Zelfmassage met een stuiterbal!

Zelfmassage met een stuiterbal! Het is eenvoudig, goedkoop en zeer doeltreffend; zelfmassage met een stuiterbal! Veel mensen lijden aan pijnklachten in de rug en schouders door veel computergebruik of zware bezigheden. Regelmatige gang naar een masseur of fysiotherapeut geeft de nodige verlichting, maar beter is om ook tussentijds zelf te masseren. Dit vergroot de kans op herstel en versnelt het herstel enorm!

Eenvoudig

Wellicht denk u nu: maar mijn fysiotherapeut of masseur heeft hiervoor gestudeerd en weet veel beter wat er moet gebeuren en hoe het aangepakt moet worden. Uiteraard is dit waar en het is dan ook aan te raden om bij ernstige klachten te overleggen met uw fysiotherapeut of masseur hoe u het beste te werk kunt gaan.

De andere kant is dat zelfmassage heel eenvoudig is. De kans dat u iets verkeerd zult doen is erg klein als u zich aan een aantal kleine regeltjes houdt. U voelt zelf erg goed hoe, waar en hoe hard u het beste kunt masseren. U heeft zelf in de hand hoe vaak u masseert en hoe stevig de massage is. Bovendien zult u snel merken dat de pijnklachten verminderen. Bij niet chronische klachten als spierpijn of spanning na een bepaalde activiteit zal de pijn met enkele dagen verdwenen zijn. Bij chronische klachten zult u langer vol moeten houden. Meestal is daarbij na 6 weken de pijn aanzienlijk verminderd.

Welk soort bal

De meest geschikt stuiterbal is een rubberen stuiterbal of een stuiterbal gevuld met water maar wel met een rubberen buitenzijde. Rubber is stroef genoeg om niet weg te glijden op de muur of uw kleding. De bal moet stevig zijn en moet maar een heel klein beetje ingedrukt kunnen worden. Een zachte bal heeft geen diepe inwerking. Dit voelt misschien prettiger, maar het zal niet het doel bewerken dat u voor ogen heeft. Een tennisbal wordt ook vaak gebruikt. Het nadeel hiervan is dat deze sneller wegglijdt door de haartjes die erop zitten. Bovendien is een gebruikte tennisbal vaak te zacht om diep genoeg in te werken.

Maat

De bal dient een doorsnee van 5 à 5,5 centimeter te hebben. Dit is een mooie maat om diep in te werken en toch voor ontspanning in de hele rug en schouders te kunnen zorgen. Een kleinere bal zorgt voor een diepere inwerking die te pijnlijk kan zijn en waar u lastig het hele gebied van schouder of rug mee kunt bereiken. Met een kleine bal zult u niet de mate van ontspanning voelen die u kunt bereiken met een grotere bal. Van een te grote bal is de inwerking niet diep genoeg.

Wanneer zelf masseren?

De stuiterbal massage kan gedaan worden bij spierpijn, vaste spieren of overbelasting van elke spiergroep die met de stuiterbal te bereiken is. Te denken valt aan de schouders, rug, bovenarmen, bovenbenen, heupen, billen etc.

Wanneer niet masseren?

Bij een aantal aandoeningen mag u niet zelf masseren of kunt u bepaalde plaatsen niet masseren. Dat is bij:
 • Wondjes
 • Blauwe plekken
 • Kneuzingen
 • Botbreuken
 • Hernia
 • Tumoren
 • Hart- en vaatziekten: door de massage kunnen bloedklontjes losraken die voor problemen kunnen zorgen
 • Koorts of griep
Overleg bij twijfel altijd met uw arts, fysiotherapeut of masseur.

Hoe gaat het in zijn werk?

 1. U neemt de stuiterbal en legt deze achter u schouder of rug tegen de muur. Zoek de plaats van de pijn op en leg de bal ietsje boven de pijnlijke plek.
 2. Vervolgens leunt u tegen de bal en rolt de bal heel langzaam over de pijnlijke plek. U rolt de ene kant op met veel druk en de andere kant op met weinig druk. Voor de rug en schouders zult u meestal naar beneden veel druk geven, waarna u de bal met weinig druk weer omhoog rolt. Zo melkt u als het ware de afvalstoffen uit de pijnlijke spieren en de doorbloeding wordt gestimuleerd.
 3. Doe dit 10 keer per pijnlijke plek.
 4. U kunt zelf de mate van druk bepalen duur meer of minder schuin tegen de muur te leunen. Wilt u extra diepe inwerken dan kunt u extra kracht zetten met uw benen. Hoe langzamer u rolt, hoe dieper de inwerking.
 5. Aan te raden is om in het begin zeker 3 keer op een dag te masseren. Hoe vaker u dit kunt doen, hoe sneller u resultaat heeft. Heeft u weinig tijd behandel dan de meest pijnlijke plekken.

Aandachtspunten

 • Ga nooit over uw pijngrens! Bij pijn zal een spier aanspannen terwijl u juist ontspanning wilt bereiken. Is een bepaalde plek te pijnlijk dan kunt u beter nog even wachten met deze plaats te masseren. Maakt u eerst andere plaatsen los. Zodra hier de pijn minder is, zal de erg pijnlijke plek ook beter te behandelen zijn. Begin op deze pijnlijke plaatsen met zeer lichte druk.
 • Ga nooit met de bal over nek- of rugwervels!
 • Voor lastige plaatsen zoals aan de bovenzijde van uw schouders kunt u iets indraaien om daar toch te kunnen masseren.
 • Een andere mogelijkheid om deze massage te doen is op de grond in plaats van tegen de muur. U ligt dan bovenop de bal en legt de bal op de pijnlijke plek. Het nadeel hiervan is dat u de druk veel minder goed kunt doseren. Rollen is veel lastiger en u kunt voornamelijk druk op één punt geven. U zult hierdoor veel minder effect hebben. Het is daarom aan te bevelen om de bal tegen de muur te leggen en niet op de grond.

Lees verder

© 2012 - 2024 Bubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfmassage voor meer energieZelfmassage voor meer energieMassage is voor ons lichaam heel ontspannend en lichamelijke ontspanning is in ons jachtige bestaan zo belangrijk. Je ho…
Het masseren van je paardHet masseren van je paardIn dit artikel zal ik uitleggen hoe je je paard een simpele massage moet geven. Een massage is zeer ontspannend voor paa…
Alles wat je moet weten over spierpijnHet is gezond om regelmatig te gaan sporten. Zo blijven we fit en op gewicht. Of kunnen we zelfs de nodige kilo’s afvall…
Hoe kun je spierpijn voorkomen en behandelen?Spierpijn kan allerlei oorzaken hebben. Je kunt spierpijn krijgen door een spier te overbelastten of te blesseren. Ook n…

Alles over poepen!Victoria Beckham doet het, Madonna doet het, Chantal Janzen doet het en zelfs Máxima gaat ervoor zitten. Poepen bedoelen…
Grootste doodsoorzaak bij mannen en vrouwenGrootste doodsoorzaak bij mannen en vrouwenDe levensverwachting stijgt steeds meer. Toch groeit ook de doodsoorzaak nummer 1 steeds meer. Hart-en vaatziekten en ka…
Bubo (94 artikelen)
Laatste update: 28-09-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.