Ergotherapie in uw eigen huis
Ergotherapie werd vroeger ook wel 'arbeidstherapie' genoemd. Een ergotherapeut helpt mensen die een beperking hebben in het uitvoeren van de dagelijkse gang van zaken. Dit kan een geestelijke, lichamelijke, zintuiglijke of emotionele oorzaak hebben. Sinds enkele jaren is het mogelijk ergotherapie in uw eigen huis te krijgen, wanneer het voor u belangrijk is de handelingen die u weer moet leren in uw eigen omgeving weer toe te passen.
Wat is ergotherapie?
Ergotherapie betekent letterlijk handeling, werk of daad. Er zijn veel mensen die moeilijkheden ondervinden bij de dagelijkse dingen. Hierbij kun je al denken aan het doen van de afwas of stofzuigen. Je zou zeggen dat het geen ernstige beperking is wanneer je dit niet meer kunt, maar het is toch heel vervelend als je zelfstandig woont en je kunt je huis niet onderhouden door een lichamelijke of geestelijke beperking. Ergotherapie heeft alles te maken met het dagelijkse functioneren en de beperkingen die men daarin kan hebben. Een ergotherapeut helpt mensen met geestelijke, lichamelijke, zintuiglijke of emotionele problemen waardoor zij een bepaalde beperking hebben in het dagelijks leven. De ergotherapeut doet dit op een creatieve en holistische manier, waar de patient veel baat bij kan hebben.
Ergotherapie helpt mensen weer zo zelfstandig mogelijk te functioneren bij het uitvoeren van de dagelijkse handelingen. Dit kan zowel thuis, op het werk of op school zijn.
Voor wie werkt ergotherapie?
Ergotherapie is vooral bedoeld voor iedereen die de gewone dagelijkse handelingen niet meer naar behoren kan uitvoeren. Dit kan veel uiteenlopende oorzaken hebben. Voorbeelden hiervan zijn een ziekte, een handicap, ouderdom of de eerder genoemde problemen. Ergotherapie is voor zowel volwassenen als kinderen geschikt.
Wat kan ergotherapie voor u doen?
Samen met u en de mensen in uw omgeving die met uw beperking te maken hebben (familie, verzorgers, werkgever) gaat de ergotherapeut bekijken wat de mogelijkheden zijn om bepaalde handelingen zelfstandig(er) of met minder klachten te verrichten. De ergotherapeut zal eerst gaan onderzoeken waarom u de handeling(en) niet meer zelfstandig uit kunt voeren.
Vanuit dit punt gaat hij/zij actie ondernemen en zich volledig richten op het probleem en de mogelijke oplossingen daarvan. Zo kan de ergotherapeut bijvoorbeeld:
- leren om bepaalde handelingen op een andere manier toch praktisch uit te voeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zittend koken, met de andere hand schrijven, omgaan met verminderend geheugen of beginnende dementie, naar het toilet gaan, aan- en uitkleden.
- beoordelen of het nodig is een bepaald hulpmiddel aan te schaffen of aan te vragen. Hij/zij kan u vervolgens ook leren hoe om te gaan met het hulpmiddel. Bij hulpmiddelen kunt u denken aan een rolstoel voor binnen en/of buiten, aangepast speelgoed of ander (aangepast) bestek.
- adviseren over eventueel nodige aanpassingen in uw woning, op school of op uw werkplek. hierbij kan het gaan om een aangepaste stoel of bureau, een douchestoel, steunen in douche en toilet, een traplift of een tillift, verhoogd toilet of een hoger bed, een aangepaste keuken.
- nazorg bieden als u bent ontslagen uit het ziekenhuis, een verpleeghuis of een revalidatiecentrum. Bij nazorg kunt u denken aan een (vervolg)behandeling of een afhandeling van de aanvraag van nodige voorzieningen.
- begeleiden bij herintreden / integratie van werk.
- de mensen om u heen inlichten over hoe zij u het beste kunnen helpen of begeleiden bij het uitvoeren van bepaalde handelingen.
Waarom ergotherapie thuis?
Thuis is voor de meeste mensen toch vaak de plek waar ze de meeste beperkingen ondervinden. Tevens is thuis ook de meest vertrouwde plek. Wanneer een ergotherapeut bij u thuis komt, kunt u oefenen in uw eigen vertrouwde omgeving en dit voelt voor veel mensen toch veel prettiger. De therapie kan meer gericht worden op uw woon- en eventueel werksituatie. Ook kan de therapeut zien hoe u met beperkingen omgaat in uw eigen omgeving en daar de oefeningen op aanpassen.
Wanneer u denkt dat een ergotherapeut u kan helpen, kunt u contact opnemen met uw huisarts of een specialist. U kunt hierbij aangeven dat u de therapie graag thuis wilt. U hoeft hier niet per se een reden voor op te geven. De huisarts of specialist stuurt een verwijzing naar een ergotherapeut en deze neemt in de meeste gevallen dan zelf contact met u op om een afspraak te maken.
Wordt ergotherapie vergoed?
Ja, maar hier zitten wel maxima aan. In het vroegere ziekenfondspakket kregen de clienten maximaal tien uur per jaar vergoed wanneer zij een ergotherapeut aan huis hadden. Ook voor de particulier verzekerden was er een vergoeding, afhankelijk van de verzekeraar. Nu iedereen op dezelfde manier is verzekerd, en niet meer ziekenfonds of particulier, is de vergoeding afhankelijk van uw zorgaanbieder, het verstrekkingspakket van de zorgaanbieder en het zorgpakket waar u gebruik van maakt. In sommige basispakketten wordt ergotherapie aan huis niet vergoed, andere wel. U kunt het beste bij uw zorgaanbieder informeren in hoeverre u vergoed gebruik kunt maken van een ergotherapeut aan huis.