De lijfrentepolis

De lijfrentepolis Hier kun je vinden wat een lijfrentepolis is, welke fasen hij kent en waarom mensen een lijfrente afsluiten. Ook kun je hier vinden welk belastingvoordeel de lijfrente opleverd.

De lijfrentepolis

Veel mensen die een pensioentekort hebben kiezen er voor om een lijfrente af te sluiten. Er zijn veel verschillende soorten lijfrente polissen. Het doel van een lijfrente is een periodieke uitkering zeker te stellen. Daarom worden deze vormen ook wel lijfrenteverzekeringen genoemd. Het zorgt er voor dat je bijvoorbeeld maandelijks, per kwartaal of per jaar een uitkering krijgt. Een lijfrente polis kun je periodiek betalen maar ook eenmalig. De uitkering ontvang je gedurende een van te voren afgesproken periode of tot op het moment dat je overlijdt. Op het moment dat de verzekering begint met uit te keren moet je inkomsten belasting over de uitkering betalen. Mensen die ouder zijn dan 65 betalen minder belasting. Dus de meeste mensen kiezen er voor om de uitkering in te laten gaan na hun 65ste verjaardag. Mocht je dan al overleden zijn, kan het zijn dat het bedrag komt te vervallen en toekomt aan de verzekeraar. Dit is een kenmerk van een lijfrentepolis. In feite verzeker je, je lijf.

De fasen van een lijfrenteverzekering

Een lijfrente bestaat uit 2 fasen de opbouw en de afbouwfase. Met de opbouwfase wordt de periode van premiebetaling bedoeld of de periode die ligt tussen de eerste inleg en het moment van de eerste uitkering van de verzekering. Op het moment dat de verzekering gaat uitkeren, kun je wisselen van verzekeraar. Dan wordt het gespaarde bedrag als het ware overgeheveld naar een andere verzekeraar. Zorg er wel voor dat dit rechtstreeks gebeurt, want als het bedrag eerst naar jou gestort wordt moet je er inkomstenbelasting over betalen.

De premie voor een lijfrente verzekering

Er zijn verzekeraars waar je de premie eenmalig kunt betalen, maar er zijn ook verzekeraars waar je de premie in termijnen kunt betalen. Sommige mensen storten bijvoorbeeld hun gouden handdruk in een lijfrente. Terwijl anderen het prettiger vinden om maandelijks een premie te betalen om uiteindelijk een soortgelijke uitkering te krijgen. De keuze is vaak fiscaal afhankelijk en afhankelijk van uw eigen financiële situatie.

Belastingvoordeel van lijfrente

Met het oog op de vergrijzing en de toenemende kosten ervan voor de AOW wordt het vanuit de overheid als prettig ervaren wanneer mensen zelf geld voor later sparen. Het bedrag dat je stort in je lijfrente mag je van de inkomstenbelasting aftrekken als je een pensioentekort hebt en de jaarruimte dit toelaat. Dit levert dus een belastingvoordeel op, nadeel is echter wel dat wanneer de lijfrente aan u uitgekeerd wordt u dan alsnog inkomstenbelasting moet betalen. Meestal betaal je tegen die leeftijf (65+) minder belasting. Ook hoef je geen vermogensrendement heffing te betalen over het gestorte bedrag. Dit zorgt op de korte termijn voor een belasting voordeel en goed pensioen. Dit zijn ook de meest genoemde redenen om een lijfrente af te sluiten.

Diverse soorten pensioenvoorzieningen

Een lijfrente is niet altijd de meest gunstige oplossing om een pensioentekort aan te zuiveren. Een en ander is afhankelijk van de looptijd. Over het algemeen is het zo dat hoe korter de looptijd is hoe interessanter een lijfrentepolis is. Soms is het gunstiger om zelf te sparen bij een bank en soms is een lijfrentepolis een goede oplossing.
© 2010 - 2024 Bastiaan271, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lijfrentepolis: Uitkering lijfrente bij vrijvallen koopsomLijfrentepolis: Uitkering lijfrente bij vrijvallen koopsomWat is een lijfrentepolis of koopsompolis? Hoe kun je met een lijfrentepolis werken aan maandelijkse aanvulling van je p…
Lijfrente sparen of lijfrentepolis in 2020 en 2021?Lijfrente sparen of lijfrentepolis in 2020 en 2021?Lijfrente uit lijfrente sparen bij een bank (banksparen) of uit een lijfrentepolis en lijfrenteverzekering bij een verze…
Koopsompolis: Nu sparen en straks maandelijks extra inkomenBij een koopsom of lijfrentepolis spaar je nu alvast geld voor later. Wanneer je bijvoorbeeld eerder wilt stoppen met we…
Lijfrente berekenen: Uitkering uit vrijvallende lijfrenteWanneer je een koopsompolis of lijfrentepolis afsluit of begint met lijfrente banksparen, krijg je daar natuurlijk op ee…

Barrre kou: gevaar voor onderkoelingKou, sneeuw en strenge vorst. Vaak binnen blijven; zeker ouderen ondervinden een ouderwetse winterperiode als beperkend.…
mijn kijk opHerstellen van narcistisch misbruikWanneer je jezelf bevrijdt van de macht die de narcist in jouw leven op je had, is het noodzakelijk om je te realiseren…
Bastiaan271 (102 artikelen)
Gepubliceerd: 05-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.