In bed slapen op een oude matras is niet gezond

In bed slapen op een oude matras is niet gezond Een mens slaapt een derde van zijn levenstijd. Dat is echt veel. Toch gaan tal van mensen met die tijd nonchalant om, terwijl juist in die rusttijd het lichaam moet herstellen van de dagelijkse inspanningen en beslommeringen. Iedereen wil immers ís morgens weer vol energie aan de nieuwe dag kunnen beginnen. Wie te weinig slaapt, holt die eigen energie uit. Een oude matras kan daarbij een echte stoorzender zijn. Veel mensen, die op een oude matras slapen, worden 's nachts regelmatig wakker van de pijn in de rug en/of de benen en hebben daar ook bij het opstaan nog behoorlijk last van. Hebt u dat ook, dan is het tijd om eens na te denken over de leeftijd van uw matras en over de aankoop van een nieuwe.

Het bed, en vooral de matras, moet goed zijn

Uw bed is de uitgelezen plek om na een drukke dag uit te rusten en te herstellen, zodat u er de volgende morgen weer energiek tegenaan kunt. De meeste mensen zoeken bij de aankoop van hun slaapkamer naar goed materiaal en naar een goede matras. Ook naar ademend beddengoed wordt meestal gekeken. Veel mensen slapen daarnaast met open ramen en zorgen ook voor de rest goed voor hun gezondheid. Na de aankoop wordt echter niet vaak meer aan het bed zelf, en dan vooral aan de matras, gedacht.

Het bed overdag goed luchten vanwege het opgenomen vocht

ís Nachts verliest elke volwassen mens ongeveer een halve liter vocht. Als u dat vocht in een litermaat ziet staan en dan bedenkt dat dit elke nacht in eventuele onderlakens, moltons en de matras verdwijnt, herkent u ook meteen het probleem. Het bed moet dus elke dag goed gelucht worden. Elke ochtend de dekens en lakens terugslaan, de matras laten luchten en drogen is daarom geen overbodige luxe.

Een slecht verzorgde en oude matras verpulvert vanbinnen

Wie het bed, en dan voor al de matras, niet dagelijks lucht zal op den duur minder goed slapen. Het materiaal binnen in de matras vervormt en verpulvert na verloop van tijd. De matras geeft minder mee en vormt zich niet meer op de goede manier naar uw lichaam. U merkt dan dat u ís morgens niet meer zo uitgerust opstaat als voorheen. Vaak wordt dat aan stress, werk, of drukte verweten, maar het kan ook gewoon aan een niet meer optimale matras liggen.

Niet na het slapen 's morgens het dekbed dichtslaan

Maak het bed daarom niet meteen op, nadat u opgestaan bent, want dan hebben de materialen geen gelegenheid om te drogen en zich te herstellen. Het ziet er in de slaapkamer wel wat minder opgeruimd uit, maar u bent vaak de enige die dat ziet. Laat het bed opengeslagen en afgedekt een tijd liggen en zorg voor verse lucht in de slaapkamer.

Na een paar uurtjes opmaken

Al na twee uur kunt u het bed opmaken. Wie van huis uit werkt kan dat na de ochtendbezigheden doen en zal het niet zo snel vergeten. Wie echter naar zijn/haar werk moet, kan het dan inderdaad 's avonds pas opmaken, maar dat is beter dan het 's morgens meteen netjes leggen als u opstaat.

Bewerk de matras af en toe met de stofzuiger om huismijt te verwijderen

Naast het vocht verliest een mens ís nachts ook huidschilfers, waar de huismijt heel gelukkig mee is. Die leeft daarvan en vermeerdert zich enorm, waardoor eveneens de kwaliteit van de matras achteruit gaat. Het is daarom ook verstandig om uw matras regelmatig met de stofzuiger te lijf te gaan. Regelmatig draaien en de matras aan alle kanten met de stofzuiger behandelen is dan ook geen overbodige luxe. Als u eenmaal per maand de stofzuiger ter hand neemt en de matras met de kleine zuigmond behandelt, haalt u al veel rommel weg.

Draai de matras regelmatig om

Draai niet alleen de onderkant naar boven, maar ook het hoofdeinde naar het voeteneinde. Op die manier gebruikt u de hele matras en kan hij ook wat langer mee. Legt u de matras dan ook nog eens op een zonnige dag in de zon (beide kanten wisselen!) en stofzuigt u hem daarna nog eens, dan kan die er weer een tijd tegen. De zon droogt de matras supergoed uit en maakt alle rommel los, waarna de stofzuiger gemakkelijk werk heeft. Vroeger deed men dat elk jaar tijdens de grote schoonmaak en die behandeling heeft nog steeds haar nut.

