Alles over poepen!

Victoria Beckham doet het, Madonna doet het, Chantal Janzen doet het en zelfs Máxima gaat ervoor zitten. Poepen bedoelen we. Maar erover praten? Hè jekkes, nee! Het onderwerp blijft met name onder de vrouwen een groot taboe. Er gaat meestal een hele tijd overheen voor we bij een nieuwe lover voor een grote boodschap naar het toilet durven. Eigenlijk is poepen toch heel normaal, in dit artikel lees je er alles over.

De functie van je darmen

Meer dan de helft van alle Nederlanders zegt 'te kampen met darmperikelen'. Opmerkelijk is dat vrouwen er vaker last van hebben dan mannen (62% tegenover 41%). De functie van de darmen is heel simpel: het verteren van voedsel en het opnemen van voedingsstoffen. Gebeurd dat allemaal volgens het boekje, dan is het leven mooi. Je huid straalt, je buik is redelijk plat en je voelt je opgelucht. Functioneert het allemaal wat minder, dam kun je last krijgen van vermoeidheid, puistjes, uitslagen een opgeblazen gevoel. En je bent ook nog eens vatbaarder voor allerlei ziektes en kwaaltjes. Sterker nog, in de darmen begint het vaak allemaal. Zaak dus om ze gezond te houden. In een gezond en goed werkend lichaam gaat het ongeveer zo: je eet wat, via je slokdarm komt dat in je maag terecht en van je maag in je darmstelsel. Goede voedingsstoffen, vitamines en mineralen worden vanuit daar opgenomen in het bloed en omgezet in energie. De rest verdwijnt in de pot. Bij de een gebeurd dit binnen een paar uur, bij de ander kan dat dagen duren. Er zijn een aantal zaken dat de boel bevorderd of juist ophoud. De belangrijkste:

Voeding

De darmen maken voortdurend een knijpende beweging, ook wel peristaltiek genoemd. Die knijpende beweging zorgt ervoor dat onbruikbare delen van je voeding het lichaam uit word geperst. Daar hebben de darmen wel wat hulp bij nodig, in de vorm van vezels (bijvoorbeeld groente en fruit). Ben je van de makkelijke afhaal en magnetronmaaltijden? Grote kans dat er in het kleine kamertje weinig gebeurd. Neem een voorbeeld aan vegetariërs. Van hen word gezegd dat ze dankzij hun vezelrijke dieet wel drie keer per dag poepen!

Hormonen

Onder invloed van hormonen kunnen de darmen wat trager werken. Verstopping vlak voor de menstruatie of tijdens de zwangerschap komt daardoor heel vaak voor. Meestal komt alles na het hormoongeweld vanzelf weer op gang.

Stress

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat er een sterk verband is tussen het functioneren van de hersenen en het functioneren van het verteringsstelsel. Er wordt tussen die twee via het zenuwstelsel druk heen en weer gecommuniceerd. Ga maar na: stress, spanning, zenuwen, maar ook positieve gevoelens zoals verliefdheid zijn vaak voelbaar in je buik. De darmen reageren hier op door de boel vast te houden (verstopping), of door alles meteen los te laten (diarree). Bij een langdurige verstopping willen artsen dan ook wel eens natuurlijke antidepressiva voorschrijven als verandering van het dieet niet helpt. Dit zou de peristaltiek (die onder andere word aangedreven door het gelukshormoon endorfine) kunnen bevorderen.

Allergie en intolerantie

Glutenallergie en lactose intolerantie komen steeds vaker voor. Ze zorgen vaak voor een opgezwollen buik en een stoelgang die niet al te soepel verloopt. Als je daar last van hebt, is het dus verstandig om even te laten checken of er bepaalde voedingsstoffen zijn die jouw lichaam niet zo goed vertraagt.

Wat kun je zelf doen voor een makkelijke stoelgang?

  • In de darmen bevinden zich goede en slechte bacteriën. Goede bacteriën zorgen ervoor dat slechte, schadelijke bacteriën niet de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen en zorgen voor een goede weerstand. Er zijn verschillende soorten goede bacteriën en er word negatiefs veel onderzoek gedaan naar de juiste combinatie voor een optimale gezondheid. Tot die tijd kunnen de welbekende yoghurtdrankjes, poeders en pillen helpen.
  • Vanuit de wetenschap is nogsteeds niet bewezen dat reinigingskuren iets opleveren. Sterker nog, de medische wetenschap moet er vaak niks van weten. Vaak bied zo'n reinigingskuur maar even verlichting.
  • Het is een open deur, maar door te bewegen zet je de boel van binnen ook in beweging. Geen liefhebber van sport? Yoga kent speciale houdingen die verlichting kunnen bieden bij obstipatie. Er zijn verschillende vormen van yoga. Ga dus lekker testen en kies een vorm die bij je past.

Hoe vaak is normaal?
Wat normaal is, is per persoon verschillend. Doet naar de wc gaan geen pijn, hoef je niet heel hard te persen en komt het er redelijk vloeiend uit, dan is er geen reden tot zorg. Zelfs als je maar om de drie dagen gaat.

Goede manieren voor een goede stoelgang kun je het beste laten varen. Probeer dus niet om mooi of deftig te gaan zitten, maar:
  • doe als een trucker: benen wijd, iets naar voren gebogen met de ellebogen rustend op de knieën
  • geduld is een schone zaak, soms duurt het gewoon even. Probeer persen te vermijden, daar krijg je alleen maar aambeien van.
  • Soms helpt het om tijdens de zit een ballon op te blazen. Dit zorgt ervoor dat je je concentratie even verlegt. En dat je buikspieren gebruikt om lichte druk uit te oefenen in plaats van je achterkant.
© 2012 - 2024 Melaniewalker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe verbeter ik mijn stoelgang?Hoe verbeter ik mijn stoelgang?Mensen die lijden aan obstipatie hebben te maken met darmproblemen. Obstipatie komt veel voor. Ongeveer 1 op de 3 mensen…
Pijn aan de darmen: oorzaken en symptomen pijnlijke darmenPijn aan de darmen: oorzaken en symptomen pijnlijke darmenPijn aan de darmen is een vervelende klacht. Pijn aan de darmen kan zich uiten in krampende, zeurende of stekende pijn e…
Spijsvertering- & stoelgangproblemen - Natuurlijke middelenSpijsvertering- & stoelgangproblemen - Natuurlijke middelenProblemen met de spijsvertering of stoelgang (maag- en darmklachten) kunnen heel vervelend zijn. Diverse klachten kunnen…
Behandeling van winderigheid/flatulentieJe bent in gezelschap en voelt een wind opkomen. Je geneert je, want het is alweer de zoveelste keer. Wat kun je tegen w…

Zelfmassage hulpmiddelenZelfmassage hulpmiddelenMet zelfmassage kunt u zelf spierklachten helpen verminderen. Wanneer de klachten niet te ernstig zijn, kunt u ze op dez…
Zelfmassage met een stuiterbal!Zelfmassage met een stuiterbal!Het is eenvoudig, goedkoop en zeer doeltreffend; zelfmassage met een stuiterbal! Veel mensen lijden aan pijnklachten in…
Melaniewalker (43 artikelen)
Gepubliceerd: 27-09-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.