Therapie: Familieopstellingen van Hellinger, inzicht krijgen

Therapie: Familieopstellingen van Hellinger, inzicht krijgen Als je met jezelf in de knoop zit of gewoon beter wilt begrijpen waarom je bent zoals je bent, kan je in therapie gaan. Een familieopstellingen kan een sessie zijn tijdens een langere periode dat je in therapie bent, maar je kan ook een op zichzelf staande workshop of lezing volgen. Het doel is inzicht te krijgen in onzichtbare dynamiek die tussen mensen kan spelen. Grondlegger Hellinger ontdekte dat mensen verstrikt kunnen raken in hun familie waardoor zij onmogelijk hun eigen leven te leiden. Een familieopstelling is een therapeutische sessie in groepsvorm. Een begeleider vraagt je allerlei zaken om zo te ontdekken waar je een opstelling van gaat maken. Je maakt een opstelling van je gezin, je relatie of je werksituatie. Je kiest mensen uit de groep (vaak vreemden) die iemand in je omgeving moeten representeren. Deze mensen, die je familie, partner of collega moeten voorstellen, moet je vervolgens opstellen in de kamer.

Systeem

Er wordt uitgegaan van een systeembenadering, dat betekent dat de kern van de problemen in het systeem liggen. Iedereen in een familie of werksituatie heeft een onbewuste opstelling ten opzichte van elkaar. Veel problemen worden steeds overgedragen en kunnen zo al generaties lang bestaan.

Opstellen

Als je de represanten uit de groep hebt opgesteld in de kamer, komt vaak de verborgen dynamiek te voorschijn. Zo kun je beter begrijpen waarom mensen in jouw omgeving zich gedragen op de manier dat ze doen en je ook losmaken van het gevoel dat het bij jou oproept. Ook kan je zelfs verborgen vastgeroeste patronen ontdekken en doorbreken.

Familiebanden

De grondlegger van de familieopstellingen de Duitser Bert Hellinger is omstreden. Hij zou er fascistische ideeën op na houden. Hij ontdekte dat mensen verstrikt kunnen raken in hun eigen familie en daardoor blokkeren in het leven van hun eigen leven. Hij schrijft over familieopstellingen in zijn boek ‘De verborgen dynamiek van familiebanden’.

Geweten

Hij onderscheidt drie soorten geweten: een persoonlijke geweten, een systemisch geweten] en een geweten van het grote geheel. Het persoonlijk geweten is ons gevoel van schuld en onschuld. Als iets wat we doen een positief effect hebben voelen we ons schuldig. We voelen ons schuldig als onze daden een relatie verslechteren.

Het systemische geweten is een verborgen geweten waar we niet bewust van zijn, maar dat voorrang heeft op het persoonlijk geweten. Het derde geweten volgt niet de wetten van het persoonlijke of systemische geweten, maar wijst de weg naar een groter geheel.

Lees verder

© 2008 - 2020 Jour, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Familieopstellingen pro of contra?Familieopstellingen pro of contra?Met bekende actief deelgenomen aan een cursusdag familieopstellingen. Pure nieuwsgierigheid en als het al positief is, w…
Maak kennis met je innerlijke familie!Maak kennis met je innerlijke familie!Het concept van de innerlijke familie is bedacht door de psychologe Arienne Klijn. Ze kwam op het idee toen ze een simpe…
Annimal Assisted TherapyAnnimal Assisted TherapyTegenwoordig is therapie met dieren in Nederland erg in opkomst. Bij deze therapie worden dieren als hulpverlener gebrui…
Wat is coaching?Wat is coaching?Je eigen coach hebben die je steunt, motiveert en stuurt klinkt fantastisch! Maar, wat is coaching? Is coaching therapie…

Psychoanalyse, therapie met Freud als grondleggerPsychoanalyse, therapie met Freud als grondleggerSigmund Freud is de grondlegger van de psychoanalyse. Psychoanalyse is bedoeld om inzicht te krijgen in de oorzaak van p…
Zonnebrillen: bescherm uw ogen tegen de zon!De mooie dagen staan voor de deur. Het is algemeen geweten dat zonnestralen schadelijk zijn voor de huid kunnen zijn, ma…

Reageer op het artikel "Therapie: Familieopstellingen van Hellinger, inzicht krijgen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jour
Laatste update: 01-04-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Special: Therapie
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!