Therapieën om lichaam en spieren tot rust te laten komen
In deze drukke tijd moeten vaak beide ouders werken om het inkomen van het gezin op peil te houden. Bovendien moet de overheid flink bezuinigen en leunt daarvoor zwaar op haar burgers. De combinatie van werk en zorgen kan iemands gezondheid aantasten als er niet genoeg gelet wordt op het afbouwen van de opgedane spanning. Op tijd rust nemen is dan heel belangrijk. Dat lukt echter niet altijd. Toch moet daar tijd voor gemaakt worden. Vaak doet men dat pas als men hartkloppingen krijgt, er regelmatig migraine opduikt of als men zelf merk dat men te moe is om de noodzakelijke dingen te doen. Wie dus 's morgens vroeg bij het opstaan al het gevoel heeft dat hij liever terug het bed in zou duiken, moet goed gaan opletten.
Zelf opletten en signalen van vermoeidheid herkennen
Meestal hebt u het zelf wel in de gaten als het u allemaal teveel gaat worden. Daar geeft het lichaam immers signalen voor af. Zo kunt u bijvoorbeeld meer en vaker hoofdpijn krijgen, niet tegen lawaai kunnen, zich moeilijker kunnen concentreren, afspraken vergeten of u gewoon “niet lekker” voelen. De signalen kunnen per persoon heel verschillend zijn.
Overal pijn krijgen is een signaal
Zo zijn er mensen die overal in het lichaam pijn krijgen en denken dat ze aan reuma lijden. Dat hoeft echter niet altijd zo te zijn, maar kan ook liggen aan overbelasting en vermoeidheid. Het lichaam protesteert en probeert diegene dan tot rust te dwingen.
Als alle spieren van het lichaam pijn doen, en men niet meer tot rust kan komen
Het wordt gevaarlijk als men niet naar die signalen van het eigen lichaam luistert of ze niet herkent. Dan steven men vaak af op een burn-out en dat is een toestand die men slechts met moeite weer te boven komt.
Anderen helpen ten koste van u zelf
Vooral sociale mensen die graag anderen helpen en daarbij zichzelf vergeten en de “perfectionisten” onder ons, die alles wat ze doen voor 100% goed willen doen, lopen daarbij het meeste gevaar. Zij zijn hele dagen in de weer en kennen geen moment van rust. Zodra er iets klaar is, begint men weer aan een ander werkje en er komt maar geen einde aan. Perfectionisten zien altijd wel iets dat nog gedaan moet worden.
Wat u er zelf aan kunt doe om tot rust te komen
Om tot rust te komen en stress af te bouwen hoeft men niet meteen naar de dokter. Er zijn tegenwoordig mogelijkheden genoeg om zelf rustgevende momenten in te bouwen. Natuurlijk u moet u daar ook de tijd voor gunnen, maar vaak is er niet eens veel tijd voor nodig. Zet eens rustige muziek op. Vooral de rustige, klassieke muziekstukken kunnen heel rustgevend zijn. Ze worden soms zelfs gebruikt om drukke baby’s tot rust te brengen. Waarom zou dat bij volwassenen dan niet werken? Hebt u geen klassieke muziek in huis, dan is dat nog geen drama. Op You Tube vindt u vast alles dat u hiervoor nodig hebt.
Therapieën om de ademhaling te regelen en tot rust te komen
Het regelen van de ademhaling is een andere mogelijkheid. Probeer zo rustig en langzaam mogelijk adem te halen. Zes keer per minuut diep in- en uitademen is voldoende. Houd dat drie minuten vol en doe dat een aantal weken achter elkaar, een tot drie maal per dag. U wordt er in de loop van de tijd rustiger van.
Men kan het hart vaak zelf “resetten”
Als u erg lang heel gestrest bezig geweest bent, kan het hart wel eens onregelmatig slaan of op hol slaan. Een manier om te proberen het hart tot rust te brengen is de volgende: houd de rand van de tafel met beide handen vast en zak zover mogelijk door de knieën. Buig ook het hoofd en maak u even zo klein mogelijk. Blijf zo even een minuutje zitten en kom dan weer overeind. Het hart zou dan weer normaal moeten slaan.
Neem een warm bad
Een warm bad kan wonderen doen, zeker als u daar ontspannend badzout met lavendel of rozemarijn in doet. Neem er de tijd voor en zorg dat u daar minstens een half uur of nog liever drie kwartier in blijft liggen. Ook een bad met zeezout kan ontspannend werken. Hebt u geen bad, dan kan ook een warme douche helpen. De warme straal op hoofd, nek en schouders kan enorm goed doen. Ga na het bad of de douche meteen naar bed. U slaapt dan gemakkelijker in en hebt een rustigere slaap.
