Doorligwonden - oorzaken en behandeling

Doorligwonden, ook wel bekend als decubitus, vormt in de gezondheidszorg een groot probleem. Deze zijn vooral bekend bij bedlegerige patiënten, bejaarden en erg magere personen. Er zijn verschillende methoden voorhanden om doorligwonden te voorkomen. Heden ten dage bestaan er verschillende methoden die als behandeling kunnen gebruikt worden om doorligwonden te genezen. Lees meer over hoe ze te voorkomen, oorzaken en behandeling.

Wat zijn doorligwonden?

Doorligwonden(decubitus) zijn drukplekken die ontstaan als men te lang zit of ligt op één plek. Dit kan bijvoorbeeld een persoon zijn die op de rug ligt, hij heeft verschillende drukpunten: achterkant hoofd, schouders, ellebogen, polsen, stuit en hielen. Als men enkele uren in dezelfde houding blijft liggen, kunnen er dus drukplekken ontstaan. Dit geldt eveneens voor andere houdingen. Men moet er attent op zijn dat bij het onderuit schuiven eveneens doorligwonden kunnen ontstaan.

Voorkomen van doorligwonden

Ondanks de grote frequentie van voorkomen kunnen ze ook veel vermeden worden. Hiervoor bestaan er allerhande methoden die als preventie van doorligwonden kunnen dienen.

Wisselhouding

Wisselhouding tot 6x per dag is een goede manier om ze te voorkomen. Na elke 4 uur wordt de patiënt op een andere zijde van het lichaam gedraaid, zo wordt er voorkomen dat ze niet te lang op een kant liggen. Bij het draaien worden er vaak kussen gebruikt die het lichaam helpen om in de juiste houding te blijven liggen, zo valt de persoon niet om. Men moet er altijd op attent zijn dat bij het draaien geen leidingen in de weg hangen en trekken, benen goed gepositioneerd zijn. Er kan eventueel een extra kussen of deken tussen de knieën worden gelegd om te voorkomen dat ze op elkaar liggen.

Bij een strikt nageleefde schema is de kans op doorligwonden veel kleiner tot zelfs miniem.

Zorgen voor een gladde onderlaag

Kreuken in het laken, een hemd dat niet helemaal glad is,... Het zijn allemaal factoren die er mede voor kunnen zorgen dat er roodheid en nadien doorligwonden kunnen ontstaan op die plek. Zorg er daarom voor dat de lakens glad zijn en er geen kruimels of andere rommel in de weg liggen.

Speciale anti - decubitus materialen

Er zijn tal van soorten materialen in de omloop om doorligwonden tegen te gaan. De bekendste hiervan zijn de luchtmatrassen (alfa X-cell) en het speciaal ontwikkelde zitkussen(Roho) voor personen die rolstoelgebonden zijn. De meesten worden terugbetaald door de ziekenzorg en ook gebruikt in de ziekenhuizen en instellingen wanneer men opgenomen is.

Extra aandacht geven aan incontinentie

Zelfs incontinente patiënten hebben een verhoogde kans op doorligwonden. De urine en ontlasting zijn bijtend en kunnen mede een oorzaak zijn van dit probleem. Zorg dan steeds voor droog opvangmateriaal en kijk regelmatig na op ongelukjes.
Het is altijd frisser om even met een washandje over de intieme delen te gaan bij ongelukjes, zo verwijder je de urine - en ontlastingssporen. Door gebruik te maken van een beschermende zalf (Daktozin of Inotyol) of talkpoeder breng je een beschermende laag aan.

Behandeling van doorligwonden

Er bestaan verschillende methoden om de wonde te verzorgen. De behandeling is afgestemd op de type wonde.
Men kan gebruik maken van suikerverbanden om het wondvocht te absorberen. Het is belangrijk deze regelmatig te vervangen.
Het suikerverband zorgt ook voor een ongunstige Ph voor de bacteriën zodat er minder kans is op infectie.

Tegenwoordig maakt men meer gebruik van Mepilex bij niet - geïnfecteerde wonden, Mepilex ag bij geïnfecteerde wonden en Mepitel bij wonden die al vrijwel genezen zijn. Deze materialen worden vooral gebruikt in de ziekenhuizen maar zijn duurder in gebruik
© 2011 - 2024 Armaris, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Decubitus of doorligwonden. Hoe ontstaan ze?Decubitus betekent letterlijk een doorligwond, dit komt met name voor bij mensen die bedlegerig zijn.
Decubitus of "doorliggen"Het woord decubitus betekent eigenlijk "het neerliggen". Deze betekenis geeft hiermee een van de belangrijkste oorzaken…
Decubitus (doorligwonden): Oorzaken van drukzwerenDecubitus (doorligwonden): Oorzaken van drukzwerenDecubitus (doorligwonden) is een aandoening die tot stand komt bij patiënten die een lange tijd in eenzelfde positie doo…
Decubitus/Doorligwond: symptomen, diagnose en behandelingDecubitus/Doorligwond: symptomen, diagnose en behandelingAls er open wonden in de huid ontstaan als gevolg van doorliggen is er sprake van decubitus. Doorligwonden komen voor in…

Meest voorkomende oorzaken van acute benauwdheidMeest voorkomende oorzaken van acute benauwdheidEen gemiddelde huisarts krijgt wekelijks meerdere mensen op zijn spreekuur die last hebben van plotselinge benauwdheid.…
Contactallergie parfumstoffen, wat moet ik doen?Contactallergie parfumstoffen, wat moet ik doen?Een contactallergie voor parfumstoffen komt steeds vaker voor. Het is een lastige allergie, aangezien parfumstoffen over…
Bronnen en referenties
  • http://www.dreamstime.com/stock-photos-treatment-wounds-image7656353
Armaris (83 artikelen)
Laatste update: 11-12-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.