Tips voor stressmomenten

Stress is alomtegenwoordig, maar je bent er gelukkig niet hulpeloos aan overgeleverd. Acute stress kan zomaar optreden. Bijvoorbeeld wanneer je iets belangrijks moet beslissen, wanneer je baas een onmogelijke deadline heeft gesteld, bij een moeilijk examen of als je bang bent om te falen. Ontdek in dit artikel wat er in je lichaam gebeurt bij een acute stresssituatie en lees de drie tips die snel toepasbaar zijn in acute stressituaties.

Acute stress

Stress maakt ons lichaam klaar om te vechten of te vluchten. Stresshormonen brengen ons organisme op dreef. Het hart begint sneller te slaan, de bloeddruk stijgt, de luchtwegen zetten uit en de spijsvertering loopt langzamer. Het probleem van de moderne mens is dat het lichaam op hoge toeren draait, maar de handeling uitblijft. In onze samenleving is de gewoonte om net te doen alsof je alles onder controle hebt. Dit heeft als reden dat men competent wil overkomen en geen gezichtsverlies wil lijden. In een prestatiemaatschappij als de onze kun je je vaak niet afreageren.
Stress geeft je een naar gevoel, vooral als je helder moet blijven denken, staat het je in de weg. Op deze momenten kun je onderstaande tips gebruiken.

Doorademen

In stresssituaties heeft men een tekort aan lucht en dus energie. Terwijl je dan juist wel wat energie kan gebruiken!
Ga daarom zitten, leg een hand op je buik en adem in-pauze-adem uit-pauze. Herhaal dat driemaal terwijl je je focust op de beweging van je buik. Tenslotte ademt u nog eenmaal diep in en zucht langzaam uit.

Dagdromen

Ontspan door even je ogen dicht te doen op een rustige plek. Herinner jezelf aan een mooi moment in je leven. Maak hier een zo levendig mogelijke voorstelling van hoe dit moment stap voor stap ging. Probeer er ook kleuren en geuren aan toe te voegen. Voel je even helemaal weg van de stress van vandaag.

Catastroferen

Overdrijf de angstgevoelens die je overspoelen tijdens het stressmoment. Doe dat totdat je ze zelf belachelijk vindt.
Bijvoorbeeld als je een deadline waarschijnlijk niet haalt en je veel stress ervaart hierdoor, probeer jezelf voor te stellen wat er gebeurt als je het niet redt. Misschien wordt je baas boos. Stel dan je deze boosheid op een extreme manier voor. Stel je voor dat je baas binnenrent en je ten overstaan van collega's belachelijk maakt. Stel je voor dat iedereen je uitjouwt en uitlacht. Door je iets zo extreem voor te stellen dat het belachelijk en ondenkbaar wordt, verandert je blikveld op een situatie en kun je deze beter in perspectief zien.
Let op: deze methode werkt niet bij iedereen, maar is het proberen waard.

Chronische stress ontstaat als je te lang rond blijft lopen terwijl je regelmatig onder acute stress staat. Dit is een situatie waarbij je lichaam en geest niet meer tot de rust komen en wat uitputting ten gevolge heeft. Probeer te voorkomen dat het zover komt.
© 2009 - 2024 Margreet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Therapie tegen angst en stress: biofeedbackTherapie tegen angst en stress: biofeedbackMet je eigen bewustzijn angst en stress onder controle krijgen! Na 7 sessies met de biofeedback zou in principe iedereen…
Haaruitval door stressStress vooral als u over een langere periode stress heeft of er bijzonder veel stress is kan tot haaruitval leiden.…
Omgaan met stress en gespannen gevoelensOmgaan met stress en gespannen gevoelensOmgaan met stress. Mannen en vrouwen reageren verschillend op stress. Verschillende persoonlijkheden reageren verschille…
Stress en stressverwerking: de invloed op het immuunsysteemStress en stressverwerking: de invloed op het immuunsysteemDat negatieve stress een slechte invloed kan hebben op ons immuunsysteem is redelijk logisch te voorspellen. Ons immuuns…

MenstruatiecyclusMenstruatiecyclusDe menstruatiecyclus is een verandering in het lichaam van de geslachtsrijpe vrouw die periodiek voorkomt tussen de pube…
Bernagie tegen melancholieHemelsblauwe lieve bloemen met ruwbehaarde bladeren. Zo ziet en voelt Borago officinalis. De lieve naam Bernagie en de r…
Bronnen en referenties
  • Body en Mind
Margreet (26 artikelen)
Gepubliceerd: 05-09-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.