Elf tot twaalf jaar is een goede leeftijd om de oude matras te vervangen

Een goede matras gaat ongeveer 11 jaar mee. Goedkope matrassen gaan vaak iets korter mee. Daarvan is het materiaal binnenin vaak ook minder goed en houdt dan minder lang stand. Na die elf jaar merkt u vaak vanzelf al dat de kwaliteit achteruit gaat. U staat vaak minder uitgerust op, wordt ís nachts vaker wakker, staat ís morgens op met pijn in de rug of de benen, enzovoort.

Geef de nieuwe matras na de aankoop even de tijd

Na de aankoop van een goede, nieuwe matras merkt u na een paar dagen al het verschil. Uw lichaam moet immers ook weer even wennen aan de nieuwe manier van rusten. Een nieuwe matras went echter snel.

Let op bij de aankoop van een nieuwe matras

Ga naar een goede beddenzaak, waar men verstand van zaken heeft en niet alleen maar snel wil verkopen. Laat u goed voorlichten. Er zijn diverse soorten matrassen in de handel. Hebt u thuis bijvoorbeeld een bed waarbij u hoofd- en voeteneinde kunt verstellen, geef dat dan ook aan de zaak door, waar u de nieuwe matras wilt kopen. Een stijve matras is daar niet geschikt voor.

Testen door op de matras te gaan liggen

In veel zaken mag u de matras ook testen door er een tijdje op te gaan liggen. Zo merkt u al snel of u er prettig op ligt of niet. Niet elke heel dure matras is overigens goed. De kwaliteit van een matras kunt u niet aflezen aan de prijs. Kies ook niet meteen voor de goedkoopste matras, want ook dan komt u vaak bedrogen uit.

Welke matras is de beste

Daar kan u eigenlijk niemand antwoord op geven. Het hangt gewoon af van waar u het beste op ligt. Een goede matras is al voor 150 euro te kopen en de duurdere matrassen kosten vaak 600 euro of meer. Er zit dan natuurlijk wel wat verschil in het gebruikte materiaal. Een koudschuim matras houdt de vorm vaak langer vast dan een pocketmatras.

Proef liggen is gezond en heilzaam

Proef liggen kan vaak in een beddenzaak zelf, maar er zijn ook zaken die een matras thuis afleveren die u dan even thuis een bepaalde tijd mag gebruiken om deze uit te proberen. Dat is natuurlijk ideaal, want dan kunt u er na een paar dagen goed slapen zeker van zijn dat de matras voor u voldoet.

Niet te snel laten verleiden tot kopen

Ga op uw eigen gevoel af en zoek een matras die niet alleen bij uw lichaam past, maar ook bij uw bed. Het maakt immers verschil of u een standaard bed hebt of een bed, waarvan u het hoofd- en voetengedeelte omhoog kunt zetten. Een matras daarvoor mag immers niet stijf zijn, maar moet goed mee kunnen bewegen. Laat u nooit door een verkoper verleiden tot een overhaaste aankoop. Het is immers uw eigen rug die eronder lijdt als u niet naar uzelf luistert.

Lees verder

© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je matras schoonmaken, reinigen, desinfecteren & onderhoudenJe matras schoonmaken, reinigen, desinfecteren & onderhoudenWe maken er gebruiken het dagelijks om op te slapen; het matras. Omdat we graag slapen op een schoon bed, wassen we onze…
Het kiezen van het juiste matras voor een goede nachtrustHet kiezen van het juiste matras voor een goede nachtrustEen matras is een belangrijke factor voor de kwaliteit van je nachtrust. Het is daarom goed om te kijken of je wel op he…
Het onderhoud van een matrasWie zijn matras jarenlang in goede staat wil bewaren moet er zorg voor dragen. Als je je matras degelijk onderhoudt kan…
Tips voor het kopen van een nieuw bedAls je een nieuw bed gaat kopen let je op bepaalde punten. Je let bijvoorbeeld op de ligging en het uiterlijk van het be…

Geluk is geen keuze, maar een beleving van een momentGeluk is geen keuze, maar een beleving van een momentGeluk is een keuze wordt nogal eens gezegd. Meestal komt die uitspraak van mensen die nog niet al teveel tegenslag in hu…
IJle berglucht geeft uw lichaam kracht en nieuwe energieIJle berglucht geeft uw lichaam kracht en nieuwe energieOp het heuvelland van Limburg na is Nederland vlak. Bergen zijn er niet te vinden. Hooguit zijn er wat kleine oneffenhed…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 18-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.