Massageapparaat - Pijnverlichting in nek, schouders en rug

Massageapparaat - Pijnverlichting in nek, schouders en rug Iedereen heeft weleens last van een pijnlijk of gespannen lichaam. Bij de meeste mensen is dit in de nek-, schouder- en rugzone. Pijn belemmert je in het dagelijks leven en verlaagt drastisch je levensgeluk. Niemand wil dit natuurlijk en daarom zoeken veel mensen naar een oplossing. Omdat niet iedereen een persoonlijke masseur ter beschikking heeft, kan een massageapparaat uitkomst bieden bij de klachten. Het is dan natuurlijk wel van belang omdat meer over te weten te komen over massageapparaten. Want waar kan deze voor worden gebruikt worden en hoe werkt zo'n massageapparaat precies?

Waardoor heb ik pijn in mijn nek, schouders of rug?

Ondanks dat klachten van deze aard veel verschillende oorzaken en origine kunnen hebben, hebben deze klachten voor veel mensen de oorsprong in stress. Stress veroorzaakt namelijk een verhoogde spierspanning en verkramping, wat de meest voorkomende oorzaak is van pijnklachten. Door de pijnklachten, gaat men compenseren en wordt de houding van het lichaam aangepast, wat resulteert in nek-, schouder- en rugklachten. Vaak krijgen mensen van stress ook last van hoofdpijn of tintelingen in armen en benen. Ook kan men last krijgen van buikpijn en vermoeidheid. Vaak helpt de massage direct bij het verhelpen van de hoofdpijn en kunnen tintelingen in armen en benen ook gemakkelijk opgeheven worden door het laten ontspannen van de verkrampte spieren. Vermoeidheid en buikpijn zullen pas later volgen, aangezien dit meer door de stress zelf komt als uitwerking op het lichaam. Wel zal, door de regelmatige ontspanning, de stress verminderen waardoor ook deze klachten na verloop van tijd zullen afnemen. Overigens kan sport ook een positief effect hebben op deze klachten, aangezien sport een positief effect heeft op stress. Desalniettemin kan het zo zijn dat het lichaam zo verkrampt is dat de klachten verergeren, omdat het lichaam dit nu nog niet aankan. Het beste is dan ook om in het begin niet zozeer te sporten, maar te wandelen.

Ook kan de spierspanning ontstaan door belasting en een verkeerde houding. Tegenwoordig zitten mensen veel achter de computer, waarbij ze een verkeerde houding aannemen. Dit zorgt voor een belasting van de nek en schouders. Daarnaast kan ook de rug getroffen worden. Door deze verkeerde houding worden de spieren langdurig belast wat leidt tot een slechte doorbloeding en zuurstoftekort. Dit leidt op zijn beurt weer tot stofwisselingsstoornissen in het spierweefsel. Hierdoor gaan de delen van het lichaam die dit betreft verharden wat tot pijn leidt. Door deze pijn wil het lichaam gaan compenseren door middel van een nieuwe houding aan te nemen, wat op zijn beurt weer leidt tot nog meer pijn en nog meer spierspanning. De negatieve vicieuze pijncirkel is ontstaan.

Waarvoor wordt een massageapparaten gebruikt?

Tegenwoordig zijn er verschillende massageapparaten op de markt terug te vinden. Ze zijn geïntroduceerd ter vervanging voor een manuele massage. Omdat mensen steeds meer onder druk staan in het dagelijks leven door werk en privé, krijgen mensen vaak last van stresssymptomen. De meest voorkomende zijn een gespannen en/of pijnlijke nek, schouders en rug. Een massageapparaat biedt de mogelijkheid om zelf in eigen huis een ontspannende massage te ontvangen, zonder dat daar een ander persoon voor nodig is. Dit geeft je de complete vrijheid en onafhankelijkheid om zelf van je klachten af te komen!

Hoe gebruik ik een massageapparaat?

