Hoe kom ik gezond met natuurlijke middelen de winter door?
Grijs, grauw, regen, sneeuw, ijzel, koude. De winter is zeker geen pretje. Toch moeten we er ieder jaar weer door, hoewel sommige mensen liever een winterslaap zouden houden, net als de beren. Om niet depressief te raken en de winter gezond door te komen, zijn er enkele eenvoudige trucjes. Met enkele natuurlijke hulpmiddelen en een gezonde levensstijl kom je al een heel eind. En dan is het ook nog even opletten voor Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar! Maar ook daar kan je makkelijk doorheen spartelen!
Blue Monday
In 2005 verzon de Britse psycholoog Cliff Arnall de term
Blue Monday, blauwe maandag dus. Via een wetenschappelijke formule berekende hij dat de derde maandag van januari de meest sombere en meest deprimerende dag van het jaar is. De
feesten zijn voorbij en vele mensen hebben er een financiële kater aan overgehouden. Iedereen heeft zijn bezigheden hernomen en het jachtige leven heeft terug de bovenhand. De grijze lucht en de koude doen de mensen binnenblijven en maakt dat velen zich slecht in hun vel voelen en treurig zijn. Het is vroeg donker buiten en 's morgens is de zon ook nog niet te zien wanneer mensen naar hun werk vertrekken. De vakantie is nog ver en de mooie dagen zijn nog niet in zicht. De goede voornemens en de frisse moed van het nieuwe jaar zijn alweer vergeten en dus voelt men zich algauw weer down. Tijd dus om in actie te schieten en om jezelf eens onderhanden te nemen! Met enkele natuurlijke remedies tegen de winterblues zie je het leven weer door een roze bril!
Verwennerijen
Verwen jezelf eens goed
Leg jezelf eens in de watten, zo zal je jezelf al een pak beter voelen. Neem een dagje verlof en ga eens lekker luieren. Lekker lang slapen, een deugddoend warm bad nemen, met een goed boek in een hoekje kruipen, eens languit in de zetel naar die romantische tearjerker kijken, een lekker hapje klaarmaken met een goed glas wijn er bij... Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het vandaag eens gezellig ten uitvoer brengen.
Verwennerij voor het hele gezin
Niet iedereen woont natuurlijk alleen of heeft zo maar de mogelijkheid om eventjes een snipperdag te nemen. Geen nood, maak er dan eens een familiale verwendag van, eventueel in het weekend. Geef elkaar bijvoorbeeld eens een heerlijke voet-, hand- of gezichtsmassage. Lachen geblazen maar ook een heerlijk ontspannen gevoel achteraf! Vergeet ook niet je huisdieren eens lekker te verwennen. Samen met Minoe of Max op de bank geeft een heerlijk rustgevend gevoel. Doe gerust eens een middagdutje met de hele familie. Kies daarna naar een leuke familiefilm en gier het samen uit. Bak pannenkoeken of smoutebollen en eet je buikje eens lekker rond.
Licht en verse lucht
Een lange wandeling
Is het koud maar droog, trek er dan eens op uit voor een lange wandeling, met of zonder hond. Door te bewegen komen er in het lichaam endorfines vrij en die zorgen dan weer voor een goed gevoel. Bovendien krijg je buiten veel meer licht en licht is ook een manier om neerslachtigheid tegen te gaan. Ja maar, 's avonds is het pikdonker wanneer ik thuiskom! Geen gemaar, wandelen kan je overal. Ga dus een fikse wandeling maken tijdens je lunchpauze en blijf niet in die duffe refter hangen! Je zal er 's middags een pak beter door werken! Schijnt de zon, al is het maar flauwtjes, dan is dit ook nog eens goed voor de melatoninehuishouding in ons lichaam. Is die in orde, dan slaap je beter en als je goed slaapt, dan voel je je daarna ook fris en monter! En aangezien het 's avonds toch donker is, kan je ook eens vroeger onder de wol kruipen. Op die manier kan je al eens de verloren slaap inhalen.
Koop een lichtlamp
Deze lamp kost zo'n 250 euro en bootst het natuurlijke daglicht na. Iedere dag een paar minuten voor de lamp en je voelt je meteen stukken beter!
