Geniet van het nu, hoe doe je dat

Geniet van het nu, hoe doe je dat Dat piekeren en plannen een onderdeel is van je dagelijks leven is niet zo raar als je je bedenkt dat ieder mens zo'n veertig- tot zestigduizend gedachtes per dag hebben. Deze gedachtes gaan altijd over het verleden of over de toekomst, maar zelden over het nu. Zonde van je tijd, want het verleden is geweest en toekomst moet nog komen. Steeds meer mensen raken in de ban van het 'mindfulnes', dit betekent: leven in het nu. Hieronder zeven tips om meer te leven in het leven van nu.

Tip 1: De automatische piloot

We kunnen 99 % van de dag doorkomen zonder 'ín het nu' te leven. Veel van onze handelingen gaat op de automatische piloot. Als we naar het werk heen rijden weten we soms achteraf niet welke weg we genomen hebben of wat we onderweg gezien hebben, welk liedje er op de radio was enz. En zo staat de dag vol met automatische handelingen die elke dag weer terugkomen. Tijdens die automatische handelingen dwalen onze gedachten af naar andere zaken, waardoor je niet genieten kan van dat wat je op dat moment aan het doen bent.

Probeer om 3 tot 4 keer per dag stil te staan bij de gedachtes die je op dat moment hebt, en waar je mee bezig bent. Breng je aandacht terug met dit wat je aan het doen bent. Dit kan bv het koken zijn. Probeer dit uit te voeren met je volle aandacht op het koken, zonder dat je in je hoofd alweer bezig bent met de volgende stappen.

Tip 2: Eten zonder aandacht

Voor je het in de gaten hebt, kun je sávonds op de bank een halve zak chips hebben opgegeten zonder hier bij stil te staan. Met het avondeten en de lunch gaat het vaak precies zo. Soms weet je achter af niet eens meer hoe het smaakte. Het is bewezen dat bewust eten gezonder is, je hebt dan ook minder eten nodig om verzadigd te raken, helaas is het wel zo dat tijdens het eten je gedachtes alle ruimte hebben om alle kanten op te schieten.

Probeer geen andere dingen meer te doen tijdens het eten. Zet de tv en radio uit en ga rustig voor het eten zitten. Proef iedere hap en neem pas de volgende hap als je mond leeg is. Als je bewust met eten bezig bent, zul je ook merken dat het beter smaakt.

Tip3: In gesprek

Als je met iemand in gesprek bent kan het voorkomen dat wat je verteld wordt, niet eens goed tot je doordringt. Je bent al weer gauw bezig met het vooruitdenken over wat jij zeggen wilt ipv gewoon te luisteren. Probeer te luisteren naar dit wat je gesprekspartner verteld. Kijk hem/hierbij aan en probeer je gedachtes niet vooruit te laten lopen. Probeer je zoveel mogelijk in te leven in het verhaal van je gesprekspartner.

Tip 4: Piekeren

Soms gebeurt het dat je s'nachts niet slapen kan omdat je gedachtes nog met 1001 dingen bezig zijn. Hoe meer je met die gedachtes bezig benthoe groter deze gedachtes worden en hoe minder je de slaap vatten kan. Dit komt vaak omdat je zo druk bent met de dagelijkse problemen en bezigheden, dat je hier volledig in beslag door wordt genomen.

Probeer het nachtelijke denken te stoppen door terug te gaan met je gedachtes naar jezelf. Wordt bewust van je lichaam die ligt op het matras en voel je ademhaling. Voel elk lichaamsdeel apart het matras aanraken en probeer jezelf steeds zwaarder te maken. Je zult merken als je hier wat geoefender in wordt dat het in je hoofd wat rustiger wordt.

Tip 5: Met je nieuwe lover

Een avondje uit met je nieuwe liefde? Vaak ben je alleen maar bezig met jezelf. "zal hij me leuk vinden, zit mijn haar goed, geef ik de goede antwoorden enz enz. je hoofd is in beslag genomen door de vraag wat hij van je zal vinden. Vaak wordt je dan ook nog eens extra negatief naar jezelf toe, "mijn haar zit niet leuk, ik geef saaie antwoorden enz.

is het je waard om je date te verpesten door dit soort gedachten? Nee, natuurlijk niet. Dus probeer dit soort gedachten los te laten en geniet van het moment dat je samen bent. Wordt bewust van je omgeving, hoe hij ruikt en wat je aan het doen bent. Door je aandacht te verplaatsen in het nu, heb je geen kans om jezelf mee te laten voeren in je negatieve gedachten. En vrouwen die niet negatief over zichzelf denken, komen zelfverzekerd over, en dat geeft weer aantrekkingskracht.

Tip 6: Lief voor jezelf

Het ene moment sta je vrolijk op en het andere moment kan je humeur tot diep onder het nulpunt zakken. Je nieuwe spijkerbroek past niet meer, en als je dan in de spiegel kijkt zie je nog veel meer dingen die je niet goed vindt aan jezelf.
Vaak stellen vrouwen veel te hoge eisen aan zichzelf. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook de prestaties die je leveren moet en de vriendin die je zijn moet. Ze willen het allemaal perfect doen.Geen wonder dat je het soms niet meer ziet zitten.

Concentreer je op je ademhaling en zeg opbeurende woorden tegen jezelf. Ga ook bij jezelf na of je het je echt waard is om dagelijks je humeur te verpesten met dingen die je allemaal niet goed vindt aan jezelf. Niemand is perfect, dus probeer je op de dingen te concentreren die je wel goed kunt.

Tip 7: Verdriet, pijn, woede en angst

Het kan soms voorkomen dat je alleen thuis bent, en ineens slaat het verdriet toe. Of je komt uit je werk thuis, zet je tas neer en merkt dat je helemaal verkrampt bent, en alles in je lichaam pijn doet. Maar er zijn nu eenmaal altijd momenten waarop je niet altijd vrolijk voelt of waarop er dingen gebeuren waar je verdrietig van wordt.

Probeer deze dingen te accepteren. Het hoort bij het leven. Neem de tijd om verdriet te voelen of om na te gaan welke delen van het lichaam gespannen aanvoelen. Het gevoel zal of de pijn zal niet minder worden maar de negatieve aandacht erom heen wel.
© 2008 - 2024 Mirjam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mindfulness: leven in het hier en nuMindfulness: leven in het hier en nuMindfulness is een techniek waarmee je spanning en stress kunt verminderen. Het idee achter mindfulness is het bewust zi…
Werkt mindfulness?Werkt mindfulness?Mindfulness is wetenschappelijk bewezen dat het werkt tegen stress, angst en piekeren. Deelnemers kunnen de aandacht er…
Mindfulness en een licht verstandelijke beperkingMindfulness en een licht verstandelijke beperkingJe hoort het tegenwoordig steeds vaker, kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking krijgen les in mindfulness.…

Slaapproblemen en slapeloosheid - Slaapmiddelen & tipsSlaapproblemen en slapeloosheid - Slaapmiddelen & tipsCirca 10 % van de Nederlanders heeft last van slapeloosheid (in- en doorslaapproblemen of te vroeg wakker, lage kwalitei…
Ergotherapie in uw eigen huisErgotherapie in uw eigen huisErgotherapie werd vroeger ook wel 'arbeidstherapie' genoemd. Een ergotherapeut helpt mensen die een beperking hebben in…
Mirjam (91 artikelen)
Gepubliceerd: 14-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.