Het warmtekussen gebruiken
Hebt u een warmtekussen, gebruik dat dan door de meest vermoeide en pijnlijkste plekken in het lichaam een beetje te verwennen. Een bijkomend voordeel is dat de warmte niet alleen dat ene lichaamsdeel verwarmt, waardoor de spieren gemakkelijker herstellen, maar de warmte trekt na verloop van tijd door het hele lichaam. U wordt er loom en rustig van. Ga er dus bij zitten of liggen en geniet er van. Als u dit een uurtje voor het slapen gaan doet, slaapt u gemakkelijker in. Natuurlijk is het warmtekussen in het heetste van de zomer niet bepaald prettig, maar in de winter kan het enorm goed doen.
Wandeling in het groen
Een wandeling in de vrije natuur is rustgevend. Alleen al het groen van bomen,en planten heeft een rustgevende uitwerking op ogen, lichaam en geest. Maak er echter geen estafette van, maar wandel op uw gemak en “neem” eens een bankje. Ga zitten en geniet van de rust, het gekwetter van de vogels en laat dit alles eens op u inwerken. Ook als het u allemaal thuis of op het werk teveel is geworden en u zich even wilt bezinnen op hoe het nu verder moet, is de natuur een prima plaats om dat te doen.
Wat u kunt laten doen
Bij veel hoofdpijn door spanningen op het werk of thuis kunt u via de huisarts terecht bij de fysiotherapeut. Vooral de spieren van nek en schouders hebben het vaak hard te verduren. Zonder dat men het in de gaten heeft, trekt men vaak de schouders op of zit te vaak gebogen. De fysiotherapeut weet precies die plekken te vinden die hij moet behandelen om de spanning te verwijderen.
De partner of een familielid laten masseren
Dat kan natuurlijk ook en is vaak goed om acute pijn aan te pakken. Meestal komen de hoofdpijnen immers opzetten op momenten dat u niemand in de zorg daarvoor kunt bereiken of ook niet lastig wilt vallen. Een partner met een paar stevige handen kan dan een uitkomst zijn.
Luxe mogelijkheden
Wie geld genoeg heeft kan zich ook laten behandelen in een schoonheidssalon. Die zijn vaak gespecialiseerd in ontspannende gezicht- en lichaamsmassage. Een uurtje op de massagebank van een schoonheidsspecialiste is niet goedkoop, maar doet echt goed. Ook een behandeling van de voeten en een uitgebreide voetmassage zijn heel aangenaam en ontspannend. Daarna wandelt u op fluwelen voetjes naar huis.
Een behandeling met klankschalen
Iets nieuws is de behandeling met klankschalen. In de Oosterse gezondheidszorg kent men die therapie al heel lang en wordt ze nog steeds gebruikt. Ook in Nederland is die therapie tegenwoordig in opgang. Er wordt meestal gewerkt met verschillende soorten schalen van verschillende materialen die prachtige klanken voortbrengen als men er tegenaan tikt. De “patiënt” ligt op een massagestoel, krijgt een doek over de ogen of een zakje met lichte mineraalstenen. Hij/zij ziet dus niets, maar hoort met regelmaat verschillende klanken, van licht tot heel zwaar. De geest moet in die toestand tot rust komen, want ze krijgt niet de gelegenheid om een gedachte tot einde te denken.
Loom en slaperig
Wie het voor het eerst meemaakt, doet er in het begin soms lacherig over, maar het werkt echt! Na verloop van een half uurtje wordt iemand dan ook helemaal loom en slaperig. Vaak moeten de “patiënten” na afloop zelfs wakker gemaakt worden en willen ze eigenlijk helemaal niet meer uit de stoel. Een klankschalensessie is enorm rustgevend.
Zorg dat het niet tot een burn-out komt
Stress en zorgen zijn ziekmakers. Het is daarom goed om het niet zover te laten komen en het bijtijds te herkennen en er maatregelen tegen te nemen. Daar hebt u niet altijd een vakantie voor nodig. Zorgen voor rustige avonden, voldoende slaap, warmte en het onderhouden van goede relaties is al voldoende. Wie lekker in zijn vel zit, zal ook prettiger werken en een aangenamer leven leiden.
Lees verder