Déjà Vu, een beetje raar

Déjà Vu, een beetje raar Je rijdt een klein Frans dorpje in en weet zeker dat je er al eens bent geweest. Een collega maakt een opmerking en terwijl ze praat weet je al waar het gesprek naartoe gaat. Dat beetje rare gevoel, dit ken ik, ik weet wat er gaat gebeuren, wat ze gaan zeggen, je hebt een déjà vu. De term déjà vu komt uit het Frans en betekent letterlijk: al eens gezien. Het is dat vreemde gevoel dat je iets al eerder hebt gezien, meegemaakt of gehoord, terwijl dat niet zo is.

Inhoud


Déjà vu is een beetje raar

De kern ligt in de laatste woorden. Je hebt dit nog niet meegemaakt. Maar is dat wel zo? Voor een gevoel als déjà vu bestaan net zoveel verklaringen als misvattingen. Maar één ding staat wel als een paal boven water, veel mensen kennen het, maar praten er liever niet zo vaak over. Beetje raar, wat moeten ze van me denken, misschien zit er wel een steekje los. Met het grootste deel van de mensen die een déjà vu ervaren is er medisch noch psychisch iets aan de hand. Volkomen gezonde mensen die een vreemde ervaring hebben. Onderzoek naar déjà vu wordt beperkt door een lichte gêne van de ‘getroffenen’. Het zou moeten opluchten dat meer dan de helft van de wereldbevolking een déjà vu kent. De meesten zijn gezonde, jong volwassenen.

Wat is een déjà vu: nuchterheid, reïncarnatie of buitenaards leven

Met dat laatste als geruststellende gedacht, waardoor krijgen we dat vage gevoel van herkenning? De meest voor de hand liggende reden is, omdat we een soortgelijke ervaring al eens hebben gehad. Omdat we wel al eens in dat dorpje zijn geweest, we er misschien al eens een afbeelding van hebben gezien. Ervaringen, beelden, geluiden kunnen zo op elkaar lijken dat we niet in staat zijn ze te onderscheiden en ons brein maakt dan een rare sprong, déjà vu. Naast deze vrij nuchtere mogelijkheid staat de optie dat een déjà vu een herinnering is uit een eerder leven of zelfs een buitenaardse ervaring. Waarbij het geloof in reïncarnatie én buitenaards leven dat geïnteresseerd genoeg is in ons, om ons te willen ontvoeren, wel als een paal boven water moet staan. Voelt dat laatste dubieus dan is het eerste misschien de beste verklaring.

Kortsluiting

Dan is er de ‘kortsluiting’ in onze hersenen. De uitleg is niet altijd eensluidend maar komt ongeveer op het volgende neer. Wanneer we iets zien komt die informatie terecht in een deel van ons brein dat ons bewust maakt van wat we zien/voelen/meemaken, daarna in ons geheugen. Wanneer je die route omdraait, eerst het geheugen, dan de bewustwording heb je een déjà vu. Iets is opgeslagen in je geheugen voordat je bewust bent van die ervaring. Dit is een andere ervaring dan de eerste, waarbij oude beelden/geluiden/geuren niet herkend worden als persoonlijke geschiedenis. Soms zijn beelden, ervaringen niet goed, of maar deels opgeslagen omdat we niet genoeg aandacht konden besteden aan de ervaring. Soms ook omdat je te vermoeid was of slaperig. De meeste wetenschappers zijn het er wel over eens dat er iets ‘fout’ loopt in onze hersenen waardoor we deze déjà vu ervaringen hebben.

Déjà vu of?

Lichamelijk niets mis? Echt niet, een epilepsie-aanval kan voorafgaan door een déjà vu, maar niet alle wetenschappers zien dit als een ‘echt’ déjà vu. Een depressie, schizofrenie en een ernstige drugsverslaving kunnen het gevoel van een déjà vu geven. Maar ook in deze gevallen zullen veel wetenschappers het niet als een echt déjà vu zien. Alle bovenstaande voorbeelden worden voornamelijk gezien als een hallucinatie. Over de gevallen waar duidelijke een epileptische aanval op volgt, worden de wetenschappers het waarschijnlijk eens in de komende jaren.

