Piekeren is negatief en ongezond voor lichaam en geest
Piekeren doet iedereen wel eens, maar voor wie vaak in de zorgen zit wordt het piekeren soms een gewoonte. Die gewoonte sluipt er vaak al in de kinderjaren in, wordt meestal erger tijdens de puberteit. Als volwassene kan het piekeren een levenshouding worden, die niet alleen een negatieve uitwerking heeft op de geest, maar ook op het lichaam. Piekeren is ongezond. Het leidt immers meestal niet tot oplossingen, maar bereikt juist het tegenovergestelde. U wordt er depressief van en u voelt u daarbij ook niet helemaal lekker. Daarnaast zijn mensen die piekeren vaak geen prettig gezelschap voor anderen, die een piekeraar dan ook vaak proberen te mijden. Dat werkt dan weer precies verkeerd uit, want om oplossingen te zoeken hebt u vaak die anderen juist nodig. Piekeren is dus beslist niet goed voor lichaam en geest. Beiden lijden daaronder.
Piekeren werkt negatief uit op de geest
Wie zich zorgen maakt over een zwaarwegend onderwerp en daarover begint te piekeren, komt meestal niet tot een oplossing. De gedachten draaien rondjes rond het probleem en men ziet steeds meer bezwaren en problemen. De gedachten volgen vaak een neerwaartse spiraal met als gevolg dat de piekeraar aan het eind compleet in de put zit. Dat komt door al die negatieve veronderstellingen die het probleem in gedachten steeds groter gemaakt hebben.
Een voorbeeld van de uitwerking van piekergedrag
Iemand die bijvoorbeeld deze maand de factuur van de energieleverancier niet heeft kunnen betalen, ziet zich in in gedachten de volgende maanden financieel helemaal onderuit gaan en is 's avonds tegen bedtijd in gedachten al zover dat hij denkt dat hij zijn zelfgebouwde huis straks moet verkopen, terwijl het soms slechts om een schuld van een paar honderd euro gaat die meestal nog wel op te lossen is door even heel zuinig te leven en een paar overbodige uitgaven te vermijden.
Men piekert vaak dagen lang
Men kan daar ook de volgende nachten nog van wakker liggen, waardoor men de energie niet meer heeft om overdag goed te functioneren in werk en gezin. Op die manier is het piekeren niet alleen ongezond voor de geest, maar ook voor het lichaam. Daarnaast is het niet goed voor de relatie met de eventuele partner.
Niet piekeren, maar positieve gedachten zoeken
Het is beter om positief te denken in oplossingen, door een goede administratie op te zetten, te kijken waarop bezuinigd kan worden en bijvoorbeeld met de bank te gaan praten over een regeling voor de achterstallige hypotheek. Daarnaast kunt u nadenken over mogelijkheden om meer verdiensten binnen te halen, zodat in de toekomst eventuele plotselinge uitgaven ook geen probleem opleveren.
Mogelijkheden voor de toekomst zoeken
Het zoeken naar oplossingen voor de toekomst en niet bij de pakken gaan neerzitten is een voorbeeld van opbouwend en positief nadenken. Het levert meestal juist mogelijkheden op, terwijl piekeren slechts negatieve denkbeelden oproept. Die negativiteit kost veel energie, terwijl het positieve denken juist energie oplevert.
Piekeren is niet alleen ongezond voor de geest, maar ook voor het lichaam
Ook het lichaam wordt ziek door het piekeren. Wie veel piekert kan er zelfs echt ziek van worden. De eetlust vermindert, sommigen krijgen er letterlijk hoofdpijn van, de energie om oplossingen te zoeken raakt helemaal op en de piekeraar verzinkt in een zwart gat, waaruit geen uitweg meer mogelijk lijkt. Alles lijkt donker en negatief. Het lijkt wel alsof het leven geen zin meer heeft en er ook van de toekomst niets moois meer is te verwachten.
Praten met anderen kan helpen
Natuurlijk heeft het leven zin en zijn er ook in de toekomst nog mooie momenten. Iemand die piekert ziet echter door alle donkere gedachten het licht aan de horizon niet meer. Dat “licht” bestaat uit allerlei mogelijkheden om uit de problemen te raken. Vaak helpt het immers al om over de problemen te praten en samen met anderen naar oplossingen te zoeken. Buitenstaanders komen vaak met ideeën, waar de piekeraar zelf meestal nog niet over nagedacht heeft.
De oplossing tegen het piekeren is eenvoudig
Denk in positieve zinnen. Betrapt u uzelf op een negatieve denkwijze, draai die gedachte dan meteen in een positieve zin om. Denkt u bijvoorbeeld: “Dat sollicitatiebezoek zal ik morgen vast verknoeien”, verander die gedachte dan meteen in:”Ik zal morgen dat sollicitatiegesprek vast heel goed doorkomen en die baan vermoedelijk wel krijgen.” Doe dat met alle negatieve gedachten die in uw hoofd opkomen.
