Psychoanalyse, therapie met Freud als grondlegger
Sigmund Freud is de grondlegger van de psychoanalyse. Psychoanalyse is bedoeld om inzicht te krijgen in de oorzaak van psychische symptomen. Het uitgangspunt hierbij is dat er gekeken wordt naar het gedrag en het gevoel dat onbewust verloopt en dat bij psychische klachten onbewust een rol kan spelen. Behandeling kost veel tijd en geld. Je gaat namelijk meerder keren per week naar een psychoanalyticus en dat jaren lang. Doel is om bewust te worden van de onbewuste processen.
Een van de uitgangspunten van de
psychoanalyse is dat elk mens uniek is en dat elk mens onbewust zijn gedachten en gedrag beïnvloedt. Deze onbewuste processen worden grotendeels gevormd door gebeurtenissen die plaats hebben gevonden in je jeugd. Het verleden beïnvloedt zo je denken, voelen en handelen in het heden.
Bewustzijn
Volgens
Freud vinden de psychische processen plaats op drie bewustzijnsniveaus:
- het bewuste niveau (het niveau waar je je bewust bent van je gedachten en gevoelens)
- het voorbewuste niveau (het niveau waar zaken zijn die je tijdelijk vergeten bent)
- het onbewuste niveau (het niveau waar je je onbewust van bent)
Psychoanalyse
De psychoanalyse behandeling is erop gericht om meer inzicht te krijgen in het onbewuste niveau, zodat je je gevoelens en gedrag beter kan beïnvloeden. Een behandeling kost veel tijd, energie en geld. Je zult geduld moeten hebben, omdat een oplossing niet binnen een paar sessies aangedragen wordt.
Het is een langdurig proces van veelal jaren, waarbij je meerdere keren per week met een psychoanalyticus praat. Dit kan als individuele therapie of in groepsvorm plaatsvinden.
Klachten
Aangezien dit een intensieve therapie is, wordt hier vaak alleen gebruik van gemaakt als je klachten ernstig zijn: zoals een gebrek aan plezier in het leven. Maar ook als je steeds te maken krijgt met mislukkingen in je leven die niet veroorzaakt worden door toeval, maar door je eigen onbewuste zelfdestructieve gedrag.
Behandelaar
Aangezien je een ‘relatie’ opbouwt met de behandelaar is het heel belangrijk dat je iemand zoekt waarmee het klikt. Als je je niet veilig voelt of niet serieus genomen voelt, heeft behandeling geen zin.
Tijdens de behandeling vraagt de behandelaar om alles te zeggen wat in je opkomt. Zo zul je je uiteindelijk overgeven aan gedachten en gevoelens die je in het normale leven niet snel tegen iemand zou uiten. Zo kunnen zaken uit het onbewuste naar boven komen.
Psychotherapie
Een minder intense vorm van psychoanalyse is
psychoanalytische psychotherapie. Hierbij heb je een keer per week of per twee weken een afspraak. De behandeling werkt ook anders aangezien de
psycholoog of
psychiater kiest om bepaalde thema’s aan te snijden.