Hoe schoon is onze was?

Hoe schoon is onze was? Iedereen wil natuurlijk een lekker schone was die heerlijk fris ruikt. Daarom zoeken we een wasmiddel dat goed schoon maakt, waar we mooie witte en fris gekleurde kleding van houden en die ook nog eens een lekker geurtje aan de was geeft. Schone was is gezond, dat staat buiten kijf. Maar hoe schoon is onze kleding eigenlijk nadat het gewassen is en is het ook ‘gezond’ schoon?

Inhoud


Schadelijke stoffen

Onze wasmiddelen bevatten allerlei stoffen die niet altijd even ‘vriendelijk’ zijn voor ons lichaam. Wasmiddelen blijven na het wassen achter in onze kleding. Ook al is het goed gespoeld. Wanneer we de kleding dragen komen deze stoffen vrij en kunnen door de huid worden opgenomen met alle gevolgen van dien!

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen met allergieën, astma, MCS, eczeem en dergelijke. Dit kan erfelijk zijn, maar vaak ontwikkelt dit van jongs af aan door de vele slechte stoffen waar we mee in aanraking komen. De chemische stoffen in wasmiddelen werken in op onze huid. Sommige stoffen zijn zo actief dat ze in de bloedbaan terecht komen en in het lichaam hun werk doen. Dit kan tot vervelende klachten leiden. Ook het effect op het milieu is vaak niet zo best.

Welke chemische stoffen zijn het nou die sommige mensen het leven zuur maken? Wat voor effect heeft dit op u en op het milieu?

Optische witmakers

Helaas wordt onze witte was niet vanzelf wit wanneer we het wassen. Hoe meer we witte kleding wassen, hoe geler of grauwer het wordt. De wasmiddelenindustrie heeft daar een oplossing voor gezocht en die gevonden in optische witmakers. Dit is een fluorescerende chemische stof, die het onzichtbare ultraviolette deel van licht om zet in zichtbaar lichtblauw. De gele uitstraling wordt door dit optisch effect overstraald. We worden dus eigenlijk voor de gek gehouden. Alhoewel de was schoner lijkt, is dat niet zo want de was is niet echt wit geworden.

De witmakers kunnen niet worden afgebroken in het milieu. Bovendien gaan de witmakers een chemische reactie aan met onze huid. Zelfs na een goede wasbeurt zitten er nog witmakers in onze huid. Pas nadat de huid zichzelf na verloop van tijd vervangen heeft, bent u er van af. Wast u altijd met een wasmiddel met een witmaker dan zit dit dus altijd in uw huid. De witmakers hebben mogelijke allergieën en ernstige aandoeningen tot gevolg. Ook bemoeilijken ze het stollen van bloed en genezing van wonden. Gevaarlijk spul dus die optische witmakers en eigenlijk totaal overbodig.

Bleekmiddel

Bleekmiddel neemt vlekken weg. Chloorbleekmiddelen ontsmetten, maar slechts voor korte tijd. Deze stof heeft een zeer slecht effect op het milieu, vooral op het waterleven. Er kunnen giftige stoffen ontstaan wanneer het in het water komt.
Het beste ecologische bleekmiddel is zuurstofbleekmiddel. Dit is een milieuvriendelijk bleekmiddel.

Enzymen

In wasmiddelen zitten verschillende enzymen. Deze werken bepaalde vlekken weg zoals van eiwitten, vetten of suikers. De wastemperatuur kan hierdoor omlaag, wat energiebesparend is. De enzymen zijn snel biologisch afbreekbaar.

Helaas kunnen enzymen wel leiden tot allergische reacties van de huid. Vroeger werden enzymen los toegevoegd en dit leidde tot serieuze klachten zoals verergeren van astma en eczeem. Tegenwoordig worden de enzymen ingekapseld waardoor de symptomen minder erg zijn. Dit is natuurlijk geen blijvende oplossing. Er werken ook mensen met enzymen. Bij hen nemen werkgerelateerde problemen als astma, eczeem en allergieën steeds meer toe.

