zijn, fris en fruitig, of juist wat zwaarder. W…
Parfum: Coco Mademoiselle van ChanelParfum: Coco Mademoiselle van ChanelIn 2001 kwam het beroemde cosmetica merk met een nieuw parfum. Met dit parfum richtte Chanel haar pijlen vooral op de je…

Weinig slapen voor een topcarrière: is dit aan te leren?Weinig slapen voor een topcarrière: is dit aan te leren?Mensen met een carrière in de top lijken erg weinig te slapen. Zo hoor je regelmatig dat politici tot diep in de nacht d…
Ontspannen: ontspannen is zowel lichamelijk als geestelijkOntspannen: ontspannen is zowel lichamelijk als geestelijkOntspannen zijn helpt mensen een prettiger leven lijden. Maar goed ontspannen zijn is ook nodig om angsten te voorkomen.…
Bronnen en referenties
 • www.gezondheidskrant.nl, www.meldpuntgezondheidenmilieu.nl, www.allergie-center.nl
Bubo (94 artikelen)
Laatste update: 02-12-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.