Zelfmassage hulpmiddelen

Zelfmassage hulpmiddelen Met zelfmassage kunt u zelf spierklachten helpen verminderen. Wanneer de klachten niet te ernstig zijn, kunt u ze op deze wijze zelf oplossen. Bij ernstigere klachten kunt u tussen behandelingen door zelf masseren zodat de klachten sneller zullen verdwijnen. Een effectieve methode is de zogenoemde triggerpoint massage. Hiervoor zijn veel hulpmiddelen op de markt. Wanneer u deze gebruikt zal u dit veel behandelingen schelen wat u aanzienlijk scheelt in uw portemonnee. Welke hulpmiddelen zijn er zoal en hoe effectief zijn ze?

Wat is triggerpoint massage?

Triggerpoints zijn gevoelige punten in uw spieren. Deze punten voelen aan als harde knobbeltjes. De knobbeltjes ontstaan door opgehoopte afvalstoffen in de spieren. Triggerpoint zorgen er vaak voor dat pijn uitstraalt naar andere delen in het lichaam.

Door stevige druk op de knobbeltjes uit te oefenen en deze daarna weer los te laten, kan er zuurstofrijk bloed naar de spieren stromen. Hierdoor worden afvalstoffen afgevoerd en zullen de knoopjes steeds kleiner worden.

Met uw eigen handen is het moeilijk en vermoeiend om lang druk op meerdere punten uit te oefenen. De hulpmiddelen zijn bedoeld om zelf effectief triggerpoints te behandelen. Met een hulpmiddel kunt u de massage langer volhouden en u kunt veel dieper inwerken. De meeste hulpmiddelen werken prima door uw kleding heen, maar kunnen ook gebruikt worden op de huid met massageolie.

Een bal in een sok

Het meest goedkoop en eenvoudig is simpelweg één of twee ballen in een sok. Door de sok kunt u de bal makkelijk op de juiste plaats achter bijvoorbeeld uw rug leggen en daar druk uitoefenen. Een sok met twee ballen is geschikt voor uw nek of rug. U kunt hier tennisballen voor gebruiken of grote stuiterballen. Stuiterballen hebben een iets diepere inwerking.

Verder zijn de mogelijkheden van een bal beperkt. Er kan maar op één manier druk mee worden gegeven. Deze druk is niet zo heel erg diep. Een voordeel van een bal is dat deze ook te gebruiken is op hardere delen van uw lichaam, bijvoorbeeld op de rand van uw schouderblad. Hardere hulpmiddelen zijn hiervoor niet prettig.

Ook zijn er speciale massageballen te koop. Deze werken niet beter dan een gewone stuiterbal, maar zijn wel duurder.

Lees hier meer info over stuiterbalmassage.

De knobbel

Druk uitoefenen op triggerpoints met uw hand kost veel kracht en is erg vermoeiend. Bovendien kunt u vaak niet genoeg druk uitoefenen. De knobbel lost dit probleem op.

De knobbel bestaat uit een ronde onderzijde met een knobbel er bovenop. U kunt de ronding of de knobbel gebruiken om druk uit te oefenen. De knobbel geeft een diepere druk dan de ronding. Het is een handzaam hulpmiddel om op alle triggerpoints waar u met uw hand bij kunt druk te geven. Voor uw rug kunt u de knobbel tegen de muur plaatsen en er tegen aan leunen. De knobbel stelt u in staat om langer en dieper te masseren dan met uw hand.

Vierpoot

De vierpoot heeft twee dikke en twee dunnere knobbels. De dikke knobbels geven een gelijkmatige druk. De dunnen knobbels hebben een diepere inwerking. U kunt de knobbel tegen de muur plaatsen of met de hand gebruiken. U kunt met één knobbel druk geven of met twee knobbels tegelijk bijvoorbeeld naast uw ruggengraat. Qua inwerking is de vierpoot verglijkbaar met de knobbel

Triggerpoint Quadballer

De Quadballer is een brede rol in een convexe vorm met schijven aan het uiteinde. Het is een verbeterde uitvoering van de foamroller.
Hiermee kunnen met name de been- en bilspieren goed behandeld worden, maar ook behandeling van de rug is mogelijk. Ook is een kleinere rol verkrijgbaar, de Footballer, die prettig werkt voor de onderbenen.

