Leven met tinnitus en hyperacusis, nee dank je!
Stoer hoor, zo lekker dicht bij de boxen staan zodat de muziek dwars door je lichaam buldert. En als je naar huis gaat tuten je oren nog tot de volgende ochtend na. En de dag daarna, en de dag daarna tot het nooit meer ophoudt. Gelukkig heb ik geen gehoorschade maar wel een constante piep in mijn oren en teveel geluid ga ik ook liever uit de weg. Maar hoe ga je hier nu mee om? Er wordt voorspelt dat met name de huidige generatie 20-ers en begin 30-ers heel veel gehoorproblemen krijgen.
Tinnitus en hyperacusis zijn 2 ooraandoeningen die met name voorkomen bij mensen met gehoorschade. Maar wat is het nu en wat kun je er tegen doen?
Wat is Tinnitus
De definitie voor Tinnitus is eigenlijk heel simpel: Een constant geluid in je oor wat anderen niet horen. Dit kan zich in diverse geluiden uiten van piepen tot suizen tot het lopen over grind.
Wat is Hyperacusis
Ook hiervan is de definitie heel simpel. Hyper betekent: Over (net als in hyperactief / over-actief). Acusis staat voor de akoestiek van het oor; over-akoestiek. Oftewel veel geluiden zijn te hard en doen pijn aan je oren.
Hoe ontstaat het
Beide aandoeningen kunnen samen aanwezig zijn maar het is ook mogelijk dat er maar 1 van de aandoeningen zich manifesteert. Het is bekend dat oudere mensen er last van krijgen door ouderdomsverschijnselen. Maar steeds meer jongeren hebben het ook al. Bij de één is het erger dan bij de ander maar over het algemeen is het een ingrijpend gebeuren.
Er is niet veel bekend over het ontstaan ervan. Maar het is duidelijk dat harde muziek één van de grootste boosdoeners onder jongeren is. In het slakkenhuis zitten microscopisch kleine haartjes, te vergelijken met een korenveld. Door veel naar harde muziek te luisteren gaan deze haartjes kapot. Net als dat het koren door harde wind geplet wordt zo worden deze haartjes door de trillingen van de muziek geplet. En helaas,
herstel is niet meer mogelijk!!.
Wat is de invloed op je leven
De impact op je leven hangt af van de mate waarin je er last van hebt. Zo hebben sommigen een harde piep en anderen een zachte en zo zijn er ook verschillen in de overgevoeligheid van geluid. Hier vind je een lijstje met de impact die het in jouw leven kan hebben. Weet wel dat de lijst
vele malen langer is dan ik hier opsom. Dit is maar een kleine greep. Gewoon om je bewust te maken dat het ingrijpt op de dagelijkse dingen die voor iedereen zo normaal lijken.
Impact van tinnitus
- In slaap komen is moeilijk door het constante geluid
- Een boek lezen is bijna onmogelijk
- Je concentratie verminderd, door de afleiding naar de piep
- Je wordt gek van het geluid
Impact van hyperacusis
- Boodschappen doen is er niet bij, een winkelwagen maakt veel geluid
- Naar een concert, film of theater wordt een ware strijd
- Verjaardagen zijn ondragelijk
- Elke vorm van muziek is pijnlijk voor je oren
Is ermee om te gaan?
Ja, er is mee om te gaan. Maar het is moeilijk. Elke dagelijkse activiteit moet bewust afgewogen worden. Iedereen gaat er op zijn/haar manier mee om en elke situatie is anders. Het is verstandig om naar de huisarts te gaan en een doorverwijzing te krijgen naar een audiologisch centrum. Zij hebben de middelen in huis om het in je leven in te passen. Maar bedenk wel, jij moet je leven er op aanpassen de aandoening past zich niet aan in jouw leven.
Hoe kun je het voorkomen
Doe gewoon oordoppen in!. Ga niet voor de boxen staan en zet die harde muziek in de auto of thuis ook een paar decibel lager. Dit is niet alleen fijn voor de buren maar ook voor je oren. Zet je ipod of je mp3 speler
zachter. Het hoeft niet zo hard om te kunnen genieten van de muziek.
Het zijn simpele dingen! Dus doe ze gewoon voor het te laat is. Het lijkt misschien niet stoer, maar zo'n piep of een overgevoeligheid voor geluid das helemaal niet stoer!.
Mijn slogan: Muziek moet je kunnen horen, maar bescherm je oren!
Wil je meer, in detail, te weten komen over deze aandoeningen? Dan kun je een kijkje nemen op de site van de NVVS (Nederlandse Vereniging Voor Slechthorenden)
http://www.nvvs.nl/index.php?s_page_id=10 specifiek voor tinnitus.
http://www.nvvs.nl/index.php?s_page_id=11 specifiek voor hyperacusis.