Een massageapparaat kan gebruikt worden voor een of verschillende lichaamsdelen. De massageapparaten zijn enigszins flexibel, waardoor deze makkelijk gepositioneerd kunnen worden. Vaak kan druk uitgeoefend worden door aan de hengsels te trekken of met de handen of armen erin te hangen. Desalniettemin zorgt dit weer voor nieuwe spanning in de zone die juist moet ontspannen. Daarom kan worden aangeraden om met het massageapparaat op bed te gaan liggen, zodat hierdoor druk wordt uitgeoefend. Wanneer je de schouders wilt laten masseren door het massageapparaat, kan deze ook dwars op de schouder geplaatst worden en daarna geklemd worden tussen lichaam en bijvoorbeeld bank of stoel met een hoge rugleuning. Dit geldt overigens ook bij de gehele rug. Hierbij kan men het massageapparaat plaatsen op de gewenste plek van het lichaam en klemmen tussen lichaam en stoel om zo de juiste druk te kunnen uitoefenen op het te behandelen deel van de rug. Hierdoor kan zelf bepaald worden hoe hard de massage wordt uitgevoerd en dus hoeveel druk wordt geplaatst op de te behandelen delen. Mochten er triggerpoints (knopen of verkleving in de spieren) in het lichaam aanwezig zijn, dan kunnen deze op die manier effectief behandeld worden.

Welke voordelen zijn er allemaal aan een massageapparaat?

Zoals hierboven beschreven zijn er vele voordelen. Samenvattend zijn deze:
  • Geeft ontspanning in stressvolle periodes
  • Kan probleemzones aanpakken
  • Kan zolang gebruikt worden als gewenst of nodig is
  • Geen andere mensen bij nodig
  • Zelf bepalen hoe zacht of hard de massage wordt uitgevoerd
  • Biedt verlichting bij rugklachten, nekklachten en schouderklachten

Is een massageapparaat iets voor mij?

Eigenlijk is een massageapparaat voor iedereen. Of je het nou wilt gebruiken omdat je een pijnlijke nek, rug of schouders hebt, of om gewoon lekker te ontspannen thuis na een drukke dag op het werk: je kunt het altijd gebruiken, zolang als je maar wilt!

Lees verder

© 2017 - 2024 Mo-nique, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cellulift endermologie - Ervaringen en resultatenCellulift van Elysée Electro is een massageapparaat dat cellulitis helpt te verminderen en te verwijderen. De activiteit…
Pijn tussen schouderbladen: symptomen, oorzaken & tipsPijn tussen schouderbladen: symptomen, oorzaken & tipsPijn tussen de schouderbladen komt vrij vaak voor bij mensen die veel autorijden of langdurig aan de computer werken. Ee…
Last van een stijve nek? Oorzaken, behandeling & tipsLast van een stijve nek? Oorzaken, behandeling & tipsWie al eens last heeft gehad van een stijve nek, weet dat je hoofd dan erg zwaar kan aanvoelen. Het draaien van de nek w…
Zelfmassage met een stuiterbal!Zelfmassage met een stuiterbal!Het is eenvoudig, goedkoop en zeer doeltreffend; zelfmassage met een stuiterbal! Veel mensen lijden aan pijnklachten in…

Foamroller - De remedie bij triggerpoints en spierpijnFoamroller - De remedie bij triggerpoints en spierpijnPijnlijke spieren na het sporten of stijve spieren na een week lang achter het bureau te hebben gezeten voor je werk: vo…
Kinesiotape - verlichten en verhelpen van pijn en blessuresKinesiotape - verlichten en verhelpen van pijn en blessuresIedereen heeft weleens last van zijn of haar lichaam. De een heeft vaak last van overbelaste en pijnlijke schouders, de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Typographyimages, Pixabay
  • https://stressplein.eu/spierspanning-door-stress/
  • https://www.homehealthproducts.nl/klachtenbeeld/spierklachten/spierspanning
Mo-nique (4 artikelen)
Laatste update: 04-07-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.