Tips om positief te denken

Tips om positief te denken In deze tijd is het soms moeilijk positief te blijven denken. Er vallen veel ontslagen, dus de werkloosheid is groot. Daarnaast is de werkgelenheid enorm klein. De benzineprijzen schieten omhoog. De verzekeringen wordt duurder en het is steeds moeilijker om echt leuke dingen te ondernemen. Eindelijk komt er na een lange winter weer wat zon in ons leven en dus ook wat meer optimisme.

Hou van kleine dingen

Het weer veroorzaakt depressies bij mensen, zo zit de mens in elkaar. We zijn gevoelsdieren die elkaar nodig hebben. Maar wanneer je zelf werkloos wordt en je buurman dit ook heeft, is het moeilijker om regelmaat in je leven te krijgen. Je hebt een sollicitatieplicht wanneer je een uitkering ontvangt, maar doordat er weinig werkgelegheid is, krijgt een werkgever of recruiter gemiddeld 100 tot 150 sollicitatie binnen op een functie en is de kans groot dat je wordt afgewezen of zelfs helemaal niets hoort. Je hangt wat in huis, je wordt er moe van en aan het einde van de maand vraag je jezelf af hoe je de rekeningen nu weer moet betalen. Dit is zomaar een schets van een situatie waarin veel Nederlanders op dit moment verkeren.

Het kan anders. Het moet ook anders, anders hou je het niet vol. Er zijn verschillende zaken die een mens vrolijk kan maken en ze hoeven niet eens zoveel te kosten.

Hieronder staan een aantal tips om positiever te gaan denken.

Draai je gedachten in iets positiefs

Iedereen heeft wel eens een baaldag en die dagen komen vaker naarmate we niet lekker in ons vel zitten. We zijn lusteloos, hebben geen zin in ondernemen en blijven het liefste de hele dag op bed liggen. De grootste fout die men daarbij maakt is het woord "moeten". Want we moeten niets. We mogen. Ga eens na over wat je ’s ochtends als eerste denkt: moet je naar je werk of mag je naar je werk? Denk je aan moeten, dan kun je je afvragen of je een goede keuze hebt gemaakt bij het vinden van je baan. Als je plezier hebt in je werk, dan ben je blij dat je weer mag.

Ben je werkloos, zet dan de wekker op tijd. Je moet namelijk niet je bed uit, maar je mag weer beginnen aan een nieuwe dag. Nieuwe kansen om een baan te vinden, nieuwe kansen om regelmaat in je leven te vinden. Ook hier mag je. Je moet niet om acht uur je bed uit, maar als je het doet heb je nog zoveel meer aan je dag, plus dat je een ritme blijft houden en straks weer makkelijk vroeg kunt opstaan als je een baan hebt gevonden. Denk bij het solliciteren ook aan wat hierboven staat: wil je naar je werk moeten of wil je naar je werk mogen.

Praten helpt

Veel mensen zeggen: “het is mijn probleem en ik los het zelf wel op”. Maar is het ook echt het probleem wat ze zelf moeten of kunnen oplossen? Hulp vragen is nooit verkeerd. Persoonlijk denk ik dat een mens slecht om hulp kan vragen omdat wij te trots zijn om het te doen. Hoewel we het in ons hart graag willen. Bedenk je dat je nooit hulp zou vragen met schoonmaken, maar dat je het eigenlijk niet meer kan, ben je dan niet blij wanneer iemand zegt: “Ik help je wel”? Hier staat een voorbeeld, maar ik denk dat het voor iedereen wel herkenbaar is in bepaalde situaties.

Ook hoef je niet altijd met een ander over je problemen te praten, maar door naar jezelf te luisteren en met jezelf te praten in gedachten, helpt ook al. Draai het positief, zoals hierboven staat. “Ik moet nog boodschappen doen” is “Ik ga even naar de supermarkt”. Wie weet kom je wel een bekende tegen.

Niet iedereen is een praten en niet iedereen is ervan gecharmeerd om naar een ander te luisteren, maar iedereen heeft in zijn of haar omgeving wel iemand waarmee hij alles kan delen. Probeer het gewoon eens en ga er niet direct vanuit dat iemand de sociale vraag stelt: “hoe gaat het”, dat je gelijk maar “goed” antwoord. Veras de ander (als jullie om elkaar geven, dan begrijpt hij/zij het) en zeg: “Matig” of “Er zijn wel wat dingen waarmee ik zit”.

Onderneem

Onderneem actie. Wil je iets van je leven maken of wil je gaan zitten wegkwijnen in huis? Het leven is kort en daarom mag je blij zijn dat je van elke dag iets kunt maken. Naast je werk (of als je werkloos bent, de verplichting om te solliciteren) is er zoveel moois te beleven. De kleine dingen die een mens gelukkig kan maken en ze kosten geen geld. Het leven is al duur genoeg.

Natuur

Ga op een zonnige zondagmiddag lekker naar zee of zoek een zwemplas op. Maak een lange wandeling door het bos of fiets eens doelloos ergens heen. Dit is leuk voor jezelf en voor je gezin. Als je kinderen hebt kun je onderweg even stoppen voor een ijsje of een speeltuin. Zoek een kinderboerderij op of wees creatief. Je hebt het gevoel even weg te zijn geweest en het heeft je niets anders gekost dan een heerlijk middagje natuur.

Maak je gedachten leeg

Maar je gedachten leeg en zorg voor goede invloeden. Er zijn twee methodes om dit te doen. Chakrameditatie en het opschrijven van alles wat je denkt. Doordat je gedachtes opschrijft maak je je hoofd leeg en heb je ook de negatieve energie niet meer in je. Samen met meditatie kun je je gedachten beinvloeden op wat je wilt denken en voelen.

Tot slot

Hierboven staan slechts voorbeelden. Er zal nog veel meer mogelijk zijn om positief te denken, maar ga de uitdaging aan hier eens over na te denken. Neem een moment voor jezelf en stel jezelf de vraag hoe je op dit moment in het leven staat. Pas daarbij het positief denken model toe, en je zult heel anders het leven in kijken.
© 2011 - 2024 Edwin666, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Positief leren denkenIs een glas half vol of half leeg. Als je vindt dat die half vol is dan ben je een positief ingesteld mens. Ben je negat…
Negatieve gedachten ombuigen: Positief leren denkenNegatieve gedachten ombuigen: Positief leren denkenNegatief denken is voor veel mensen een gewoonte. We zijn ons er vaak niet van bewust dat de meeste gedachten die wij he…
Catha edulis, een stimulerende plantStimulerende planten vinden we overal ter wereld. Dikwijls zijn het ook planten die cafeïne bevatten. Denk maar aan koff…
Edwin666 (79 artikelen)
Laatste update: 15-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.