De toepassingsmogelijkheden zijn beperkter dan met de andere hulpmiddelen. De inwerking is niet zo diep maar het bewerkte oppervlak is wel groter. Bovendien is de quadballer niet goedkoop in aanschaf. Een voordeel van de quadballer is dat er makkelijker een totaal ontspannen gevoel te bereiken is dan met de andere hulpmiddelen. Dat komt omdat er mee gerold kan worden en niet enkel druk op één punt uitgeoefend hoeft te worden. De goedkope grote stuiterbal heeft dit effect echter ook!

De Theracane & de Bodybackbuddy

De Theracane en de Bodybackbuddy zijn vergelijkbare instrumenten en bieden van alle hulpmiddelen verreweg de meeste mogelijkheden. De prijs is hier naar. Ze zijn op de Quadballer na het duurst van allemaal. De doeltreffendheid en effectiviteit maakt dit echter ruimschoots goed.

De Bodybackbuddy is van kunststof en heeft een starre S-vorm. Door deze vorm kunt u een hefboomwerking gebruiken waardoor u met weinig kracht erg diepe druk kunt uitoefenen. Er zitten ronde knobbels aan de S-vorm waarmee u op alle gewenste triggerpoints druk kunt geven. Enkele knobbels zijn wat puntiger vormgegeven waardoor u extra diepe druk kunt uitoefenen indien gewenst. Door de vele toepassingsmogelijkheden zult u in het begin even handig moeten worden met de Bodybackbuddy. Soms kan er wel eens een knobbel in de weg zitten. Na gewenning is dit meestal geen enkel probleem meer. Met de Bodybackbuddy houdt u massage erg lang vol en kunt u diepere druk geven dan met alle andere hulpmiddelen.
Ook is er een Mini Bodybackbuddy verkrijgbaar die erg makkelijk mee te nemen is. Deze bestaat uit één bocht met een recht uiteinde en één knobbel aan het eind van de bocht. De toepassingsmogelijkheden hiervan zijn beperkt.

De Theracane mist in vergelijking met de Bodybackbuddy één bocht. Hij is hierdoor wat handzamer en lichter. Hij heeft echter ook minder knobbels waardoor de toepassingsmogelijkheden beperkter zijn. De Theracane is van metaal en iets minder star dan de Bodybackbuddy. De knobbels zijn iets dikker. Hierdoor is de inwerking van de Theracane iets milder dan van de Bodybackbuddy, maar altijd nog dieper dan van de knobbel of vierpoot.

Keuze

In de praktijk blijkt dat verschillende hulpmiddelen elkaar goed aan kunnen vullen. Met de Theracane of de Bodybackbuddy kunt u erg makkelijk diepe druk uitoefenen. Het is erg prettig om hierna te masseren met een stuiterbal zodat u spieren weer optimaal ontspannen. Met de stuiterbal kunt u op harde delen van u lichaam prettig masseren, wat met de Knobbel of Bodybackbuddy weer niet zo prettig is. Door een combinatie van hulpmiddelen te gebruiken, kunt u uzelf een zeer volledige massage geven zonder al te veel inspanning!

Lees verder

© 2012 - 2024 Bubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfmassage voor meer energieZelfmassage voor meer energieMassage is voor ons lichaam heel ontspannend en lichamelijke ontspanning is in ons jachtige bestaan zo belangrijk. Je ho…
Pijnklachten zelf oplossen met Triggerpoint MassageHeeft u last van rsi, frozen shoulder, tennisarm, golfersarm, muisarm, pijn in knie of voet, nek en schouderklachten, la…
Medische hulpmiddelen die aftrekbaar zijn van de belastingMedische hulpmiddelen die aftrekbaar zijn van de belastingMaak je gebruik van een of meerdere medische hulpmiddelen dan zijn deze mogelijk aftrekbaar van de belasting. Om van dit…
Wat zijn hulpmiddelen en wie betaalt ze mij?Wat zijn hulpmiddelen en wie betaalt ze mij?Verstrekking en vergoeding van hulpmiddelen is door het in werking treden van de nieuwe WMO per 1 januari 2015 ingrijpen…

Choking game of stikspel: high worden van verstikkingChoking game of stikspel: high worden van verstikkingHet is in Amerika een hype en komt ook in Nederland steeds vaker voor, het stikspel of choking game: een spel waarbij jo…
Alles over poepen!Victoria Beckham doet het, Madonna doet het, Chantal Janzen doet het en zelfs Máxima gaat ervoor zitten. Poepen bedoelen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mama041, Pixabay
  • http://www.pauldevlugt.nl
  • http://www.triggershop.nl
Bubo (94 artikelen)
Gepubliceerd: 28-09-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.