Het positief denken werkt
Na verloop van een paar weken zult u merken dat u vanzelf positiever gaat denken en dat daardoor de kwaliteit van het leven verbetert. Daarnaast staat u positiever in het leven en dat merkt ook uw omgeving. Dat is niet alleen belangrijk voor uzelf, maar ook voor het solliciteren naar een baan, want de uitstraling van een positieve man of vrouw is heel anders dan die van een negatief ingesteld persoon. Die gaat naar een sollicitatiegesprek met een instelling van: "Ik zal die baan vermoedelijk niet krijgen. Er zijn er vast een hoop die beter zijn dan ik."
Door positief denken lost u niet alles op
Natuurlijk zijn er moeilijke momenten en moeilijke zaken waar u zelf niet direct invloed op hebt en die het u ook moeilijk maken om positief te denken. Denk bijvoorbeeld aan een ziekte, het overlijden van mensen die u dierbaar zijn, enzovoort. Dat is niet te veranderen, en daar kunt u het inderdaad enorm moeilijk mee hebben, maar de normale dingen van alledag kunnen zeker wel in een positieve levenswijze veranderd worden door positief te denken. Het leven wordt er door de bank genomen lichter door.
Ook kinderen piekeren vaak al
De kindertijd hoort een prettige tijd te zijn, maar niet ieder kind ervaart die tijd als aangenaam. Vooral kinderen die vaak gepest en geplaagd worden vanwege hun uiterlijk, hun prestaties in sport of op school, hun kleding, haardracht, naam of iets anders. Een kind kan enorm piekeren vanwege hun angst voor klasgenootjes, voor het rapport, voor de meester of juffrouw, waar ze niet zo goed mee kunnen opschieten, of zelfs vanwege de zorgen die hun ouders hebben.
Zoek altijd uit waar uw kind over piekert
Merkt u dat uw kind piekert, praat er dan mee en probeer te achterhalen waar het over in zit. Alleen al het praten over het probleem geeft opluchting en de oplossing is dan ook vaak al dichterbij. Soms durft het kind thuis niets te zeggen, omdat het bedreigd wordt door de pesters. Geef het niet te snel op en vraag door tot u de oorzaak van het gepieker kent. Zoek daarna oplossingen, want het kind mag niet met die problemen blijven zitten. Het moet weten dat het helpt als het zijn zorgen deelt.
Kinderen piekeren vaak ook in de puberteit
Vanuit een zorgelijke kindertijd komen kinderen vaak ook in een zorgelijke puberteit terecht. Een kind dat gewend is om te piekeren, zal daar vooral in de puberteit vaak mee doorgaan. Dat is niet ongevaarlijk, want op die manier wordt een piekerende puber meestal ook een piekerende volwassene, die daardoor een minder prettig leven heeft dan zonder het piekergedrag mogelijk zou zijn.
Met piekerende pubers praten
Praat met uw puber en probeer hem of haar een betere, nuchtere en positievere kijk op het leven te geven. Vaak merkt u niet meteen het effect van de gesprekken, maar die werken gegarandeerd door in uw kind. Bovendien heeft een positieve houding van de ouders altijd onbewust ook invloed op het gemoed van kinderen.
Denk in mogelijkheden en in oplossingen
Denk dus in oplossingen en pieker niet door over een onderwerp, maar probeer altijd de positieve kanten van een probleem te zien. Dat is soms inderdaad heel moeilijk, maar beslist niet altijd onmogelijk. Bent u echter gewend om steeds door te piekeren over uw zorgen, dan kunt u daar op den duur zelfs depressief van worden. Depressiviteit verlaagt absoluut de kwaliteit van het leven. Het voegt er niets aan toe, maar breekt zelfs de positieve punten in het leven af, waardoor men steeds minder gelukkig wordt. Het leven is echter een geschenk dat waard is om geleefd te worden.
Niemand is doorlopend gelukkig
Niemand is doorlopend gelukkig, maar u kunt er zelf wel vaak iets aan doen om gelukkiger te worden. Soms wordt het leven overschaduwd door negatieve zaken die op uw weg komen, door ziekte, ontslag, een scheiding of andere, soms onoverkomelijke problemen. Dat gebeurt iedereen, maar het is wel nodig om dan weer uit de put te kruipen en te proberen om de positieve kanten van het leven op te zoeken.
Zoek de positieve zaken in uw leven
Kijk dan eens goed in uw leven rond en zoek de positieve dingen waar u wel op kunt rekenen: de steun van goede ouders en/of lieve kinderen, goede familieleden en vrienden, buren die u te hulp schieten als het nodig is, prettig werk, goede collega’s, een goede gezondheid, een mooi, gezellig thuis, of noem maar op.
Zeker zeven positieve punten zoeken
Zoek minstens zeven punten op, die positief voor u werken. Vaak worden de mooie en goede dingen in het leven ondergesneeuwd door de negatieve punten, omdat mensen nu eenmaal geneigd zijn om met een zwaar gemoed alle goede dingen te vergeten. Die zijn er echter beslist. Zoek ze maar op, haal ze naar boven en schrijf ze voor uzelf op. U vindt ze vast.