Toch maar kortsluiting

Vooralsnog wijzen alle onderzoeken naar een déjà vu ervaring op een kleine kortsluiting in ons brein. Of deze wordt veroorzaakt door een verkeerde ‘afslag’ van een berichtje, of dat onze hersenen even niet het verschil zien tussen een oude en een nieuwe beleving, blijft een onderzoeksgebied. Misschien wel leuk om te weten, volgens sommige onderzoekers ziet het profiel van iemand met een gevoeligheid voor déjà vu er ongeveer zo uit: hoog opgeleid, reist veel, hoger inkomen en ruimdenkend. Met andere woorden, déjà vu!

Andere termen voor déjà vu

De volgende termen worden wel gebruikt om de verschillende déjà vu ervaringen te onderscheiden:
  • déjà visité: ben er al geweest (zoals in dat Franse dorpje)
  • déjà senti: heb het al eens gevoeld
  • déjà entendu: al gehoord
  • déjà fait: al gedaan
  • déjà lu: al eens gelezen
  • déjà pensé: al gedacht
  • déjà dit: al gesproken
  • déjà connu: wist het al
  • déjà recontré: al ontmoet
  • déjà gouté: heb het al eens geproefd
  • déjà voulu: al eerder gewenst
© 2009 - 2024 Caro-lina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een Déjà vu?Iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Het gevoel dat je iets al een keer hebt meegemaakt is voor sommige iets om zich…
Déjà vu: Wat is het precies en valt het te verklaren?Déjà vu: Wat is het precies en valt het te verklaren?Een déjà vu: het gevoel dat 96 procent van de mensen wel eens heeft ervaren, namelijk de gewaarwording een situatie al e…
Kinderliedjes: traditionele kinderliedjesKinderliedjes: traditionele kinderliedjesIn Nederland kennen we veel traditonele kinderliedjes. In vroegere jaren waren deze kinderliedjes overbekend en werden z…

De opbouw van ons zenuwstelsel: cellen, neuronen en gliaDe opbouw van ons zenuwstelsel: cellen, neuronen en gliaZonder bakstenen kan je geen stenen huis bouwen. Zo is het ook bij het menselijk lichaam. Ons lichaam kent "bakstenen" i…
Slapen: functie en ritmeSlapen: functie en ritmeSlapen is een dagelijks en veel onderzocht proces. Desondanks is het overgrote deel van het slaapproces nog onbekend. De…
Bronnen en referenties
Reacties

Matthieu, 04-08-2011
Ik heb nu ook al zoals Ruslan van deze soort déjà vu's, maar ik heb er eigenlijk nog niets naar opgezoekt tot nu dan. Ik wist hiervoor nooit hoe het voorkwam of wat de oorzaak was maar ik vind dat Ruslan mij hier toch een goed beeld gegeven heeft. Het is een logische uitleg die hij geeft en ik kan me er wel in vinden. Maar ik zou ook deze dromen eens moeten opschrijven gewoon om het voor mezelf ook eens te bewijzen net als Ruslan. Waar ik nochtans niet mee akkoord ga in dit artikel is het profiel van iemand die déjà vu's krijgt. Ik vind niet dat een hoge opleiding of een hoog inkomen hier veel mee te maken hebben. Maar natuurlijk denk ik wel dat je intelligent moet zijn tot op het niveau dat je op bepaalde moment in een dag (bij mij meestal voor ik ga slapen) je brein echt HEELdruk bezig is als ik het zo mag zeggen. En met druk bedoel ik dan over een vraag denken waar je mee zit of een gebeurtenis die kan of niet kan gebeurenen hier dan ongelooflijk veel plausibele uitkomsten op verschillende manieren rond maken. Deze vraag wordt dan beantwoord in mijn droom en het is dan eigenlijk de uitkomst die jij het meest logisch of het meest waarschijnlijk vindt. Deze dromen worden dan ook soms déjà vu's in mijn belevenis. Je brein moet een bepaalde denksnelheid hebben denk ik. Waar andere personen langer over moeten denken, doe jij er sneller over. Dit zijn dan wel bijna altijd interessante onderwerpen, niet iets als een moeilijke rekensom. Het profiel klopt niet in de zin dat ik 17 jaar ben en dus nog geen hogere opleiding heb gehad of veel geld verdien. Wat ik wel heb gedaan is een klas overgeslaan maar ik denk niet dat dat relevant is. Reactie infoteur, 05-08-2011
Het profiel is vrij algemeen en natuurlijk zal dit niet voor iedereen opgaan. De ervaringen die jullie omschrijven zijn dromen in de REM-slaap en het is waar dat je soms oplossingen kunt bedenken voor een probleem in zo'n droom. Wat jij beschrijft klop geloof ik, je moet proberen in slaap te vallen terwijl je nadenkt over je 'probleem'. Wanneer je wakker wordt gelijk je droom opschrijven want heel veel dromen ben je al snel wakker kwijt. Of die 'oplossing' dan de meest logische is weet ik eigenlijk niet, misschien ben je juist in je dromen heel creatief en bedenk je oplossingen die je 'wakker' nooit zou hebben bedacht. Een déjà vu beleef je alleen wanneer je niet slaapt.