Verlucht regelmatig het huis
In de zomer staat vaak alles open en heeft de frisse lucht vrij spel. Ook in de winter is het van groot belang om goed te verluchten. Iedere dag 10 à 15 minuten alle ramen wagenwijd open zorgt voor een goede ventilatie (en is bovendien
goed voor de portemonnee). Goed ventileren houdt vocht en schimmels uit je huis. Zijn er zieken in huis, dan is het bovendien ook nog eens goed om de microben te doden op die manier.
Kleed je correct wanneer je buiten gaat
In de winter is het beter om de ajuintechniek toe te passen: verschillende laagjes boven elkaar. Een eerste, dunne laag waar het zweet goed door heen kan. Daarboven een warme en isolerende laag en om te eindigen een winddicht jasje. Vergeet ook geen muts op te zetten en handschoenen aan te doen want de warmte verlaat het lichaam via de uiteinden. Bijgevolg zijn ook warme sokken en stevige schoenen of laarzen een must.
Hygiëne
Handen wassen!
Een essentieel gebaar dat vaak wordt vergeten! En nochtans is het vooral in de winter een gebaar dat beschermt. Via de handen worden heel wat virussen en bacteriën overgedragen en zo verspreidt een ziekte zich razendsnel. In vele toiletten van openbare en kantoorgebouwen bevindt zich een affiche met daarop hoe het correct moet. Was je handen met zeep gedurende minstens 30 seconden. Vergeet ook de vingeruiteinden en de duim niet, alsook de buitenkant van je hand. Was je handen na elk toiletbezoek, voor het eten en wanneer je geniesd of gehoest hebt.
Gebruik papieren zakdoekjes
Toch een verkoudheid opgelopen? Gebruik dan bij voorkeur papieren
zakdoekjes die je wegwerpt na ieder gebruik. Een zakdoek waar je al in gesnoten hebt hergebruiken, kan leiden tot auto-infectie. Zo blijf je jezelf steeds maar weer besmetten en gaat je verkoudheid maar niet over! Is er een epidemie in het land, vermijd dan gebouwen en plaatsen waar veel volk komt, zoals trams, treinen, cinema's, etc.
Eet gezond en drink verstandig!
Eet een banaan of zwarte chocolade
Beide voedingsmiddelen bevatten een stof, tryptofaan genaamd. Tryptofaan zorgt er voor dat ons lichaam nieuwe neurotransmitters aanmaakt, waardoor we ons ook weer een stuk beter gaan voelen.
Van koude krijg je honger
Inderdaad, van koude krijg je honger. Maar dat is geen reden om jezelf vol te steken met zware, zoete en vette dingen. Want daarvan ga je zeker aankomen en dan zal je weer moeten gaan diëten om al die extra kilo's er tegen de zomer weer af te krijgen! Veel beter is het om in geval van honger een gezonde snack of een lekker stuk seizoensfruit naar binnen te werken. Zo krijg je bovendien ook nog de broodnodige vitaminen naar binnen en bouw je meer weerstand op.
Drink zo weinig mogelijk alcohol
Een wijd verspreid fabeltje is dat je het van alcohol warm krijgt. Niets is minder waar. Je krijgt het er eventjes warm van, maar daarna koelt alles weer heel snel af. Drink daarom liever water, thee, koffie of fruitsap. En waarom geen warme kom soep? Twee vliegen in één klap: je krijgt het er lekker warm van en je hebt een deel van je dagelijkse dosis vitaminen binnen.
Oppassen met verwarming, boilers en bijzetkacheltjes
De stille doder, de CO (koolstofmonoxide), is heel actief in de winter. Let dus goed op dat al je verwarmingstoestellen prima in orde zijn. Laat je ketel nakijken voor de winter en laat een schoorsteenveger komen. Laat nooit bijzetvuurtjes branden wanneer je weg bent. Ook hier is regelmatig verluchten essentieel. Sluit ook zeker geen luchtgaten af tegen de kou. Zij dienen om kwalijke gassen naar buiten te laten en kunnen je leven redden!
En nu, aftellen maar naar de mooie dagen!