Geluk is geen keuze, maar een beleving van een moment
Geluk is een keuze wordt nogal eens gezegd. Meestal komt die uitspraak van mensen die nog niet al teveel tegenslag in hun leven hebben gehad, maar klopt die uitspraak wel? Iedereen doet toch zijn best om zo goed mogelijk te leven en het geluk binnen te halen? Iedereen streeft er dus naar, maar niet iedereen valt het ten deel, terwijl het geluk anderen zomaar in de schoot lijkt te vallen. Waar ligt dat dan toch aan? Het antwoord is eigenlijk niet moeilijk. Men bekijkt het geluk van anderen immers altijd op afstand en de echte omstandigheden van die personen kent men immers niet precies. Wie zegt dat die gelukkige mensen niet een groot verdriet of een groot gemis met zich mee dragen? Wie kent een ander door en door?
Het gras van de buurman lijkt altijd groener
Men kan wel tegen anderen aankijken, maar ziet toch niet waar die echt mee te maken heeft. Vaak denkt u dat het iemand heel goed gaat en komt er dan later achter dat diegene al een heleboel ellende, moeite en pijn achter de rug heeft. Sommige mensen hebben een talent om te leven, ondanks tegenslag en problemen. Zij nemen deze zoals ze komen en proberen er het beste van te maken.
Geluk kan soms ook met de instelling te maken hebben
Daartegenover vallen anderen soms bij elke nieuwe tegenslag in een diepe put en hebben dan de grootste moeite om daar weer uit te komen. De term "geluk" kan dus ook met de eigen instelling van een persoon te maken hebben.
Er is geen ontkomen aan tegenslagen, maar de beleving kan per persoon anders zijn
Iedereen krijgt op zijn tijd met problemen te maken. Niemand ontkomt er helemaal aan. Het gaat er alleen om hoe u ermee omgaat. Natuurlijk zijn er ook grote problemen die met leven en dood te maken hebben. Die zijn natuurlijk enorm zwaar, maar ook daar helpt het niet als men zich erdoor terneer laat slaan.
Er is bijna altijd een oplossing
Voor de meeste problemen zijn echter ook oplossingen te vinden. probeer daarom niet te denken in problemen, maar in oplossingen daarvoor. Het is niet erg als u eventjes bij de pakken gaat neerzitten als er iets naars gebeurt, maar probeer daarna oplossingen of omleidingen te vinden. Bijna altijd zijn die er ook.
Het leven gaat altijd door
Als iemand sterft, lijkt voor zijn/haar naasten alles ineens stil te staan. Ze kijken verbaasd naar hun omgeving, waar alles gewoon zijn gang gaat. Ook zij komen na een paar dagen toch weer de gangbare dingen tegen. Er moeten boodschappen gehaald worden, men moet naar de tandarts, en ga zo maar door. Op de een of andere manier gaat het leven dan toch weer verder, hoe vreemd dat ook soms lijkt. Het gaat vaak ook om het aanvaarden van de dingen die niet te veranderen zijn. Daar hoeft u immers niet tegen te vechten. Feiten zijn er nu eenmaal en moeten verwerkt worden.
Tegenslagen zijn geen keuze en geluk ook niet
Tegenslagen zijn er om sterker van te worden. Verliest u bijvoorbeeld uw werk, dan mag u daar best even door van slag zijn. Dat is heel logisch. Na korte tijd realiseert u zich echter dat het leven toch doorgaat en er geld binnen moet komen. In het begin zal dat tegenwoordig gelukkig nog via een uitkering gaan, maar het is in dat geval toch zaak om naar iets anders uit te kijken. Het zoeken naar een andere baan begint. Lukt echter ook dat niet vanwege een vrij hoge leeftijd of vanwege andere oorzaken dan is er fantasie en inzicht gevraagd.
Zoek mogelijkheden
Misschien kunt u het dan over een andere boeg gooien en zelfstandig worden, of iets heel anders gaan doen wat u altijd al graag had willen doen. Misschien hebt u een hobby, waar u uw beroep van kunt maken, en ga zo maar door. Bij de pakken neer gaan zitten en zich ongelukkig voelen helpt echter niemand vooruit. Onbesuisd vooruit rennen is ook verkeerd. Ga bij problemen altijd met overleg te werk.