Conserveermiddelen

Deze zijn vaak toegevoegd aan vloeibare wasmiddelen. Omdat in vloeibare wasmiddelen water is toegevoegd moet er een conserveermiddel bij. Hiervoor worden vaak parabenen gebruikt. Over parabenen zijn de meningen verdeeld. Er zijn onderzoeken gedaan en na jarenlange gebruik zijn er geen schadelijk effecten gevonden bij het gebruik van parabenen. Een nadeel is wel dat sommige mensen er allergisch op reageren.

Milieuorganisaties baseren zicht echter op een ander onderzoek van een Engelse universiteit. Uit dit onderzoek zou blijken dat parabenen tot borstkanker kunnen leiden. Dit zou komen door de zwak nep-oestrogene werking die parabenen hebben. Dit onderzoek is echter niet volledig geweest. Ze hebben namelijk parabenen gevonden in borsttumoren, maar ze hebben niet aangetoond hoeveel parabenen er in gezond weefsel zitten. Daar kunnen er wel net zo veel in zitten. Concluderen dat de parabenen schadelijk zijn, is daarom net zo iets als concluderen dat water slecht is omdat dat in een tumor is gevonden. De oestrogene werking van parabenen is bovendien vele malen lichter dan het oestrogeen wat zich in ons lichaam bevindt. Conclusie is dat we ons niet zo veel zorgen hoeven te maken over de parabenen. Het enige is dat er een lichte allergische reactie op kan treden.

De meest aan te raden conserveermiddelen zijn de middelen die zijn toegestaan in voedsel en drinken. Deze zijn over het algemeen vrij onschadelijk. Ze zijn te herkennen aan een E-nummer.

Geurstoffen

Tegenwoordig zitten onze wasmiddelen vol met geurstoffen. Ze worden gebruikt als verkoopstrategie. Er kunnen natuurlijke en synthetische geurstoffen gebruikt worden. De meeste natuurlijk geurstoffen zijn voor ons onschadelijk, maar verstoren wel het milieu. Een voorbeeld is dat een vlinder af gaat op lavendelgeur en in een rivier terecht komt. Wanneer we bedenken dat er alleen in wasmiddelen jaarlijks al 10.000 ton geurstoffen gebruikt worden in West-Europa, dan kunt u begrijpen dat dit een fikse belasting is voor het milieu. Synthetische geurstoffen kunnen bovendien parfumallergie, eczeem of astma veroorzaken.

Kleurstoffen

Deze worden voornamelijk toegevoegd om het product zelf aantrekkelijker te maken. Het heeft geen waseffect. Ze maken wasmiddel duurder en de belasting voor het milieu is groter. Allergische reacties op kleurstoffen komen soms voor.

Tensiden

Dit zijn de stoffen in wasmiddelen die werkelijk reinigen. Het zijn de vervangers voor zeep. In wasmiddelen zijn dit de anionogene oppervlakte-actieve stoffen en de niet-iogene oppervlakte-actieve stoffen. Ze trekken water aan en zorgen er voor dat vetten los worden geweekt. Er bestaan veel varianten van tensiden variërend van zeer sterk reinigend tot heel mild. Feit is dat er tensiden achter blijven in onze kleding na het wassen.

Van sommige tensiden zoals Sodium Laureth Sulfaat wordt beweerd dat ze kankerverwekkend zijn. Er zijn echter nog geen studies die daar uitsluitsel over geven. Wel bekend is dat sommige tensiden erg irriterend zijn en allergieën of eczeem veroorzaken. Bovendien zijn sommige tensiden erg schadelijk voor het milieu.

Ook zijn er tensiden op basis van plantaardige olie afkomstig van kokos of de palmpit. Dit is beter afbreekbaar in het milieu maar heeft toch nog veel schadelijke effecten. De landbouwtechnieken die gebruikt worden zijn grootschalig. Er wordt tropisch regenwoud voor gekapt en er worden veel bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. De meest gunstige tensiden zijn suikertensiden en eiwittensiden. Deze zijn zeer mild voor de huid en prima biologisch afbreekbaar. Bovendien zijn er minder bestrijdingsmiddelen nodig.

