Wat is 'Ergotherapie'?

De term ergotherapie komt van het Griekse ‘ergos’ wat handeling, werk of daad betekent. Een inmiddels verouderde term voor ergotherapie is arbeidstherapie, welke vroeger vaak werd gebruikt. Zoals de naam al doet vermoeden helpt een ergotherapeut op een creatieve en holistische wijze mensen die problemen ondervinden bij dagelijkse activiteiten. Deze problemen kunnen ontstaan uit lichamelijke, geestelijke, zintuiglijke of emotionele problemen.

Opleiding

Ergotherapeuten hebben een vierjarige HBO opleiding gevolgd aan de Hogeschool van Amsterdam, de Hogeschool Arnhem Nijmegen, de Hogeschool Zuyd of de Hogeschool Rotterdam. Na het afstuderen waren zij Bachelor of Health.

Problemen

Bij een kennismakingsgesprek bepalen de ergotherapeut en de cliënt samen welke problemen de cliënt ondervind bij dagelijkse activiteiten. Een veel voorkomend probleem is de zelfredzaamheid. Denk dan aan wassen, aankleden en afdrogen. Alle activiteiten van het dagelijks leven vallen onder zelfredzaamheid. Ergotherapie wordt ook gebruikt als er problemen zijn met de productiviteit van de cliënt. Denk dan aan problemen die een negatieve invloed hebben op het werk of de schoolprestaties van de cliënt. Ook is het mogelijk dat er problemen zijn in de vrije tijd van de cliënt. Denk dan aan hobby’s of vakanties. Ergotherapie wordt ook vaak gebruikt om de mobiliteit van de cliënt te verbeteren, of om cliënten te trainen in het gebruik van bijvoorbeeld een rolstoel.

Doelen

Aan de hand van het kennismakingsgesprek en de wensen van de cliënt worden de doelen opgesteld. Er zijn twee verschillende soorten doelstellingen, de lange termijn doelstelling en de korte termijn doelstelling. Een lange termijn doelstelling beantwoordt meestal de vraag: wat moet de cliënt kunnen na 1 jaar? Denk dan bijvoorbeeld aan het vrij bewegen in huis, of gebruik maken van de rolstoeltrap. De korte termijn doelstelling beantwoordt meestal de vraag: welke vaardigheden moet een cliënt nog onder de knie krijgen voordat de lange termijn doelstelling wordt bereikt?

Behandeling

De ergotherapeut zoekt vervolgens in samenspraak met de cliënt en zijn/haar naaste omgeving naar mogelijkheden om de problemen op te lossen. De cliënt kan bijvoorbeeld activiteiten opnieuw aanleren, op een andere manier doen of met behulp van hulpmiddelen leren uitvoeren. Ook geeft de ergotherapeut advies over verplichte aanpassingen voor re-integratie in huis, op het werk en in openbare gebouwen. Sommige adviezen hoeven niet altijd opgevolgd te worden, maar het is meestal raadzaam voor de cliënt om dit wel te doen. Zo kan zijn/haar revalidatieperiode misschien aanzienlijk verkort worden.

Werkgebieden

Ergotherapeuten werken in principe met kinderen, ouderen, mensen die chronische aandoeningen hebben en mensen die last hebben van hun gezondheid en daarom niet goed kunnen werken.
© 2011 - 2020 Pimster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Ergotherapie in uw eigen huisErgotherapie in uw eigen huisErgotherapie werd vroeger ook wel 'arbeidstherapie' genoemd. Een ergotherapeut helpt mensen die een beperking hebben in…
Ergotherapie helpt bij lichamelijke en psychische klachtenErgotherapie helpt bij lichamelijke en psychische klachtenErgotherapie is, evenals fysiotherapie of logopedie, een vorm van paramedische zorg. Ergotherapie helpt bij uiteenlopend…
Ergotherapie bij dementieErgotherapie bij dementieEr zijn meer dan 50 verschillende soorten dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer het vaakst voorkomt en het meest bek…
Ergotherapie bij artrose en andere reumatische aandoeningenErgotherapie bij artrose en andere reumatische aandoeningenReuma is een verzamelnaam voor meer dan tweehonderd verschillende reumatische aandoeningen die, allen op eigen wijze, sp…

Kniepijn symptomen verklaardKniepijn symptomen verklaardEr zijn veel verschillende soorten kniepijn en veel verschillende soorten kniepijn. Hier een overzicht van soorten kniep…
Het kiezen van het juiste matras voor een goede nachtrustHet kiezen van het juiste matras voor een goede nachtrustEen matras is een belangrijke factor voor de kwaliteit van je nachtrust. Het is daarom goed om te kijken of je wel op he…

Reageer op het artikel "Wat is 'Ergotherapie'?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Pimster
Gepubliceerd: 15-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!