Positief denken om gelukkiger te worden
Een manier om gelukkiger te worden is het “positief denken”. Bent u van huis uit, of door veel tegenslag, erg negatief ingesteld, probeer dan eens om een week of zes elke negatieve gedachte ogenblikkelijk om te zetten in een positieve. Bijvoorbeeld: “ik kan op die baan wel solliciteren, maar ik krijg hem vast niet” wordt dan “ik ga op die baan solliciteren, want ik heb een goede kans dat ik hem krijg.”
Een ander voorbeeld van positief denken
Zo zijn er wel meer voorbeelden: “Ik begin er maar niet aan om de voordeur te schilderen, want dat kan ik vast niet” wordt bijvoorbeeld: “ik haal een pot verf, vraag in de winkel informatie, dek alles af en begin de voordeur te schuren en te schilderen. Gaat het niet goed, dan doe ik het gewoon nog eens over.” Probeer het maar eens uit. Na twee weken zult u zelf merken dat u positiever in het leven staat en na de beoogde zes weken nog beter.
Sociale problemen
Veel mensen hebben sociale problemen met familieleden of vrienden. Ooit is er iets gebeurd, waardoor de relatie compleet verstoord is. Als u iets dergelijks kent en u daar erg door in de put zit, probeer er dan wat aan te doen. Vaak gaat het om een misverstand dat na het rechtzetten voor beide partijen een opluchting betekent. Wil de ander er echter niet over praten en is de relatie niet te herstellen, leg het dan naast u neer en probeer er niet meer aan te denken.
Om een relatie te redden zijn er twee nodig
Om relaties te kunnen repareren zijn beide partijen nodig. Wil een van beiden dat niet, dan is er niets aan te doen, maar u hebt dan wel het gevoel dat u er alles aan gedaan hebt. Daar kunt u dan mee leven. Zich zorgen te blijven maken over zaken die toch niet te veranderen zijn, kost u veel te veel energie. Energie die u nodig hebt om zelf gelukkiger te worden en met die instelling de mensen waar u van houdt gelukkig te kunnen maken.
Gelukkige mensen maken anderen gelukkig
Ga maar eens bij uzelf na in wiens buurt u graag bent. Die persoon is vast een positief en optimistisch ingestelde mens. Juist bij die mensen voelen anderen zich op hun gemak en prettig. In de buurt van die mensen wordt vaak gelachen en men kan er vaak een prettig gesprek mee voeren. In tehuizen voor ouderen zijn (uitzonderingen daargelaten) de eenzaamste mensen meestal diegenen die doorlopend klagen. Daar loopt iedereen bij weg. Zelfs kinderen en kleinkinderen komen er niet graag op visite.
Blijf geïnteresseerd in anderen
Bij ouderen die echter heel geïnteresseerd naar het wel en wee van anderen vragen en daar ook naar luisteren, gaat iedereen graag op visite. Met hun levenservaring geven ze jongeren vaak raad en kunnen met hun relativerende opmerkingen meestal de scherpe kantjes van de problemen afhalen. Dat wil helemaal niet zeggen dat die ouderen geen pijn en geen moeilijkheden kennen. Zij hebben die net als alle anderen van hun leeftijd, maar weten met hun geïnteresseerde instelling en prettig gedrag anderen wel het gevoel te geven dat ze voor hen belangrijk en welkom zijn.
Geluk bestaat uit momenten
Niemand is doorlopend gelukkig. Geluk bestaat meestal uit kleine dingen: een blauwe lentelucht, mooie muziek, een lach van een kind, een liefdevolle blik of een aai van een partner, een onverwacht bloemetje van iemand, een knuffel die u niet verwacht had en ga zo maar door.
Geluksmomenten koesteren
Ze komen vaak op de meest onverwachte momenten en het is de bedoeling dat u daar dan ook de tijd voor neemt om ervan te genieten. Geluk is echter geen keuze. Niemand kiest ervoor om gelukkig of ongelukkig te zijn, maar iedereen kan stukjes geluk pakken als ze op zijn of haar weg komen.
Pluk de dag en geniet van elk moment van geluk
Wees daarom positief en pak het geluk van alledag. Ga er niet op zitten wachten, maar ga er zelf op af. Begin elke morgen met een opgeruimd gemoed. Wie weet wat de dag u brengen zal? Neem het voortouw eens en bel zelf iemand op, ga de deur uit en ontmoet mensen. Wie positief op anderen overkomt, komt ook opgeruimde mensen tegen. Toon interesse en luister naar anderen. U bent dan goed gezelschap, waar iedereen graag mee te maken heeft.