Ruslan, 30-06-2010
Ik vind het allemaal wetenschappelijk enzo, maar niet realistisch. want hoe vaak hebben de wetenschappers al foutjes gemaakt? best vaak. weersvoorspellingen zijn ook niet altijd correct. en tog zijn de wetenschappers CorrecT en zogenaamd precies. ze hebben geen eens een reden waarom er een kortsluiting ontstaat. ik heb wel 2 boeken erover gelezen met een GoK hoe het ongeveer gebeurt.
ik heb daar wel een reden voor. ik heb vaak gemerkt dat als ik ga slapen en als ik wakker word dat ik een paar blikken weet van wat ik gedroomd heb. deze dingen schrijf ik dan op een blaadje op. ik heb vaak om de 2 dagen een deja vu. ongeveer 80% van alle dromen komen in mijn deja vu voor.
de andere waarschijnlijk niet omdat ik de dromen die ik allemaal per nacht heb niet allemaal onthoud en dus ook niet allemaal opschrijf. soms heb ik 1 droom, soms 2 soms 3 maar meestal schrijf ik er 1 op.
uiteindelijk ben ik er over na gaan denken en heb ik al een idee wat mij telkens een deja vu bezorgt.

als je droomt en een goede fantaseur bent dan heb je vaak deja vu's of een klein voorgevoel. dat komt doordat jij in je dromen zo veel fantaseert over de neppe en echte realistische dingen (zoals dat ik bijvoorbeeld droom dat ik met mijn buurman praat en bijna precies weet hoe hij op mijn vraag reageert) dit soort dromen zijn realistisch en hebben een kans dat het ook uitkomt. want ja. dan ga je toevallig met je buurman praten over paar dagen. en je stelt hem per toeval een vraag die je in je dromen ook hebt gesteld. 'poef' deja vu hij antwoord de vraag 'poef' deja vu weg.
het is heel gewoon dat je over iets fantaseer in je dromen. maar dit kan wel tot een deja vu leiden. en elke keer dat ik er 1 heb gehad kijk ik op mijn lijstje en zie ik dat het wel bekend uit mijn dromen komt enof uit dromen die ik vergeten ben.
het klinkt gek, maar het is ook al bewezen dat als je een vraag hebt en je erover slaapt dat je de volgende ochtend 9/10 keer het antwoord kent. dit is bijna hetzelfde alleen dit gaat over een vraag die je stelt aan buurman en een antwoord die je hoort te krijgen.

:-p:-p:-p noe me gek of logisch maar ik heb het aan mezelf bewezen :-p:-p:-p:-p Reactie infoteur, 30-06-2010
Je hebt gelijk dat het niet helemaal duidelijk is hoe een déjà vu ontstaat. Een déjà vu heeft alleen niets met dromen te maken. Wat je beschrijft is een ervaring in de REMslaap. De REMslaap is 1 van de slaapfasen en hierin droom je. Kun je in een REMslaap problemen oplossen en zelfs de toekomst voorspellen? Er zijn veel voorbeelden van dromen waarin een groot probleem werd opgelost en zelfs enkele duidelijke voorspellende dromen. Dmitri Mendeleev (periodiek systeem) en Beethoven droomden oplossingen voor een periodiek systeem (de 1e) en muziekstukken. De Amerikaanse president Abrabam Lincoln voorspelde zijn dood in enkele brieven.

Waarschijnlijk hebben we het niet voor niets over 'er nog een nachtje over slapen'.

Het is niet gek, zeker ook niet logisch maar je hebt dezelfde ervaring als de 'groten' hierboven.

Caro-lina (185 artikelen)
Laatste update: 20-12-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.