Ontharders

Tot voor kort werden er meestal fosfaten gebruikt in wasmiddelen als ontharder. Vanwege de zeer slechte invloed hiervan op het milieu gebruiken sommige wasmiddelen andere ontharders, maar toch is de stof nog in veel wasmiddelen te vinden. Fosfaten zorgen voor overmatige groei van algen.

Biologische wasmiddelen

Gelukkig zijn er tegenwoordig wasmiddelen op de markt waar deze stoffen niet in zitten. Wanneer u een dergelijk wasmiddel zoekt, dient u wel alert te zijn. Wanneer er Bio of Eco voor staat wil dat nog niet zeggen dat het wasmiddel geen schadelijke stoffen bevat. Ook natuurlijke ingrediënten kunnen schadelijk zijn voor het milieu. Bovendien kunnen de stoffen waarin de afbreekbare stoffen in uiteen vallen alsnog schadelijk zijn voor het milieu.

Hoe een goed wasmiddel kiezen?

U kunt met de volgende zaken rekening houden:
 • Vloeibare wasmiddelen zijn schadelijker dan poeder wasmiddelen omdat er conserveermiddelen toegevoegd moeten worden. Verpakkingsmateriaal, transport en energie zijn allemaal duurder dan bij poeder. Vloeibare wasmiddelen bevatten geen bleekmiddel en geen ontharder. Dat wordt gecompenseerd door extra wasactieve stoffen.
 • Kleurwasmiddelen bevatten extra kleurbeschermers. Deze zijn slecht afbreekbaar.
 • Compact wasmiddelen zijn milieuvriendelijker omdat ze fosfaatvrij zijn en omdat het vulmiddel sulfaat is weggelaten.

Wanneer u op zoek bent naar een goed milieubesparend en gezond wasmiddel zou dit het best de volgende ingrediënten moeten bevatten:
 • Zeep
 • Reiniginigsmiddelen met suikertensiden of eiwittensiden als wasactieve stof
 • Zuurstofbleekmiddel, ook wel percarbonaat genoemd.
 • Zeoliet, soda of citroenzuur als ontharders
 • Geen conserveermiddelen of een conserveermiddel dat is toegestaan in levensmiddelen
 • Geen witmakers
 • Geen enzymen
 • Geen parfum of een milde natuurlijke parfum

Het beste is om apart zuurstofbleekmiddel te gebruiken zodat u goed kunt doseren. Gebruik het alleen als het nodig is. Geef hardnekkige vlekken een voorbehandeling.
Zeep werkt perfect in zacht water. Wanneer u hard water heeft moet dit onthard worden omdat het kalk in het water zeep inactief maakt.

Lees verder

© 2011 - 2024 Bubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eczeem door wasmiddel, waseczeemEczeem door wasmiddel, waseczeemWaseczeem, zo wordt contacteczeem genoemd dat veroorzaakt wordt door wasmiddelen. Maar ook wasverzachters, afwasmiddelen…
Waarom beter géén wasverzachter gebruiken?Waarom beter géén wasverzachter gebruiken?Wasverzachters beloven niet alleen het wasgoed zacht en donzig te maken, ze geven er ook een heerlijke geur aan. Bovendi…
Milieuvriendelijker wassenLet er bij de aankoop van een wasmiddel op of het vlekken verwijdert en dermatologisch is getest. Maar controleer ook de…
Wat is een allergie?Wat is een allergie?Allergie komt steeds vaker voor. In de voorbije 25 jaar is bijvoorbeeld het aantal mensen met hooikoorts, astma en eczee…

Weinig slapen voor een topcarrière: is dit aan te leren?Weinig slapen voor een topcarrière: is dit aan te leren?Mensen met een carrière in de top lijken erg weinig te slapen. Zo hoor je regelmatig dat politici tot diep in de nacht d…
Ontspannen: ontspannen is zowel lichamelijk als geestelijkOntspannen: ontspannen is zowel lichamelijk als geestelijkOntspannen zijn helpt mensen een prettiger leven lijden. Maar goed ontspannen zijn is ook nodig om angsten te voorkomen.…
Bronnen en referenties
 • Allergieinformatie.blogspot.com, wikipedia.org, www.water4all.be
Bubo (94 artikelen)
Laatste update: 02-12-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.