Massageapparaten: welke soorten massagekussens zijn er?

Massageapparaten: welke soorten massagekussens zijn er? Als je graag een massageapparaat wilt kopen omdat je last hebt van je nek, rug, schouders of een ander lichaamsdeel, is het natuurlijk van belang om te weten welke massageapparaten er op de markt te verkrijgen zijn. Van alle massageapparaten worden massagekussens tegenwoordig het meest gebruikt. Er zijn zoveel verschillende soorten massagekussens te koop met een diversiteit aan functionaliteiten, dat het daardoor lastig is om door de bomen het bos nog te kunnen zien. Hierdoor is het belangrijk om te weten welke verschillen er tussen de massagekussens zijn en daarnaast is het belangrijk om te weten wat precies van belang is voor jouw doeleinde. Des te beter jij een keuze kan maken en des te sneller jij kan gaan genieten van het perfecte massagekussen!

Welke soorten massagetechnieken worden toegepast in de massagekussens

Er zijn vier verschillende soorten massagetechnieken die gebruikt worden. Deze technieken zijn: de klopmassage, de rolmassage, de shiatsu-massage en de vibratiemassage. Iedereen heeft een andere voorkeur en vindt iets anders fijn.

Klopmassage

Bij deze massagetechniek wordt het kloppen van vingertoppen of handen geïmiteerd. Vaak wordt deze massage als vrij intensief ervaren. Het is een eenvoudige massagetechniek, maar desalniettemin blijkt hij erg doeltreffend te zijn. Stijfheid in de spieren wordt verminderd en de bloedcirculatie wordt verbeterd. De intensiteit is gemakkelijk zelf in te stellen. Soms kan de intensiteit ingesteld worden op het apparaat zelf. Wanneer dit niet mogelijk is kan men de intensiteit verhogen door zelf met het lichaam druk uit te oefenen op het apparaat.

Rolmassage

Over het algemeen wordt deze massagetechniek het meest gebruikt. Het is een oppervlakkige massagevorm en kan worden toegepast bij veel verschillende zones van het lichaam. Deze massagetechniek stimuleert de bloedsomloop en het weefsel, wat de huid strakker en gladder maakt. De massagetechniek kan ook worden gebruikt als men last heeft van verkrampingen of van een slechte doorbloeding. De massagetechniek is naast een effectieve behandeling voor de spieren ook erg rustgevend en ontspannend. Daardoor kan deze massagetechniek goed gebruikt kan worden in tijden van stress.

Shiatsu-massage

Ondanks dat deze massagetechniek als vrij intens wordt ervaren, is het toch een erg populaire massagevorm. Bij deze massagetechniek wordt door de masseurs gebruik gemaakt van de vingers, handpalmen en duimen. Hiermee kan men druk uitoefenen en tegelijkertijd draaiende of rollende bewegingen maken voor het beste resultaat. Bij massagekussens die deze techniek imiteren wordt gebruik gemaakt van meerdere massageknoppen die drukken en ronddraaien. Deze massagetechniek dringt door tot de diepere lagen van het weefsel en de spieren, waardoor deze techniek erg efficiënt is voor het behandelen van nek- en rugklachten. Daarnaast is het een goede behandelmethode voor bijvoorbeeld een burn-out of angststoornis. Door de massage kan stress namelijk verminderd worden, waardoor men ontspanning en rust vindt. Dit kan een positief effect hebben op de klachten.

Vibratiemassage

Bij deze massagetechniek wordt er gebruikt gemaakt van vibraties. Door de trillingen wordt vooral de bovenste laag van het weefsel en de spieren behandeld. Ondanks dat deze massagetechniek erg eenvoudig is, blijkt het toch een erg doeltreffende massagetechniek. Men komt heerlijk tot rust en raakt ontspannen. Daarnaast worden ook de stijfheid van de spieren verminderd en wordt de bloedcirculatie gestimuleerd.

Voor welke zones zijn er massageapparaten?

Voor elk deel van het lichaam is een speciaal massagekussen te vinden. Het is dus van belang dat je weet voor welk lichaamsdeel of welke lichaamsdelen jij een kussen wilt kopen. Overigens zijn de massagekussens ook op andere manieren te gebruiken, zodat ze op meerdere zones gebruikt kunnen worden dan alleen degene waar hij voor bedoeld zou zijn. Stel: je hebt voornamelijk last van je nek en schouders, maar ook van je kuiten. Dan zou een massagekussen voor nek en schouders de beste keuze zijn en kan je alsnog af en toe de kuiten onder handen nemen. Hiervoor heb je dus geen twee verschillende massageapparaten voor nodig. Kies dus voor het massagekussen waarbij de keuze gebaseerd is op de prioriteitzone. Overige zones zijn daar vaak ook mee te behandelen.

Massagekussen - Rug

Bij de meeste mensen is de rug het kwetsbaarste deel van het lichaam. Deze is vaak vermoeid, pijnlijk of stijf. Veel mensen zitten de hele dag achter een bureau, waardoor men een verkeerde houding aanneemt, de spieren erg stijf kunnen worden en de rug vast kan komen te zitten. Andere mensen hebben juist staand of lopend werk en moeten veel tillen, waardoor de rug pijnlijk en overbelast wordt. Een massagekussen speciaal voor de rug kan in veel van deze gevallen uitkomst bieden. Vaak is dit een kussen dat in de bank gelegd kan worden, zodat de gehele rug of alleen de onder- of bovenrug gemasseerd wordt.

