Contactallergie parfumstoffen, wat moet ik doen?

Contactallergie parfumstoffen, wat moet ik doen? Een contactallergie voor parfumstoffen komt steeds vaker voor. Het is een lastige allergie, aangezien parfumstoffen overal te vinden zijn. Toch zijn veel producten te vermijden als je maar weet waar je op moet letten. Dus welke producten bevatten allemaal parfum? Wat zijn de alternatieven voor het gebruik van deze producten? Een allergie hoeft niet altijd te betekenen dat je nooit meer parfumstoffen kunt gebruiken. Sommige producten kun je wellicht wel gebruiken en de allergie kan verminderen.

Waar zit parfum in?

Heel veel producten bevatten parfum. Natuurlijk bevatten geurtjes parfum, maar ook badschuim, douchegel en schoonmaakmiddelen bevatten parfum. Wanneer je allergisch bent doe je er goed aan al deze producten te vermijden. Producten die onder andere parfum bevatten zijn:
 • Parfum en andere geurtjes
 • Deodorant
 • Douchegel/doucheschuim
 • Shampoo
 • Conditioner
 • Bodylotion
 • Handcrème
 • Gezicht crème
 • Afwasmiddel
 • Wasmiddel
 • Scheerschuim
 • Cosmetische producten (rouge, oogschaduw, lippenstift)
 • Schoonmaakmiddelen zoals allesreiniger
 • Zeep

Kortom, alles waar je mee schoonmaakt bevat doorgaans parfumstoffen. Ook in veel voedingswaren zitten geurstoffen (dit is ook parfum), dit is echter geen probleem bij een contactallergie. Wanneer de allergie ernstig is, dien je er wel rekening mee te houden dat huismiddeltjes waarin voedingsstoffen op de huid worden gesmeerd (denk aan tandpasta op muggenbulten) de allergie kunnen verergeren.

Waar zit geen parfum in?

Er zijn ook parfumvrije producten op de markt. Dit zijn dezelfde producten, maar dan zonder de parfumstoffen. Soms is het lastig uit te zoeken welke producten parfum bevatten. De ingrediënten staan weliswaar altijd op de verpakking, maar met kleine lettertjes in de supermarkt is het niet altijd eenvoudig te zien wat er in zit. Daarbij staat er niet altijd ‘parfum’ op de verpakking. Er kan ook bijvoorbeeld ‘fragrance’ of ‘aroma’ op staan. In principe kun je er het makkelijkst vanuit gaan dat alleen producten waarop duidelijk aangegeven staat dat er géén parfum in zit parfumvrij zijn.

Tip: Er zijn maar een paar merken op de markt die parfumvrije producten verkopen. Veel keus tussen parfumvrije verzorgingsproducten is er niet. In babyproducten is er meer keus in parfumvrije producten. Je kunt bijvoorbeeld babybadschuim en shampoo gebruiken.

Merken die parfumvrije producten produceren zijn onder ander neutral en dermotil. Natusan is een merk van babyproducten dat doorgaans geen parfumstoffen bevat. Sanex 0% bevat wel parfum.

Schoonmaken met parfumstoffen

Ook wanneer je allergisch bent, kun je bij het schoonmaken parfumstoffen gebruiken, mits je zo min mogelijk in aanraking komt met het schoonmaakmiddel. Gebruik handschoenen om je handen te beschermen en probeer zo min mogelijk in contact te komen met de stof. Voor het doen van de was kun je beter parfumvrije producten gebruiken.

Toch weer parfumstoffen gebruiken?

Als je een milde allergie hebt kan het zijn dat je na een poosje besluit om weer geparfumeerde stoffen te gebruiken. Deze producten vinden sommige mensen prettiger en zijn vaak goedkoper. Wanneer de symptomen weer op dreigen te komen, begin dan weer met parfumvrij om te voorkomen dat het erger wordt. Een allergie voor parfumstoffen gaat niet over. Zelfs als de verschijnselen niet meer optreden, de allergie blijft en kan elk moment weer beginnen. Het kan best zijn dat je bepaalde producten wel kunt verdragen, ondanks een allergie voor parfumstoffen in het algemeen. Door te experimenteren kun je wellicht stoffen vinden die je wel kunt gebruiken.

Hoe ziet de allergie eruit?

Een contactallergie kan er op verschillende manieren uitzien. Doorgaans wordt de huid rood en ontstaan er bultjes. De huid jeukt en het irriteert. Eczeem kan ook ontstaan als gevolg van een allergie. Heb je last van je huid en weet je niet wat het is? Dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan. Deze kan je doorverwijzen naar een dermatoloog, waar een plaktest kan worden gedaan.

Parfumstoffen alleen?

Parfumstoffen kunnen de enige oorzaak van de allergie zijn, maar de allergie kan ook veroorzaakt worden door een combinatie van factoren. Wanneer de huid beschadigt is, is deze gevoeliger. Ook stres kan de allergie verergeren. Over het algemeen is het goed om te zorgen dat de plaats van de allergie goed kan luchten. Dek het dus niet af. Ook zonlicht kan wonderen doen, wanneer er met mate van wordt gebruik gemaakt.

Zalfjes tegen allergie

Er zijn verschillende zalfjes en andere middelen verkrijgbaar die tegen geïrriteerde huid kunnen helpen. Bij sommige mensen helpen ze, bij sommigen niet. Let wel goed op de ingrediënten, er kan ook parfum in zitten. Is dat het geval, dan maakt het de allergie alleen maar erger.

En toch een geurtje?

Bij een ernstige allergie voor parfumstoffen kun je geen parfum of deodorant meer gebruiken. Toch wil je wellicht lekker ruiken. Hierop bestaan verschillende oplossingen. Je kunt wat kruiden (lavendel of andere geurige planten) in een zakdoek of linnen doekje bij je dragen. Je kunt ook wel parfum gebruiken, maar dit op kleding of op de haren sprayen. In bad kun je proberen of je wel natuurlijke parfumstoffen aan kan door wat planten in je water te doen. Ruik eens aan planten om je heen en stop ze in je badwater.

Parfumallergie hoeft geen enkel probleem te zijn, mits je goed in de gaten houd welke producten je op je huid smeert.
© 2011 - 2023 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Allergisch voor parfumAllergisch voor parfumAllergisch zijn voor parfum is lastig, parfum zit in zeer veel huidverzorgingsproducten, zodat het vermijden van parfum…
Allergisch voor deodorantAllergisch voor deodorantDe meeste vrouwen gebruiken deodorant. Mannen gebruiken het ook veel, maar het zijn vaak de vrouwen die een allergie voo…
Hoe komt het dat een favoriete parfum ineens anders ruikt?Een parfum uitkiezen kan heel lastig zijn, omdat niet iedere parfum lekker is op elke huid. Ook kan het voorkomen dat ie…
Hoe komt je parfum optimaal tot zijn recht?Hoe komt je parfum optimaal tot zijn recht?Parfum is een belangrijke extra touch voor je uitstraling, je outfit en je persoonlijkheid. Hoe zorg je ervoor dat je op…

Doorligwonden - oorzaken en behandelingDoorligwonden, ook wel bekend als decubitus, vormt in de gezondheidszorg een groot probleem. Deze zijn vooral bekend bij…
NAH (niet-aangeboren hersenletsel) bij kinderen en jongerenNAH kan leiden tot stoornissen in allerlei aspecten van het functioneren van een kind, bijvoorbeeld in leren, bewegen en…
Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 10-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.