Leven met tinnitus en hyperacusis, nee dank je!

Leven met tinnitus en hyperacusis, nee dank je! Stoer hoor, zo lekker dicht bij de boxen staan zodat de muziek dwars door je lichaam buldert. En als je naar huis gaat tuten je oren nog tot de volgende ochtend na. En de dag daarna, en de dag daarna tot het nooit meer ophoudt. Gelukkig heb ik geen gehoorschade maar wel een constante piep in mijn oren en teveel geluid ga ik ook liever uit de weg. Maar hoe ga je hier nu mee om? Er wordt voorspelt dat met name de huidige generatie 20-ers en begin 30-ers heel veel gehoorproblemen krijgen. Tinnitus en hyperacusis zijn 2 ooraandoeningen die met name voorkomen bij mensen met gehoorschade. Maar wat is het nu en wat kun je er tegen doen?

Wat is Tinnitus

De definitie voor Tinnitus is eigenlijk heel simpel: Een constant geluid in je oor wat anderen niet horen. Dit kan zich in diverse geluiden uiten van piepen tot suizen tot het lopen over grind.

Wat is Hyperacusis

Ook hiervan is de definitie heel simpel. Hyper betekent: Over (net als in hyperactief / over-actief). Acusis staat voor de akoestiek van het oor; over-akoestiek. Oftewel veel geluiden zijn te hard en doen pijn aan je oren.

Hoe ontstaat het

Beide aandoeningen kunnen samen aanwezig zijn maar het is ook mogelijk dat er maar 1 van de aandoeningen zich manifesteert. Het is bekend dat oudere mensen er last van krijgen door ouderdomsverschijnselen. Maar steeds meer jongeren hebben het ook al. Bij de één is het erger dan bij de ander maar over het algemeen is het een ingrijpend gebeuren.

Er is niet veel bekend over het ontstaan ervan. Maar het is duidelijk dat harde muziek één van de grootste boosdoeners onder jongeren is. In het slakkenhuis zitten microscopisch kleine haartjes, te vergelijken met een korenveld. Door veel naar harde muziek te luisteren gaan deze haartjes kapot. Net als dat het koren door harde wind geplet wordt zo worden deze haartjes door de trillingen van de muziek geplet. En helaas, herstel is niet meer mogelijk!!.

Wat is de invloed op je leven

De impact op je leven hangt af van de mate waarin je er last van hebt. Zo hebben sommigen een harde piep en anderen een zachte en zo zijn er ook verschillen in de overgevoeligheid van geluid. Hier vind je een lijstje met de impact die het in jouw leven kan hebben. Weet wel dat de lijst vele malen langer is dan ik hier opsom. Dit is maar een kleine greep. Gewoon om je bewust te maken dat het ingrijpt op de dagelijkse dingen die voor iedereen zo normaal lijken.

Impact van tinnitus
  • In slaap komen is moeilijk door het constante geluid
  • Een boek lezen is bijna onmogelijk
  • Je concentratie verminderd, door de afleiding naar de piep
  • Je wordt gek van het geluid

Impact van hyperacusis
  • Boodschappen doen is er niet bij, een winkelwagen maakt veel geluid
  • Naar een concert, film of theater wordt een ware strijd
  • Verjaardagen zijn ondragelijk
  • Elke vorm van muziek is pijnlijk voor je oren

Is ermee om te gaan?

Ja, er is mee om te gaan. Maar het is moeilijk. Elke dagelijkse activiteit moet bewust afgewogen worden. Iedereen gaat er op zijn/haar manier mee om en elke situatie is anders. Het is verstandig om naar de huisarts te gaan en een doorverwijzing te krijgen naar een audiologisch centrum. Zij hebben de middelen in huis om het in je leven in te passen. Maar bedenk wel, jij moet je leven er op aanpassen de aandoening past zich niet aan in jouw leven.

Hoe kun je het voorkomen

Doe gewoon oordoppen in!. Ga niet voor de boxen staan en zet die harde muziek in de auto of thuis ook een paar decibel lager. Dit is niet alleen fijn voor de buren maar ook voor je oren. Zet je ipod of je mp3 speler zachter. Het hoeft niet zo hard om te kunnen genieten van de muziek.

Het zijn simpele dingen! Dus doe ze gewoon voor het te laat is. Het lijkt misschien niet stoer, maar zo'n piep of een overgevoeligheid voor geluid das helemaal niet stoer!.

Mijn slogan: Muziek moet je kunnen horen, maar bescherm je oren!

Wil je meer, in detail, te weten komen over deze aandoeningen? Dan kun je een kijkje nemen op de site van de NVVS (Nederlandse Vereniging Voor Slechthorenden)

http://www.nvvs.nl/index.php?s_page_id=10 specifiek voor tinnitus.
http://www.nvvs.nl/index.php?s_page_id=11 specifiek voor hyperacusis.
© 2008 - 2024 Booijen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leren leven met tinnitusLeren leven met tinnitusIedereen hoort wel eens een piep in zijn oor. Het kan even aanhouden maar meestal verdwijnt die weer net zo plotseling a…
Hyperacusis: Leven met overgevoeligheid voor geluidHyperacusis: Leven met overgevoeligheid voor geluidWat kan er aan de hand zijn als je fysiek onpasselijk wordt door bijvoorbeeld het kraken van cellofaan? Hyperacusis kan…
Gehoorbescherming: oordoppen tegen gehoorschade en doofheidGehoorbescherming: oordoppen tegen gehoorschade en doofheidHet inmiddels algemeen bekend dat bij veel mensen het gehoor is aangetast door overmatige blootstelling aan te hard gelu…
Wanneer is er sprake van discodoofheid?Wanneer is er sprake van discodoofheid?Discodoofheid na een avondje stappen wordt vaak gezien als een tijdelijke zaak en gelukkig is dat meestal ook zo. Het ge…

Gestalt therapie, ervaren in plaats van pratenGestalt therapie, ervaren in plaats van pratenGestalttherapie is ontstaan na onvrede van Fritz en Laura Perls over psychoanalyse. Fritz was zelf psychiater en vond da…
Psychoanalyse, therapie met Freud als grondleggerPsychoanalyse, therapie met Freud als grondleggerSigmund Freud is de grondlegger van de psychoanalyse. Psychoanalyse is bedoeld om inzicht te krijgen in de oorzaak van p…
Booijen (27 artikelen)
Gepubliceerd: 04-06-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.