Massagekussen - Rug, nek en zitvlak

Bij deze soort massagekussens worden meerdere zones onder handen genomen. Vaak is bij deze massagekussens zelf in te stellen welke zone aangepakt gaat worden. Ook zijn er bij deze massagekussens vaak mogelijkheden tot het instellen van programma’s, technieken en de intensiteit.

Massagekussen - Nek

Door stress uit het dagelijks leven komt er vaak erg veel spanning op de nek en schouders te staan, met als gevolg dat deze erg pijnlijk worden of zelfs vast komen te zitten. Dit kan weer leiden tot hoofdpijn, concentratieproblemen en vermoeidheid. Bij een massagekussen voor de nek wordt de spanning in de spieren van de schouders en de nek verminderd. Het geheel zal daardoor meer ontspannen worden, waardoor de klachten af zullen nemen. Deze massagekussens zijn gemakkelijk in gebruik en handig om mee te nemen.

Massagekussen - Benen en armen

Voor armen en benen zijn er speciale compacte massagekussens ontworpen die overal en altijd gebruikt kunnen worden. Ondanks dat deze massagekussens voornamelijk voor voeten, benen en armen worden gebruikt, kunnen ze ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld de onderrug of bovenrug. Desalniettemin zijn de speciaal ontworpen massagekussens voor specifieke zones meer gericht op een diepere werking en leveren daardoor ook betere resultaten dan de compacte massagekussens voor benen en armen.

Wat zijn overige functies van het massageapparaat?

Veel massageapparaten hebben bepaalde functies. Het is dan ook belangrijk om te weten welke functies er zijn en wat jouw voorkeur heeft.

Infraroodfunctie

Bij de meeste massageapparaten is er een infraroodfunctie ingebouwd. Deze zorgt ervoor dat er ook warmte wordt toegevoegd aan de massage. De infraroodfunctie zorgt ervoor dat de werking van het massageapparaat nog dieper inwerkt op het onderliggend weefsel en de spieren, waardoor dit de effectiviteit vergroot. Vaak kun je deze functie aan- en uitzetten. Je kan daarmee gemakkelijk bepalen of je hier gebruik van wilt maken of niet.

Programma’s

Sommige massageapparaten geven je de mogelijkheid om te kiezen tussen programma’s. Er is dan een afwisseling in de verschillende zones, verschillende technieken en soms ook in de intensiteit. De tijdsduur is bij programma’s vaak al vooraf ingesteld.

Zones

Bij uitgebreide massageapparaten is er vaak de mogelijkheid om zelf in te stellen welke zone aangepakt moet worden. Hierbij kan je dan vaak ook de tijdsduur, intensiteit en volgorde van de massage aangeven. Je stelt dus eigenlijk zelf je programma samen.

Intensiteit

De intensiteit heeft een grote invloed op de effectiviteit van de massage. Bij sommige massageapparaten is het in te stellen hoe hard het massagekussen inwerkt op de spieren. Zit deze functie er niet op? Dan kun je de intensiteit ook zelf bepalen door met je lichaam meer druk uit te oefenen op het apparaat. Let er wel op dat de massage nooit veel pijn mag veroorzaken. Het is dan beter om wat vaker te masseren op een lagere intensiteit.

Aanpasbare breedte en hoogte

Bij sommige massagekussens kan de breedte en hoogte zelf ingesteld worden door de gebruiker. Hiermee kan je zelf bepalen waar de massageknoppen horen te komen, zodat het maximale resultaat bereikt kan worden. Desalniettemin is dit geen vereiste. Vaak is het mogelijk om met een simpel massagekussens de plekken zelf te zoeken, zodat de pijnlijke delen in de desbetreffende zone aangepakt kunnen worden.

Wanneer wordt het afgeraden om een massagekussen te gebruiken?

In sommige gevallen is het niet verstandig om een massagekussen te gebruiken en kan er beter eerst een arts om advies gevraagd worden om zeker te zijn dat dit geen gevaren oplevert. Deze gevallen zijn:
  • Tijdens de zwangerschap
  • Bij chronische aandoeningen en symptomen; deze kunnen verslechteren
  • Bij een pacemaker, kunstmatige gewrichten of elektronische implantaten
  • Bij het hebben van open wonden, kneuzingen, gescheurde huid
  • Bij verstoringen aan de bloedsomloop, diabetes, trombose, spataders, aderontstekingen

Lees verder

© 2017 - 2024 Mo-nique, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cellulift endermologie - Ervaringen en resultatenCellulift van Elysée Electro is een massageapparaat dat cellulitis helpt te verminderen en te verwijderen. De activiteit…
Massages - ontspanning en verfrissingEen massage geeft de gelegenheid om even volledig te ontspannen. Zowel fysiek als psychisch gezien heeft een massage vaa…
Shiatsu massage stoelkussen: een weldaad voor uw lichaam!Shiatsu massage in combinatie met warmte kan een weldaad zijn na een vermoeiende dag. Daar hoeft u nu de deur niet meer…
Facelift massageFacelift massageGespannen gezichtsspieren verminderen de bloeddoorstroming naar de huid waardoor huidverslapping en rimpels in de hand g…

Minder muggenbeten: zo lukt het!Minder muggenbeten: zo lukt het!Hoe mooi de zomer ook is, hij heeft ook zijn nadelen. Want samen met die zomer komen er ook de muggen. Al een relatief w…
Foamroller - De remedie bij triggerpoints en spierpijnFoamroller - De remedie bij triggerpoints en spierpijnPijnlijke spieren na het sporten of stijve spieren na een week lang achter het bureau te hebben gezeten voor je werk: vo…
Bronnen en referenties
  • https://www.massagekussenstore.nl/advies/massagekussens.html
Mo-nique (4 artikelen)
Laatste update: 09-07-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.